Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadaje sie na kotnik czy nie ?  (Przeczytany 2242 razy)
neo_ns
Nowy
*

« : Listopad 28, 2004, 21:17:28 »

Witam "dopadlem" akwa o rozmiarach wewnetrznych 79*29,5*21,5 co daje okolo 50L i kilka pytan:
Czy nadaje sie na kotnik?
Jakie zastosowac oswietlenie?
Jaka utrzymywac temperature?
Jaki zastosowac filtr? (mechaniczy, czy mech. i bio? jaki model czy dwa                  oddziewlne? jakie?)
Jaka mac grzalki (bez termo. zeby chodzila 24h) i oswietlenia?
Jakie rosliny?

Ma to byc kotnik przedewszystkim dla gupikow (kocham te rybki Cheesy)

Z gory dzieki pozdro all

112L 80x35x40
SUMP 39L AT-306 2000l/h h=200cm
Woda:pH - 6,5 GH-8 KH-4 CO2-35 NO3-15
Ryby:3Bojowniki(on+2ona) 10xGupik
Rośliny:Cabomby, Anubias, Rogatek sztywny, Moczarki, Limnofila wodna, Lileopsis nowozelandzki, Bakopa karolińska, Ludwigia płożąca
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2004, 21:26:41 »

Moze byc troszke przy duzy ale chyba da rade. Temperatura kolo 26 stopni [ tak mi sie wydaje, ale nie jestem pewien ] filtr mechaniczno bilogiczny oswietlenie umiarkowane ... Nie stosuj sie do moich rad bo nei jestem ich pewien   :lol:

60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2004, 22:05:56 »

No to jest całkiem niezłykotnik i dla innych ryb Smiley jak branki, czy też kiryski Smiley

A co do oświetlenia to zależy jak długo będzie pracował tj. czy rośliny będą go go wymagały , jeśli to tak tylko dla rożmnożenia i podchowania to  chyba nie ma sensu sie bawić w drogie oświetlenie.proponuje żarówke energooszczędną do 20W.

112,25
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2004, 22:09:29 »

No i trzymaj chłopie ten kotnik na gupiki! W takim zbiorniku to wychowasz gupiki jak należy czyli duże pózno dojrzewające samce a i samiczki osiągną słuszny rozmiar.Oczywiście jak masz zamiar urodzony tam narybek podchowywać.Litry to są litry i im większa gromadka tym większe akwarium dla szybkego wzrostu.
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2004, 17:21:20 »

Cytat: Puma
Moze byc troszke przy duzy ale chyba da rade.

Nie ma za dużych akwariów dla ryb :]

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2004, 17:45:38 »

To jest świetny kotnik, większy od mojego akwarium ogólnego! Rybencje będą się w nim świetnie czuły! Ja cały czas chcę kupić sobie większe akwarium, ale mi się nie udaje - brak funduszy... Chociaż już za dwa tygodnie przydzie do mnie gwiazdor i może sprawię sobie większe aqwa!  Cheesy
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2004, 20:00:54 »

Cytat: neo_ns
Witam "dopadlem" akwa o rozmiarach wewnetrznych 79*29,5*21,5 co daje okolo 50L i kilka pytan:
Czy nadaje sie na kotnik?

Pewnie, ze sie nadaje.
Jakie zastosowac oswietlenie?

Samorobke :roll: . Pokrywe zrob sam i cala reszte. Mysle, ze jedna rura 20(18 )W wystarczy, choc jak beda dwie to mozna w koszyczkach jakies rosliny do baniaka powkladac.
Jaka utrzymywac temperature?

26 - 28 stopni. Przy wyzszej temp. rybki maja lepsza przemiane. Nie zapominac nalezy, ze przy wyzszych temp. musi byc odpowiednie natlenienie akwa.
Jaki zastosowac filtr? (mechaniczy, czy mech. i bio? jaki model czy dwa                  oddziewlne? jakie?)

Wydaje mi sie, ze kaskada bylaby dobra. Nie zapominac nalezy o prefiltrze na rure ssaca coby narybku nie powciagala.
Jaka mac grzalki (bez termo. zeby chodzila 24h)

Ja bym jednak polecal grzalke 50W z termo. Bo jesli np. w pokoju masz cieplo to grzalka nie bedzie chodzila caly czas i zawsze troche mniej pradu zuzyje.
i oswietlenia?

jak wyzej
Jakie rosliny?

Takie, jakie dostaniesz w sklepie, od kolegi. Cheesy

Ma to byc kotnik przedewszystkim dla gupikow (kocham te rybki Cheesy)

Jak mniem gupiki to na poczatek. Kazdy od nich zaczyna, a pozniej ...   :mrgreen: :good!:

[/quote]

pozdrawiam
asmi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: