Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: WELONY I ICH PORÓD  (Przeczytany 11080 razy)
furianin
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 17, 2009, 19:13:39 »

Kurde ;( to co mam zrobic? mam ją odizolować od innych, żeby ich nie zaraziło ? czy co ?

Nie chcę, aby mi reszte rybek padło tylko ta złota ma taki brzuszek reszta rybek są OK

zdjęcia jej Sad

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 17, 2009, 19:29:01 »

Mój mały zbrojnik jakiś czas temu też zachorował na coś podobnego, brzuszek mu opuchł. Tylko on był już w takim stanie, że nie wydalał wogóle. Głodówka trochę przedłużyła mu życie, dzięki niej stał się trochę mniej osowiały i myślałam, że wróci do siebie, ale niestety. W każdym razie nie było to zaraźliwe

furianin
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 17, 2009, 19:36:06 »

Czyli rozumiem, że rybka już na straty? bo nie da rady jej w żaden sposób pomóc?

Cry
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2009, 19:57:03 »

Nie no wiesz..zawsze trzeba próbować, dopóki Twoja rybka nadal wydala to jest jeszcze szansa. Myślę że głodówka jednak jest jej potrzebna (chociaż ze 3-5 dni) a czytałam też o masażach brzuszka rybkom, tylko oczywiście trzymając rybkę pod powierzchnią wody i masując bardzo delikatnie.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 17, 2009, 22:50:43 »

Jeśli to zaburzenia trawienne, to powinna pomóc sól gorzka (siarczan magnezu, do kupienia w aptece za grosze). Na takie małe akwarium to 1/2 łyżki rozpuścić w wodzie i wlać do akwarium. Taką poradę niedawno przeczytałam i akurat miałam okazję wypróbować ją na jednej z moich rybek z dobrym skutkiem.

Ale takie odchody mogą wskazywać na pasożyty, ale tu już za bardzo poradzić nie umiem, bo tych pasożytów są różne rodzaje i różne metody leczenia.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Lipiec 18, 2009, 12:41:56 »

To w końcu byłą ikra czy białawe odchody? Bo się pogubiłam  Huh
U welonki może to być coś z pęcherzem pławnym - głodówka kilkudniowa + jak dajesz jej pokarm to wkładaj rękę pod wodę, tak żeby od razu opadł i rybki nie musiały "ćpać" powietrza z powierzchni.,.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 18, 2009, 17:50:46 »

Na bank nie ikra, bo już było wspomniane że rybki mają nie więcej niż po 4cm.
No i trafiłaś Atria_C intuicyjnie że to może być spowodowane podawaniem pokarmu "na tafli wody", bo furianin pisał mi na GG, że właśnie karmi je dafnią suszoną, więc też poradziłam by zmienił pokarm i wkładał go pod wodę. Nie wiedziałam tylko sama co weonki jedzą, ale napisałam o sałacie, brokułach, kalafiorze, marchewce (z własnego ogródka) no i oczywiście pokarmy gotowe, roślinne, bo chyba welony preferują dietę roślinną prawda?

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: