Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 240l rybki stadne  (Przeczytany 8173 razy)
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« : Lipiec 13, 2009, 17:12:54 »

Chciałbym jakieś rybki stadne(neonki,razbory itp.), znacie jakieś inne rybki?? Ile moge dać takich rybek do tego litrażu?? Prócz tego będą otoski i chyba 3-4 rodzaje krewetek.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2009, 17:29:51 »

Chcesz miec kilka rodzajow krewetek zeby bylo kolorowo, tak? To po jakims czasie bedziesz mial pieknie niewybarwione kundle. Zdecyduj sie na jeden gatunek, ktoremu bedzie dobrze w parametrach zbiornika.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 17:31:43 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2009, 17:36:07 »

Spokojnie, przecież nie wszystkie się ze sobą krzyżują. Gdzieś w necie krąży tabelka z gatunkami i możliwymi krzyżówkami wśród krewet.
Ze stadnych masz spory wybór, ale ja bym się pokusił o stado jakiś tęczanek, ładne i ruchliwe rybki, 100 razy ciekawsze w obserwacji od razbor czy neonów.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2009, 18:15:12 »

Chcesz miec kilka rodzajow krewetek zeby bylo kolorowo, tak? To po jakims czasie bedziesz mial pieknie niewybarwione kundle. Zdecyduj sie na jeden gatunek, ktoremu bedzie dobrze w parametrach zbiornika.

nie prawda , nie każdy gatunek krewetek się ze sobą krzyżuje masz tu tabele: http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=5812
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2009, 18:24:06 »

Jakas słaba ta tabelka. Uwzglednia tylko polowe znanych mi gatunków. Gdzie np. sa yellow, orange i harlequin? http://www.crustaforum.com/images/crossbreeding_big.jpg tu masz lepsza. 1/3 sie krzyzuje, a kolega nawet nie powiedzial co ma.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 18:33:52 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2009, 18:37:08 »

Jakas słaba ta tabelka. Uwzglednia tylko polowe znanych mi gatunków. Gdzie np. sa yellow, orange i harlequin? http://www.crustaforum.com/images/crossbreeding_big.jpg tu masz lepsza. 1/3 sie krzyzuje, a kolega nawet nie powiedzial co ma.

to była tylko przykładowa tabela żeby wyjaśnić że wcale nie trzeba trzymać tylko 1 gatunku tak jak to mówiłaś.
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2009, 21:46:17 »

Akurat krewetki to wiem jakie chce, już troche o tym czytałem(Gabonesis,amano,philipes,monouclenosis, pewnie źle napisałem). Chodzi mi o jakieś ciekawe,ładne rybki stadne.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2009, 22:11:31 »

No to żadne z tych krewetek Ci się nie rozmnoży. Ludzie ogarniajcie temat - jak koleżka będzie miał ryby to z małych krewetek nici. Każdy praktykant Ci to powie. Nawet jak masz rasbory galaxy to będzie ciężej z małymi krewetkami.
A gatunki, które kolega wymienił się i tak nie rozmnożą, bo one łatwo się nie rozmnażają. Atya gabonensis i atyopsis mocullensis to fiktrujące, amano nie wychowasz potomstwa bez słonej wody, a philipes to nie wiem, o którą chodzi, ale raczej gatunek niepopularny bo mi się nie obiło, chyba, że wybitnie przekręciłeś...

I consider myself as a one fish wolf pack
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2009, 22:19:38 »

No to żadne z tych krewetek Ci się nie rozmnoży. Ludzie ogarniajcie temat - jak koleżka będzie miał ryby to z małych krewetek nici. Każdy praktykant Ci to powie. Nawet jak masz rasbory galaxy to będzie ciężej z małymi krewetkami.
A gatunki, które kolega wymienił się i tak nie rozmnożą, bo one łatwo się nie rozmnażają. Atya gabonensis i atyopsis mocullensis to fiktrujące, amano nie wychowasz potomstwa bez słonej wody, a philipes to nie wiem, o którą chodzi, ale raczej gatunek niepopularny bo mi się nie obiło, chyba, że wybitnie przekręciłeś...

No nie wiem....
kiedyś jak jeszcze miałem 72 litry (zdjęcie dla zaciekawionych:  to krewetki rozmnażały mi się na potęgę  Shocked fire red to aż musiałem oddawać do sklepu zoologicznego bo już normalnie przepełniały mi akwa , w baniaku mieszkały neony simulans(teraz są w czarnych wodach),sumiki szkliste , microrasbory zawsze jakąś tam małą krewetkę zjadły ale nie ograniczały za bardzo populacji , wystarczy zapewnić odpowiednią ilość kryjówek.
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #9 : Lipiec 14, 2009, 09:37:56 »

atyoida pilipes o tą krewetke mi chodziło. Prosze o porady jakie ryby, a nie krewetki??!! Wiem, że sie nie będą rozmnażały, interesuje się już krewetkami przez kilka lat, a na krewetki będe miał oddzielne akwaria, i przy rybkach krewetki mogą się spokojnie rozmnażać, tylko baniak musi być dobrze zarośnięty. Ale oczywiście nie wszystkie krewetki, redki rozmnażają się jak wściekłe, tak jak i wiele innych babaulti,white pearl...
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2009, 10:34:25 »

Dzięki, za ''fachowe'' rady, szkoda tylko, że nie na temat. A na krewetkach jak się nie znacie to się nie odzywajcie.
tomek691
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2010, 18:09:43 »

podbijam temat o rybki stadne. Mialem 20 szt neonów zostalo mi 14, widze że mniejszy od nich mieczyk je skubie jak chce. Wczesniej czyalem że neony z mieczykami jak najbardziej, a tu zonk.
Jak neony z danio, skalarami i gupikami?
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2010, 18:25:55 »

neony z gupikami na bank żyją w 100 % zgodzie, ze skalarami też - ale krótko bo skalarom szybko pyski rosną do rozmiaru neonków Smiley co do danio.... duże znaczenie pewnie będzie miało jakie danio, ale to pozostawmy znawcom tematu danio Wink
tomek691
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 23, 2010, 18:29:14 »

no np. pręgowane
aha i jeszcze z welonkami jak żyją?
jak na razie widze to tylko je ten mały mieczyk skubie doszczętnie, a jest mniejszy od nich, co te neony takie ciotowate? jak mialem kiedys barwaniaki to oddawały cios za cios Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2010, 18:42:47 wysłane przez tomek691 » Zapisane
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 23, 2010, 18:45:57 »

To też zależy od temperamentu ryby jak będziesz chował skalary, neonki lub danio od małego to nie powinno nic się dziać. Jeśli jednak do już trochę wyrośniętych skalarów wpuścisz neonki prawdopodobnie zginą. A co do welonów to mogą im obgryzać okonki. Jak już pisałem nie da się przewidzieć jednoznacznie charakteru ryby, pamiętaj że skalar to też pielęgnica, a z pielęgnicą nie utrzymasz raczej neonka przy życiu.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: