Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 300 litrów obsada  (Przeczytany 1210 razy)
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« : Lipiec 15, 2009, 13:53:03 »

Ramirezy 2+5,
Kakadu 1+2,
agassiza 1+2,
Borelli 2+4
otosek 10
neon czarny 30 sztuk
bystrzyk czerwonoplamy 8
bystrzyk pieknopłetwy 8
bystrzyk barwny 8

300 litrów akwarium. Znajomy zakłada i chce taką obsadę dać. Co myślicie?

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2009, 23:14:19 »

Nie jestem jakimś wielkim mędrcem, ale wydaje mi się, że na forum do bólu było wałkowane:

ramirezy trzyma się w parach  Smiley

Poza tym, choć 300 litrów to sporo, to jednak 4 gatunki pielęgnicowatych, to zbyt duże zróżnicowanie. Jak dojdzie co do czego, może się okazać, że brakuje miejsca by każda "rodzina" miała swój rewir.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 23:18:46 wysłane przez ivan23 » Zapisane

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2009, 08:22:31 »

ramirezy trzyma się w parach  Smiley

... nie zgadzam się. Sam mam harem.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 10:26:49 »

Kolego, jak się uprzesz, to można i całą ławice z nich zrobić. Ale myślałem, że rozważamy optymalną dla samych ryb a nie dla ich hodowcy opcję.

Warunki hodowlane

"Dobrze czuje się w obszernym, gęsto zarośniętym akwarium z wnękami i miejscami osłoniętymi od światła roślinami. Wykazuje dosyć duże zdolności przystosowawcze do zmiennych warunków. Preferuje wodę miękką o odczynie kwaśnym, jednak znosi pewne odstępstwa od tych parametrów. Jako podłoże może być zastosowany drobny żwir o ciemnym kolorze. Barwy tego gatunku ujawniają się w oświetleniu mieszanym (świetlówkowo-żarówkowym) z tłem na tylniej ścianie zbiornika. Za towarzystwo najlepiej nadają się ryby kąsaczowate, łagodne ryby labiryntowe, ukośniki, kirysy oraz drobnostki. Z zasady nie należy hodować z gatunkami wykazującymi szybką przemianę materii, większymi karpiowatymi oraz gatunkami agresywnymi. Najczęściej polecana jest hodowla w parach. W zbiorniku musi znaleźć się wydajny filtr o niezbyt mocnym strumieniu, który dobrze natlenia wodę oraz sprawia, że woda jest krystalicznie przejrzysta. Należy pamiętać o regularnej podmianie około 15 % wody raz w tygodniu. Gatunek ten bardzo źle znosi nagromadzenie produktów przemiany materii w wodzie oraz wzrost stężania związków azotowych. Potrzebują wody odpowiedniej pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym. Woda chlorowana przed zastosowaniem powinna odstać przez 1-4 doby. Gatunek ten powinien żyć w zbiorniku bezwzględnie zadbanym o higienę. Gatunek ten jest podatny na wiele chorób pasożytniczych i bakteryjnych. Szczególnie łatwo dochodzi do inwazji kulorzęska. Niestety leczy się je dosyć trudno, ponieważ pielęgniczka ramireza jest bardzo wrażliwa na chemikalia".

cytat za www.superakwarium.pl

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: