Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mars_2000 - 63L Towarzyskie - Wersja pierwsza
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mars_2000 - 63L Towarzyskie - Wersja pierwsza  (Przeczytany 4401 razy)
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 22, 2009, 13:04:00 »

(...) nie jest normalne trzymanie samic bez samców (...)

Z tym się zgadzam. Robiąc zakupy Ramirezek w sklepie zaznaczyłem wyraźnie, że chcę parkę. Jak widać, kwestia rozróżnienia płci jest dość trudna nawet dla sprzedawcy, skoro w jednym worku wylądowały 2 samice.
Pech chce, że w sobotę wyjeżdżamy na urlop i nie wiem, czy mogę na tydzień zostawić ten układ jaki jest, czy interweniować natychmiast i oddać jedną Ramirezkę do sklepu wymieniając ją na samca. 

(...)
Jeśli nie pomyliłeś zdjęć i nie robiłes kilka razy zdjęcia temu samemu osobnikowi mysląc że to drugi to masz na 100% samice x2

Zdjęć na 100% nie pomyliłem.

(...)
To że samica złożyła ikrę bez obecnosci samca jeszcze nie sprawi że druga samica samcem się stanie.

No jak dla mnie to byłby ewenement. Ich zachowanie jest tak "charakterystyczne", że na prawdę trudno mi się obecnie pogodzić z faktem, że to mogą być dwie samiczki. Aż nagrałem to sobie kamerą i jak czas pozwoli (między pakowaniem jednej i drugiej torby), to wrzucę filmik na YT i pozwolę Wam dokonać ostatecznej oceny zachowań (czy są zgodne z naturą i ktoś się z czymś takim już spotkał, czy jedna z rybek przysłowiowo "płynie pod prąd"  Wink udając kogo innego).

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: