Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Prosze o porade i wyrozumiałość
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o porade i wyrozumiałość  (Przeczytany 2953 razy)
save87
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2009, 22:09:04 »

Witam wszystkich użytkowników forum oraz dziękuje za stworzenie takiej bazy danych jakim jest to forum.

Mój problem jest następujący, jakiś tydzień temu kupiłem akwarium 240l, od dłuższego czasu przeglądam różne strony WWW, allegro itp. w celu znalezienia gatunku ryb które chciałbym posiadać ale jak do tej pory na nic się nie zdecydowałem co nie pozwala mi na dalsze kroki w urządzeniu i wystroju baniaczka. Chodzi mi o ryby dośc rzadko spotykane w naszych domach np. piranie czerwone. Prosiłbym o jakieś propozycje ciekawych rybek.

Jeżeli potrzebujecie jakieś informacje to prosze piszcie .

Pozdrawiam
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2009, 22:37:58 »

hej

nie doradze ci co do gatunkow ryb, ale zadam pytanie - jestes poczatkujacym akwarysta, czy  doswiadczonym ? 

Jesli poczatkujacym, to radze pobawic sie w malowymagajace gatunki, nauczyc sie regulowac parametry wody, poznac cala  chemie otaczajaca rybki,  a nastepnie zabrac sie za bardziej wymagajace sztuki.

Pozdro

save87
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2009, 22:48:32 »

Tak jestem początkującym akwarystą ale to nie znaczy że nie mam żadnej wiedzy Smiley może jak narazie nie praktycznej ale jakaś tam jest.

Jak zauważyłeś najpierw zaaje pytania póniej opiero ewentualne ryby, nie odwrotnie. Zgadzam sie z Tobą że na początek nie ma co się rzucać na głęboką wode, chce poprostu wiedzieć jakie to ryby za kilka miesięcy będą ozdobą mojego akwa w tym celu żeby pzrygotować im warunki najbardzciej zbliżone o naturalnych.

Jak narazie mam tylko akwarium i pokrywe (najprawopoobniej o przeróbki), reszty narazie nie posiadam ale nie jest to spowodowane brakiem ukochanych pieniążków tylko tym że nie wiem jakie ryby jeszcze będe posiadał. A co powiesz np. na TROPHEUSy??
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2009, 06:54:12 »

Hmm a podobają ci się skalary ? masz spory zbiorniczek i masz co wybrać Smiley

Michał84
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2009, 08:41:48 »

Mało popularne ryby to nie muszą być od razu wymagające,to zacząłbym od tego.Np.paletki,popularne ryby a jedne z najtrudniejszych w hodowli i poleca się je tylko doświadczonym,a np.gupik endlera jest dość łatwą rybą w hodowli a jednak ja jej w sklepie jeszcze nie spodkałem.
A słyszałeś może o innych mieczykach niż hellera?Są mieczyki montezumy,corteza czy pigmejskie i jeszcze wiele innych ale te ryby nie dostaniesz w sklepach.

Mi najbardziej z mieczyków podobają się:
Xiphophorus nigrensis(czarnomiecz)

Xiphophorus clemenciae(mieczyk żółty)

Jeszcze te są ciekawe
Xiphophorus malinche

Xiphophorus birchmanni
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 08:54:25 wysłane przez Michał84 » Zapisane
save87
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2009, 22:07:41 »

Hmmm... to teeraz może troche inaczej chciałbym żeby w akwarium były z 2-3 duże ryby oraz większe stadko mniejszych w stylu neonów i ewentualnie coś do odkurzania:)

Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2009, 22:46:09 »

Pasowało by ci stadko otosków z 10 sztuk ? i do tego 2 skalary ,ładnie by ci urosły lecz nie polecam kupować do nich neonów ,ponieważ zostaną szybko skonsumowane(nie zawsze)

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2009, 23:03:27 »

Pasowało by ci stadko otosków z 10 sztuk ? i do tego 2 skalary ,ładnie by ci urosły lecz nie polecam kupować do nich neonów ,ponieważ zostaną szybko skonsumowane(nie zawsze)

a dlaczego otoski? Do takiego litrażu można już spokojnie wrzucać zbrojniki. I można dać 2 parki skalarów.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2009, 09:44:08 »

Zibi szczerze zapomniałem całkowicie o nich zapomniałem   Cheesy dzięki za przypomnienie...

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 10:15:47 »

Ja takiego litrażu nie marnowałbym na skalary ( choć bardzo je lubię) ale wolałbym mniej spotykane pyszczaki z malawi(jeżeli nie lubisz sie zajmować roślinami i wolisz skały), albo pielęgnice jakieś większe . bo Save chciał coś mniej popularnego a skalary to obcykane.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 22, 2009, 12:48:53 »

Ja bym dał paletki Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26022.0

Zapraszam do komentowania mojego akwa!!!
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2009, 12:56:49 »

No nie wiem czy początkujący akwarysta sprosta paletkom...ja bym nie proponował.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2009, 12:59:06 »

On szuka nietypowych i niepopularnych ryb.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
save87
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2009, 17:39:48 »

Dyskowce to był mój pierwszy pomysł ale niestety zagłębiając się w wiedze o nich raczej sobie odpuszcze je na początek, chociaż bardzo mi się podobają. Być może za jakiś czas dopiero zdecyduje się na nie. Te pyszczaki może to nawet i dobry pomysł, ponieważ widziałbym u siebie w domy akwa z większą ilością głazów Smiley. Kręcą mnie również piranie czerwone tylko jak narazie zbiornik mi zbytnio nie pozwala, ale być może za półtora miesiąca jak wróce z Norwegii to znajdą się pieniążki na jakąś 500 Smiley.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2009, 18:59:47 »

Moze większe tęczanki? Nie widziałam jeszcze na forum zbiornika z większymi tęczankami.. Są wytrzymałe, tolerują duży zakres parametrów (jedynie wrażliwe na związki azotu).

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: