Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzień 01, 2004, 19:33:59 » |
|
jakby miał rudego to żelazo mogło by mu za bardzo w akwa skoczyc Co do zamków... Móje zdanie jest takie że wszystko co wpadnie do akwarium staje sie kryjówką nie ważne co to będzie jeśli ma odpowiednie parametry zewnętrzne - stanie się kryjówką. W tych zamkach nie chodzi o to że że sa nebezpeiczne tylko że to kicz. to samo tyczy się doniczek , szkatułek, wazonów itp.... Wszystkiego tego nie ma przecierz w naturze. Wg mnie Akwarysta to pewnego rodzaju "złodziej" który stara sie ukraść matce naturze niepowtarzalny naturalny obraz przyrody i go odtworzyć w swoim akwarium w taki sposób by rybki czuły sie jak najlepiej. Zamki i inne gówna są dla powszechnych trzymaczy rybek którzy poza "mieć" nie chcą nic więcej - sorki ale nie szanuje takich osób A co do filtrów , grzałek i reszty wyposażenia to naprawde najgorsze argumenty jakie widzaiłem... Może spróbujesz pohodowac paletki bez grzałki ? Pozwodzenia
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Puma
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzień 01, 2004, 20:00:18 » |
|
Racja popieram tramal takie zameczki to tylko dla poczatkujacych i dla tych z marginesu akwarystow , oczywiscie jak tu wiele osob mowilo kazdy ma swoje poglody , zdanie i upodobania - ja osobiscie jestem za NIE !! wystarczy jedno spojrzenie na takie porcelanowe ze tak sie wyraze "gowno" i juz na zygi bierze, robta jak chceta ...
|
|
|
|
60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
|
|
|
murena
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #17 : Grudzień 01, 2004, 20:11:47 » |
|
Zamki i inne podobne wynalazki pełnią w zbiorniku wodnym taką samą rolę, jak puszki, butelki, kalosze i potłuczone dzbanki. Mogą służyć jako kryjówki, choć nie są wytworem przyrody, lecz zwyczajnymi śmieciami. Jeśli ktoś ma takie poczucie estetyki, to sprawa jego gustu. A kwestia filtrów, grzałek bądź odpieniaczy białkowych w akwa morskich jest bezdyskusyjna :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #18 : Grudzień 01, 2004, 22:36:02 » |
|
Zamki i inne podobne wynalazki pełnią w zbiorniku wodnym taką samą rolę, jak puszki, butelki, kalosze i potłuczone dzbanki... Masz na myśli akwarium ? Jeśli tak to akwarium ma byc śmietnikiem czy czastka naturalnego srodowiska ? Piszesz o butelkach kaloszach itp, niestety ryby sobie tego nie przyniosły i nie zamówiły, o to postarł sie człowiek i zafundował im gratis :evil: . Przez tysiaclecia doskonale radziły sobie bez takich wynalazków i gdyby nie nasza ingerencja w srodowisko nat. to cieszyli bysmy sie jeszcze wieksza liczba gatunkow a nie liczyli tych ktore wygineły. Czytajac twoj post nasunał mi sie taki przykład : ide sobie brzegiem Amazoni a tam sobie jakis tubylec załatwia potrzebe do Amazonki, wiec co, po przyjsciu do domu mam zrobic to samo - no bo w naturalnym srodowisku to wystepuje ? Dlaczego nie bierzemy przykładu z dobrych rzeczy ? Na zakonczenie mała prosba, przegladajac twoj profil zauwazyłem ze duzo czytasz, wiec napewno wpadł ci w rece niejednen poradnik akwarystyczny, prosze podaj tytuł choć jednego w ktorym było napisane ze w/w akcesoria polecane sa np. do dekoracji akwarium. Z checia taki poradnik przeczytam.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
murena
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2004, 12:59:38 » |
|
Oops, źle mnie zrozumiałeś, bo fatalnie ułożyłam zdanie i wyszła z niego jakaś straszna bzdura :oops: Nikogo nie zachęcam do wrzucania śmieci do akwarium :lol: Już poprawiam wypowiedź. Uważam, że choć te nieszczęsne zamki mogą pełnić rolę kryjówek, to są jednak w akwarium czymś tak "naturalnym", "pożądanym" i "ozdobnym" jak kalosze czy puszki w jeziorze. Osobiście wolałabym oglądać zamki nad Loarą niż w akwarium. Pozdrawiam i gratuluję poczucia humoru. Taki podręcznik byłby z pewnością bardzo zabawną lekturą :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzień 02, 2004, 15:11:07 » |
|
Bonzo, to tak jakbyś dał dziewczynie na randce sztuczne kwiatki (też ładne). Ciekawe co by Ci powiedziała :?: :lol: Już to było powiedziane: O gustach się nie dyskutuje.
PS. Dla 1 mln Polaków ICH TROJE też jest fajne.
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzień 02, 2004, 23:46:05 » |
|
Chciałem jeszcze powiedz pare rzeczy odnosnie tematyki zamków. nie chciałem sie z nikim kóócic tylko poznac wasze opinie na ten temat. zgadzam sie ze wiekszosc zamków to kicz. zgadzam sie równiez z tym ze nie jest to zgodne z naturalnym srodowiskiem. ale tez nie szkodzi rybkom w normalnej egzystencji i funkcjonowaniu. Ot, tylko kwestia gustu. ale nie rozumiem stwierdzen ze od razu jak sie ma zamek nie jest sie pro a juz na prawde nie rozumiem np Tramala który takich ludzi nie szanuje! gdzie jakakolwiek tolerancja? dla mnie wlasnie to nie jest prawdziwy akwarysta, który nie szanuje innych z powodu jakiegos zamku. nie uwarzam tez ze bawie sie w zaginiona atlantyde i nie gustuje w nurkach pierdzacych babelkami, doniczkach ani szkatułakach tak samo jak nie gustuje w wiekszosci zamków, tylko chciałem poznac wasza opinie na ten temat i powiedziec ze mozna znalezc w w porzadku zamek, ale to kwestia gustu ale nie szacunku! zrobie zdjecie to dam tu na forum i wyrazicie opinie. Z nadzieja ze moda nie ogłupi wszystkich pozdro
|
|
|
|
60l- ogólne 220l-in progress
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzień 03, 2004, 01:36:00 » |
|
Bonzo, nikt tu nie chce sie z toba kłócić ani obrażać cie. Poprostu sa pewne podstawowe zasady których prawdziwy akwarysta powinien przestrzegać. Jednym przychodzi to łatwiej innym trudniej i to nie jest kwestia gustu tylko znajomosci tematu. Żaden szanujacy sie akwarysta nie wstawi do swojego akwarium tego typu dekoracji skoro jest tyle innych mozliwosci ktore oferuje nam natura. I nie dziw sie ze czasami kumus puszcza nerwy, zwłaszcza przy takiej argumentacji jak twoja. Akwarystyka to piekne hobby, jedyne w swoim rodzaju, ciagle rozwijajace sie, dostarczajace wielu interesujacych doznan ktorych nie dostarczy ci zadne inne. Jesli dla ciebie akwarium nie jest kolejna zabawka i traktujesz je poważnie to nie kalecz tego kawałka szlachetnego srodowiska naturalnego takimi "badziewami".O wiele naturalniej wygladaja groty zrobione z kokosa niz zameczki itp.Przejdź sie brzegiem jeziora czy rzeki, poszukaj w lesie, korzeni i kamieni ci u nas dostatek.Na forach i wielu innych serwisach sa galerie, przygladnij sie, niektore akwaria wprost zwalaja z nóg, a sa wykonane niewielkim nakładem finansowym.Akwarysta jest w pewnym stopniu artysta, to jak ty sie rozwiniesz zalezy tylko od ciebie i od twojego zaangażowania. Jesli nie przekonała cie moja i innych argumentacja to trudno, kiedys zrozumiesz ze nikt nie chciał dla ciebie źle. Pozdrawiam Sebastian. EOT.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzień 03, 2004, 14:23:15 » |
|
Bonzo - każdy zamek w akwarium to kicz, choćby nie wiem jak był piękny. Jak zauważył mój przedmówca sama natura już daje nam wielkie pole do popisu, a zamki, doniczki itd. to przejaw bezguścia niestety. I nie spodziewaj się, że jeśli zamieścisz fotkę to kogokolwiek przekonasz.
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzień 03, 2004, 16:14:30 » |
|
Nie z tym nie szanowaniem i tą tolerancją to nie tak że będę odrazu strzelał i eksterminował . Poprostu jak sobie ktoś chce mić zamek - to niech ma ale bezemnie ... Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzień 03, 2004, 20:32:32 » |
|
Poprostu jak sobie ktoś chce mieć zamek - to niech ma Dokladnie. I nie ma co sie juz rozwodzic nad tym. Jeden lubi corki, drugi ich matki, a trzeci obie.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik
LP
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzień 03, 2004, 20:37:03 » |
|
Jak to się mówi: "o gustach się nie dyskutuje" :wink:
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Jarecki
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzień 04, 2004, 00:22:16 » |
|
Widzę że brać akwarystyczna zdusiła w samym zarodku mogącą się pojawić w tym poście wersję "optymistyczną" co do lokowania zamków i innych "brylantów" upiększających akwaria. :lol: Ja nic już nie dodam prócz tego że cieszę się ogromnie z takiej postawy tu obecnych i choć o gustach faktycznie się niedyskutuje to jednak nalezy to tępić bo przecie my są ludziska zafascynowani rybami, roślinami itp. a nie wrakami okrętów, pałacami z baśni, śmigającymi syrenkami i nurkami z nożem w pobliżu groznie łypiącego bańkami powietrza małża z plastikowego pancerza. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzień 04, 2004, 10:47:29 » |
|
Dzieki za swoje opinie:) po takiej riposcie jest to mój pierwszy zamek i ostatni:) i koniec tego tematu. pozdro
|
|
|
|
60l- ogólne 220l-in progress
|
|
|
Puma
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 04, 2004, 16:18:12 » |
|
No :!: to sie nazywa meska decyzja !! PzDr
|
|
|
|
60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
|
|
|
|