Huee
Stały użytkownik
|
|
« : Sierpień 09, 2009, 18:08:42 » |
|
Witam mogę hodować krewetki w 8 litrowym akwrium? Będzie grzałka i filtr jest to możliwe ?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2009, 18:14:46 » |
|
Jeśli będzie grzałka i filtr to możesz ale: 1. potrzebne będą jeszcze jakieś rośliny - najlepiej mchy 2. krewetki rozmiarowo nie mogą przekraczać 2-2,5 cm długości (dorosłe osobniki) i nie może ich być zbyt dużo
Takie jest moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2009, 19:02:10 » |
|
Moim zdaniem zbiornik ponizej 20l to sie nadaje tylko na szpitalik, narybek lub slimaczki. Jak sie zaprzec to moze nadaja sie te krewetki co maja max 1cm np. Harlequin Shrimp.
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2009, 19:10:13 » |
|
Female a moge mieć krewetki w zbiorniiku 60l z bojownikiem razborkami i glonojadem[jak urośnie oddaje go] czy glonojad zje krewety?
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2009, 19:50:06 » |
|
Moim skromnym zdaniem 8l nie nadaje się dla krewetek, nawet tych z sulawesi. Jak małe by nie były, ruszać gdzieś się muszą W 60l mogą być, bojownik może maluchy zjeść. Glonojada powinno się oddać już teraz, a nie czekać aż skarłowacieje...
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2009, 19:59:38 » |
|
Spójrzcie moi Państwo na tzw nanoakwaria. Pojemnościa często nie przekraczają 10-12 litrów a ludziska trzymają w nich krewetki, 3-4 sztuki, małe, ale trzymają. I nie są to jacyś amatorzy. Dobra, wydajna filtracja, odpowiednio dobrany gatunek w sensownych ilościach - można. Napewno nie można przeginać.
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2009, 20:56:31 » |
|
Mówisz o 3-4 krewetkach w 10-12l u profesjonalistów, a tu chodzi o krewetki w 8l "z filtrem i grzałką" prawdopodobnie u amatora. W takich małych zbiorniczkach bardzo trudno jest utrzymać równowagę biologiczną, trzeba mieć dużo wprawy i dużą wiedzę. Poza tym krewetki są stadne, więc nie ma mowy o np. 2 krewetkach w 8l. Dlatego uważam, że krewetkaria powinno się robić w większych litrażach, od 20l.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 09, 2009, 20:58:09 » |
|
skoro masz filtr i grzałkę to czy nie lepiej wydać parę złotych więcej i zrobić jakiś fajny domek dla chociażby bojownika? Po co taki "minimalny minimalizm" parafrazując klasyka?
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 09, 2009, 21:22:35 » |
|
Mam akwarium 60l i mam bojownika a chce coś w małym akwarium o ile jest to możliwe .
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2009, 21:27:45 » |
|
Spójrzcie moi Państwo na tzw nanoakwaria. Pojemnościa często nie przekraczają 10-12 litrów a ludziska trzymają w nich krewetki, 3-4 sztuki, małe, ale trzymają. I nie są to jacyś amatorzy. Dobra, wydajna filtracja, odpowiednio dobrany gatunek w sensownych ilościach - można. Napewno nie można przeginać.
Tylko, ze to jest aquascaping, a nie normalne trzymanie.
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2009, 21:39:07 » |
|
Mam akwarium 60l i mam bojownika a chce coś w małym akwarium o ile jest to możliwe .
Może ze 2 świderki?
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 10, 2009, 18:59:18 » |
|
Postanowiłem daje do 60l akwarium krewetki najprawdopodobniej White Pearl,ale muszę jeszcze o nich poczytać jak one tam musza mieć ;] bo sie okaże ,że to jakieś wymagające i po zdychaja:/
|
|
|
|
|
|
|
|