Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do towarzyskiego 120l  (Przeczytany 1979 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« : Lipiec 20, 2009, 18:58:51 »

Witam proszę o propozycje jak obsadzić zbiornik o pojemności 120l.
Zbiornik dopiero powstanie, miałoby to być akwa towarzyskie... Aktualnie posiadam w nim:
4 x razbora klinikowa
1x zbrojnik niebieski
2x nie zidentyfikowane (siostra kiedyś kupiła, ale zapomniała jak się nazywają Smiley) przypominają kształtem i rozmiarami neonki, ale są przejrzyste i mają pomarańczową płetwę ogonową

W nowym zbiorniku chciałbym, aby pozostały wyżej wymienione ryby, do których dokupię:
napewno więcej razbor klinikowych, pytanie tylko ile żeby czuły się dobrze a zarazem żeby nie było ciasno
chciałbym też, aby znalazły się tam krewetki ammano i red cherry pytanie tylko czy można by je zestawić w takim zbiorniku no i w jakiej ilości je kupić ewentualnie, do jakiej ilości rozmnożyć...
Odpadają w nim takie ryby jak gupik, mieczyk, molinezja... nigdy nie mogłem zapanować nad ich zbyt intensywnym rozmnażaniem, przez co zbiornik szybko stawał się przerybiony i nieładny (a z narybkiem zawsze jest kłopot, komu oddać), a ja nie mam sumienia żeby likwidować...
Myślałem również o ramirezach, ale z tego to poczytałem ich hodowla nie jest łatwa no i dochodzi konieczność zakupu parki, a ewentualne dobranie a następnie oddanie rybek, które nie dobrały się w pary odpada z powodu braku profesjonalnego sklepu zoologicznego w okolicy... Zoologicznych w mojej okolicy jest sporo, ale one zajmują się raczej sprzedażą popularnych gatunków ryb (o krewetkach chyba nigdy nie słyszeli), tych które łatwo sprzedać lub trzymać przez długi okres czasu nim znajdą nabywcę...

Zbiornik będzie prawdopodobnie posiadał gęstą obsadę roślinną + korzenie... Oświetlenie 3 x 24W T5

skate34@o2.pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2009, 12:56:25 »

No to może daj tak:
16x razbora klinikowa
1x zbrojnik niebieski
2x nie zidentyfikowane (daj zdjęcia tych rybek)
5x kirysek (polecam albinos albo spiżowy)
8x krewetka red cherry lub amano

albo

10x razbora klinikowa
10x neon innesa
1x zbrojnik niebieski
2x nie zidentyfikowane (daj zdjęcia tych rybek)
5x kirysek (polecam albinos albo spiżowy)
8x krewetka red cherry lub amano

Z roślin polecam kabomba karolińska a na dno dałbym piasek.

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2009, 14:27:25 »

Dzięki właśnie o czymś takim myślałem... A co do tych krewetek nie mogąbyć jedne i drugie np. 4 i 4? Tylko ammano lub red cherry? Jak uda mi się zrobić fotkę to dam

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2009, 15:18:29 »

Fotka tej niezidentyfikowanej rybki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49daa3cb4b9f07b3.html

Trochę niewyraźne ale to tak na szybko...

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2009, 15:25:07 »

chyba jakiś zwinnik

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 12:58:03 »

To zwinnik jarzaniec albo zwinnik ogonopręgi.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26022.0

Zapraszam do komentowania mojego akwa!!!
Michał84
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2009, 15:25:45 »

Troche tu wszyscy odchodzą od tematu bo cieżko uznać za mało popularne ryby neonki,skalary,tęczanki,zbrojniki,rozbore klinową  czy zwinnika...Niestety ja aż tak na jajorodnych rybach się nie znam,ale nie wierzę że nie ma wśród nich rzadkich okazów.
Ktoś tu mówi skalar,bardzo rzadka ryba,tak rzadka że jest niemal w każdym sklepie,a ja ci powiem skalary altumy,dość rzadki gatunek skalara,ale wiem że w Polsce pare osób je posiada.Więc troszkę więcej wysiłku a nie wałkować oklepane gatunki bo nie o to autor pyta  Cheesy
skate34@o2.pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2009, 17:36:10 »

No jak tak bardzo chcesz to daj 4 krewetki amano i 6 krewetek red cherry.
wcześniej napisałem że na dno piasek ale ciężko się odsysa wode przez piasek i może lepszy będzie jakiś żwirek:)
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2009, 18:40:01 »

Troche tu wszyscy odchodzą od tematu bo cieżko uznać za mało popularne ryby neonki,skalary,tęczanki,zbrojniki,rozbore klinową  czy zwinnika...Niestety ja aż tak na jajorodnych rybach się nie znam,ale nie wierzę że nie ma wśród nich rzadkich okazów.
Ktoś tu mówi skalar,bardzo rzadka ryba,tak rzadka że jest niemal w każdym sklepie,a ja ci powiem skalary altumy,dość rzadki gatunek skalara,ale wiem że w Polsce pare osób je posiada.Więc troszkę więcej wysiłku a nie wałkować oklepane gatunki bo nie o to autor pyta  Cheesy

Chodzi o żaglowca wysokiego (gat. skalara).

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2009, 11:33:56 »

W temacie obsady do 120l skalary nie powinny być brane pod uwagę zbyt małe akwa .

Młode ampularie oddam
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2009, 12:48:28 »

W temacie obsady do 120l skalary nie powinny być brane pod uwagę zbyt małe akwa .

No fakt Cheesy ...

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 25, 2009, 14:57:16 »

Raczej skłaniam się do tego aby dołożyć razbory klinikowe (chodzi tylko w jakiej ilości żeby nie przesadzić) no i do tego może neonki inesa, a i na pewno spróbuje z tymi krewetkami no ale muszę się jeszcze trochę o nich dowiedzieć

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: