Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« : Sierpień 02, 2009, 14:05:51 » |
|
Moje akwarium jest opisane w dziale "Nasze kawria" w wątku Reno 200L Dorzecze Amazonki( http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25451.0). Dziś dokonałem zakupu p.kakadu w ilości 1+3 oraz 9 drobnoustków obrzeżonych. Pewnie dokupie jeszcze ławiće noenów i kirysy na dno. Chciałbym jednak dokupić jeszcze jakąś inną pielęgniczke - Agassiza lub Macmasteri w ilości 1+2. Co o tym myślicie? Jakieś sugestie?
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2009, 17:37:54 » |
|
Zostań przy jednym gatunku pielęgniczek .To ryby terytorialne potrzebują swoje rewiry
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2009, 18:01:05 » |
|
a ja bym wpuścił tam jeszcze inne pielęgniczki w końcu to 200 litrów, z reguły dla pary pielęgniczek zalecają baniak o wielkości 60 litrów także imo 200 l będzie ok dla 2 gatunków
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2009, 20:22:40 » |
|
No ja próbowałem w 112l harem 1+3 skończyło się na wojnie między samicami i najsłabsza przegrała .200l na trzy samiczki to w sam raz zapewni to im komfort .Podziel akwarium tak żeby powstały trzy rewiry (odpowiednie ustawienie korzeni roślin itp. ) Daj im też sporo kryjówek z kokosów czy doniczek powinno być więcej niż samiczek .Nic więcej nie dokładaj ciesz się widokiem .
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2009, 20:30:41 » |
|
zawsze można też spróbować zrobić w ten sposób, że: wpuścić kakadu i później inne pielęgniczki a w razie "dymu" odłowić i oddać te drugie, z drugiej strony andrzejkowac mądrze "gada" bo im mniej ryb tym lepiej dla nich. Jak zarybisz to się pochwal, ciekaw jestem co tam wykombinujesz.
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2009, 21:38:26 » |
|
Do takiego akwarium możesz dać spokojnie parkę ramirezek.
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2009, 21:58:51 » |
|
Wrzuciłem nowe fotki akwarium jak i fotki jego nowych mieszkańców - "Nasze akwaria" w wątku Reno 200L Dorzecze Amazonki( http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25451.0). Zapraszam do oglądania i komentowania - zawsze jestem otwarty na słow konstruktywnej krytyki. Docelowo mieszkańców będzie więcej tak jak napsiałem w faunie planowanej) ale ja nadal myślę, mam chęć na wprowadzenie jeszcze 1 gatunki pielęgniczki - najbardziej podoba mi się Agassiza - w liczbie 1+2/3. Ale nie wiem czy to dobry pomyśl - jakieś sugestie? Co do ramirezek - odpadają gdyż żyją w cąłkwoice innym środowisku niż kakadu a pzoa tym nie radzą sobie podobno z kakadu.
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2009, 10:01:29 » |
|
Jak mówią twój cyrk twoje małpy miałem kakadu i nie dawałbym już innych pielęgniczek .Nigdzie zresztą nie widziałem takich połączeń ale żeby rozwiać wątpliwości zajrzyj na Apisto .pl tam znajdziesz wszystko odnośnie pielęgniczek .
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2009, 10:49:57 » |
|
Czytałem co się da i opinie są różne choc przewazają iż jak kakadu to nic więcej, gdyz jest tak agresywny ze możemy wykończyć pielęgniczki inne gatunku. A czy coś można pielęgnicowatego wrzucić w "toń" wody?
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 03, 2009, 15:11:14 » |
|
No skoro nikt nie poleca to chyba coś w tym jest chyba że masz ochotę na eksperymenty .Co do innych ryb to można dać coś do toni .Ci którym zależy na wychowie młodych apisto dają ryby pływające w górnych partiach wody .Jak nie zależy ci na wychowie młodych to możesz dawać więcej gatunków najlepiej coś z kąsaczy ..Nie dawaj tylko krewetek bo to zbyt drogi pokarm dla kakadu .
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
Vinnar
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2009, 12:16:18 » |
|
Tak sobie przeglądam i muszę napisać że spodobał mi się tekst o krewetkach ^^ pozdrawiam xD
|
|
|
|
90l Gupiki 10x Kardynałki 6x Platki ok. 15x Molinezje 3x Glonojady 5x Kirysy 13x (3albinosy, 3pstre, 1staryby, 4spiżowe, 2nanusy) żabienica, kryptokoryna, orzech, lotos, trawa, amazonka, anubias (nie znam dokładnych nazw).
|
|
|
|