Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Kilka ważnych pytań dotyczących wody i ryb w akwarium.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka ważnych pytań dotyczących wody i ryb w akwarium.  (Przeczytany 1001 razy)
Cichy9
Nowy
*

« : Lipiec 23, 2009, 00:26:00 »

Planuję zrobić restart akwa, zmienić całą aranżację, mam co do tego jednak kilka pytań. Nurtują mnie także inne rzeczy, więc napiszę tutaj, by nie zakładać 5 osobnych tematów.

1. Jak z dojrzewaniem zbiornika? Wyleję całą wodę, odłowię ryby i potem co? Mam wlać załóżmy 3/4 starej wody i resztę jak przy podmiance? A co w przypadku, gdy mam glony? Niby jest z nimi lepiej, ale nie chcą znikać. Ogólnie nie podoba mi się coś tam moja obecna woda w akwa, czekam na testy (NO2, NO3, KH) to dowiem się co z nią nie tak.
2. Na powierzchni zauważyłem zielony nalot, tak jakby glon siadał na tafli wody...co to i jak się tego pozbyć? Po podmiance znika, ale za kilka dni jest już znowu.
3. Na powierzchni wody mam pianę, nie wiem, czym jest to spowodowane, może przez deszczownię?
4. Zauważyłem, że na pokrywie (zrobionej ze sklejki) od strony wewnętrznej, w prawym rogu (tylko tam), pojawiła się pleśń. Czym zabezpieczyć pokrywę przed pleśnią? W tym miejscu pojawia się notorycznie gruba warstwa piany, w pewnym momencie myślałem, że to gniazdo budowane przez bojownika podczas tarła, ale kiedy zlikwiduje je podczas podmianki, ono za 1-2 dni powraca. Co z tym zrobić? Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie pleśnią na pokrywie.
5. Bojownik ma coraz bardziej wygryzioną płetwę ogonową, o nic nie mógł sobie jej uszkodzić, kiryski raczej mu nie podgryzły, no i sam chyba sobie też tego nie zrobił, więc skąd poszarpana płetwa?

Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2009, 08:44:29 »

1. Mozesz wlac 3/4 starej wody, najlepiej nie czyscic filtra, mozna dodac szczep bakterii nitryfikcyjnych, czestsze podmiany. - Ja  bym tak zrobil, ale ekspertem nie jestem Smiley Bez testow ciezko jest komukolwiek powiedziec skad i dlaczego sa glony... chociaz wiele ludzi mowi ze glony sa zawsze, tylko ze czasem jest ich tyle ze sa tolerowane Smiley
2. Jak z ruchem tafli wody? Jezeli mozesz pokaz zdjecie mozliwe ze jest to spowodowane przez ta plesn
3. Jakies bakterie, jak czesto robisz podmianki, jakie to akwa, opowiedz cos wiecej na ten temat, to tez moze byc spowodowane przez plesn.
4. Plesn pojawia się na skutek nadmiernej wilgotnosci powietrza, ktora skrapla sie, czesta przyczyna jest zła wentylacja, badz jej kompletny brak Smiley w dodatku w tym miejscu musza byc jakies skladniki odzywcze
5. moze martwica pletw?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: