Oj, żeby wszyscy tak zakładali swoje pierwsze akwaria, zwłaszcza takie małe! Bardzo ładnie! Albo masz co nieco wrodzonego zmysłu estetycznego, albo najpierw poszukałaś i poczytałaś trochę o akwariach
Albo jedno i drugie
Jedyna rada jak przychodzi mi do głowy to podłoże - jasny piasek ładnie wygląda i ładnie się komponuje, ale być może przy tak małej objętości warto było postawić na jednolity, ciemny żwirek, miałbyś lepszą filtrację w podłożu, co w tak małym zbiorniku może mieć zasadnicze znaczenie. Jeszcze ewentuanie henio (HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES) jako pomysł na pokrycie dna.
Co do rybek, polecana Ci microrasbora wydaje się być bardzo dobrym pomysłem. Co do krewetek, to chyba po prostu jeszcze nie wiesz, że je polubisz
- twoje akwa, tak jak Ci podpowiadano, idealnie pasuje dla krewetek karłowatych.
O tu znalazłem coś co Cię może zainteresować. Tylko żeby od tej łaciny Ci się google nie zapaliły
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=13896Napowietrzaniem się nie martw, to normalna "fobia" na początku. Pohodujesz trochę rybki to przekonasz się, że z silnego napowietrzania korzystają tylko glony, a dla rybek w zupełności wystarczy ruch tafli wody.