Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Akwarium 240 l 120x50 Jakie duże ryby byście polecili ??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 240 l 120x50 Jakie duże ryby byście polecili ??  (Przeczytany 13459 razy)
adiania
Nowy
*

« : Lipiec 27, 2009, 20:51:40 »

Witam. Kupuje duże akwarium 240 l o wymiarze 120x50
Chciałybym kilka jakichs dużych okazów ..
Jakie duże ryby byście polecili??
Prosiłabym tez o szczególne warunki jakich wymagają i ew. zagrozenia...
Pozdrawiam i dziekuje
Nowa użytkowniczka forum. papa
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2009, 00:48:39 »

w takim akwa ja osobiście chcąc duże ryby miałbym na myśli rybki które w porównaniu do metrażu baniaka wydają się duże Wink i mam nadzieje że myślisz w ten sposób
do 240 l ja proponowałbym np

Pielęgnice niebieskołuską dobraną parkę Cichlasoma octofasciata wpisz w google i poczytaj
i wszystkie tej wielkości pielegnice w liczbie 1 para

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2009, 08:18:18 »

ciekawa propozycja kolegi, napisz co rozumiesz przez słowo duże - jaka wielkość Cię interesuje, jakie mniej więcej ryby Ci się podobają?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2009, 14:13:09 »

Jak dopiero zaczynasz przygodę to gratuluję litrażu bardzo dobry wybór .Odnośnie rybek to na początek zacznij tradycyjnie od gupików mieczyków molinezji potem jak już trochę opanujesz temat przyjdzie czas na coś trudniejszego .

Młode ampularie oddam
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2009, 17:52:41 »

może skalary?

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
adiania
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2009, 16:29:17 »

Myslalam o paletkach tych pomarańczowych w biale plamki Smiley Ale moze na poczatek kupie stadko neonek... tak dla wprawy .. Jednak moim celem beda w/w paletki. Ile bede moga ich mie i jaki sprzęt musi byc w akwa tzn jakie filtry, grzałki i co jeszcze by było im idealnie. Poleccie cos z dobra cena i w miare dobra jakością.. Planuje poszukac sprzętu na allegro ale niewiem jakie frmy sa dobre a jakimi szkoda zawracac sobie glowy ... Czy nad akwariem mogę umieścic lampe rastrową z świetlówkami czy te lampy dla ryb sa jakies specjalne??
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2009, 19:21:08 »

jeśli to Twoje pierwsze akwa to lepiej odpuścić sobie ich hodowlę - nie są to ryby dla początkujących.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2009, 19:23:01 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 29, 2009, 20:40:24 »

Poczytaj jakich parametrów wody potrzebują dyski,a jakie ty masz w kranie,bo w przeciwnym razie będziesz potrzebowała dodatkowo filtra RO.
I dobra rada na początku swojej drogi z akwarystyką nie startuj  z tak wymagającymi rybciami bo szkoda kasy i ryb i w razie niepowodzenia zniechęcisz się do akwarystyki

adiania
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 01, 2009, 11:01:36 »

A myslicie że hodowla neonów czy welonek mnie czegoś nauczy? Myslalam ze jest to kwestia poczytania i trzymania sie odpowiednich zasad ...
Ov3r
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 01, 2009, 11:07:00 »

Zacznij Hodować skalary Radze ci sie tez zaopatrzyć w lampe UV A jak dobrze będzie ci szło ze skalarami to za jakis rok Zafunduj sobie paletki Cheesy  papa
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 01, 2009, 11:21:51 »

A myslicie że hodowla neonów czy welonek mnie czegoś nauczy? Myslalam ze jest to kwestia poczytania i trzymania sie odpowiednich zasad ...
oj gwarantuje Ci, że to nie tylko kwestia poczytania. Sam dużo czytam i co rusz spotykam się z nowymi problemami, których rozwiązanie wymaga czasu. Jak chcesz startuj z paletkami nikt Ci tego zabronić nie może - Twoja sprawa. Zawsze moim zdaniem najlepiej jest ustawić sobie poprzeczke tak by można było ją przeskoczyć a później stopniowo ją podnosić...

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #11 : Sierpień 01, 2009, 15:17:16 »

dobraf ma racje zacznij od ,,łatwych" ryb jakieś neonki ,rabzory,bojowniki,pętniki niektóre z tych ryb są pasjjonującne nawet dla akwarysty z dużym stażem.

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
adiania
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2009, 21:49:41 »

Ok dzieki Smiley Jeszcze jedno pytanie czy taki filtr będzie ok do moich 240 l?? http://www.allegro.pl/item709396326_filtr_zewnetrzny_z_lampa_uv_9w_hw_303b_gratisy.html
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2009, 22:13:57 »

dobraf ma racje zacznij od ,,łatwych" ryb jakieś neonki ,rabzory,bojowniki,pętniki niektóre z tych ryb są pasjjonującne nawet dla akwarysty z dużym stażem.

Dokładnie, zgodzę się z tym postem, ja mam akwarium od 11 lat na początek standardowo hodowałem gupiki później przyszła kolej na mieczyki, molinezje, platynki w międzyczasie były danio, gurami, wielkopłetwy (które to rozmnożyć mi się udało Smiley ), bojownik, kiryski itd. aż teraz w końcu znowu wróciłem do mieczyków... koledzy, którzy pisali przedemną mają rację, posłuchaj ich, bo wiedzą co mówią, na początek kup sobie rybki nie wymagające dużej uwagi w hodowli, a dopiero później weź się za bardziej wymagające gatunki...
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2009, 22:28:13 »

Ale kup sobie takie ryby, żeby się jednak podobały a były "łatwe", bo inaczej to będziesz ćwiczyć i patrzeć na "brzydactwa", które w ogóle nie będą Ci się podobać. Odrobinę przyjemności nie zawadzi.  Grin
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: