Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co sie dzieje ???  (Przeczytany 1713 razy)
suchy_5
Nowy
*

« : Lipiec 24, 2009, 20:42:36 »

Witam mam akwa 63 l gh 22 kh 2 co moze byc przyczyna ph 6.4 co moglo byc przyczyna takiego spadku  podmienilem wode  30% ph podnioslo sie do 6.8 po jakis 4dniach mierzac zeszlo ponownie na 6.0 co sie dzieje co mam robic aby obnizyc ogolna twardosc włożyłem  TwO wymieniacz jonowy tak mi polecono w sklepie pomocy bo ryby mi plywaja jak sniete ?? Cry
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2009, 21:40:20 »

Za tak gwaltowne wahania ph odpowiada twardosc weglanowa kh, u ciebie jest zbyt niska, w sklepach sa preparaty ktore moga ci podniesc kh, podnies do okolo 6. Z twardoscia gh problem jest taki ze latwiej ja podniesc niz obnizyc. Aby ja obnizyc powinienes rozcienczyc wode przy uzyciu wody ro ( wowczas znowu bedziesz musial podniesc do tych 6 kh aby woda miala w miare stabilne ph ).
suchy_5
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2009, 19:31:05 »

Jak byłem  w sklepie akwarystycznym podpowiedziano mi w taki sposób żeby podnieść ph  i tak zrobiłem ale  tydzień później z powrotem było takie coś i nie wiem co może być przyczyną takich spadków.Mogę zrobić jeszcze raz to samo ale jeżeli drugi raz się stanie  co może być przyczyną ?? w necie wyczytałem o takim środku czy on jest dobry tetra aqua ph/kh plus. Ale dziś kupiłem z firmy zoolek aqualkal i podniose ph czy jest on dobry pomóżcie ?? Huh
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2009, 08:12:09 »

A może tak od początku jak przygotowujesz wodę do podmian .Czy to jest kranówka ,mieszanka kran RO czy samo RO jakie są parametry wody w kranie czy stosujesz CO2 .Czy filtrujesz przez torf .

Młode ampularie oddam
suchy_5
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2009, 11:23:16 »

odstawiam wode na 2 doby ostatnio wymieszalem odstala z ro podmieniam 30 % co 2 tygodnie , mam filter tetra tec ex 600 i nie filtruje przez torf tylko tak jak kupilem w sklepie to co bylo tak wsadzilem i filter chodzi oczywiscie bez wegla  procz tego filta jeszcze chodzi pompka napowietrzajca.Dozuje co2 (jest to butla w sprayu i jest do dupy ) w najblizszym czasie jak sie skonczy postanowilem zbudowac bimbrownie   A JEDNO PYTANIE JESZCZE CZY TAKIE WAHANIA MOGA BYC OD PODAWANIA CO2 BO NIGDY NIE MIALEM TAKICH WAHAŃ PH
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2009, 20:51:13 wysłane przez suchy_5 » Zapisane
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2009, 10:21:02 »

Jak najbardziej poziom PH zalezy od CO2 i przede wszystkim KH. KH pelni role bufora podczas rozpuszczania sie CO2. Jesli zostanie zuzyty to nastepuje spadek PH. Im mniejsze masz KH tym wiekszy bedzie spadek PH. Wiec jak juz mowilem w poprzednim poscie powinienes podniesc wartosc KH do bezpieczniejszego poziomu ( najlepiej miedzy 5 a 10, najbezpieczniej bedzie blizej 10 ).

EDIT: Przepraszam wszystkich, dopiero teraz zauwazylem ze ostatni post jest z przed miesiaca Smiley .
sawekw
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2009, 15:12:19 »

wrzuć kilka kamyków z wapienia...twardość pójdzie w górę...CO2 mniej...raz na dzień lub na 2 dni...przynajmniej do czasu..ja mam akurat odwrotnie ph wysokie i obniżam co2 powolutku i wyciągam kamyki (wkładam do destylowanej wody - po kilka i sprawdzam, który łobuz podnosi ph.... zeszło do 6,8 - 7,2 (czasem 7,8)  reszta wg testów w normie...wg testów tetry - paski...czyli powinno być ok....

... coś nie jest jednak dobrze..cześć rybek pływa żwawo, a kilka (tego samego gatunku - brzanka mszysta - w akwarium same brzanki, sumatra, linowa i mszysta - 14 szt - małe, czekają na przesiedlenie) siedzi na dnie 1-2 sztuki - dotyczy tylko mszystych...jak przejdę na światełko nocne -  podnoszą się te co siedzą na dnie, a te co pływają przy świetle idą "spać" - czasem przez chwilę wszystkie razem pływają w środkowej części baniaka ...zachowanie rybek tych na dnie - maja stress.... jedna siedzi pyskiem do góry....oświetlenie - power GLO 15W T8 18000K....na 65l...zmieniałem na inne ciemniejsze, bez rezultatu, temp. 25-26 stopni, glonów raczej nie ma (glonojady syjamskie pływają i rosną)..."przeludnienie"? tlen? światło?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: