Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: s6spn6 - 450 litrów - Ogólne  (Przeczytany 11345 razy)
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2009, 21:03:00 »

Skalara mam podpiętego pod komp. i pulpit zdalny ale puki nie ma sondy PH to lipa...
Co do roślinek jak pisałem stare zdjęcie roślinek jest więcej. Domka i korzenia juz niema. jak będę miął aparat (moja córka uczyła sie nim rzucać) to porobię zdjęcia nowe z beczka włącznie Wink

Domek poleciał w jego miejsce poszły roślinki.(Domek był prezentem wiec chamsko było by go nie wstawić)
Korzeń poleciał bo farbował wodę co widać na zdjęciu.
Aktualnie mam na testy dołożona jedna świetlówkę 36W Aqua-glo

Hmm co do Akwarium szczerze mówiąc w pracy siedzę od rana do wieczora i jeszcze fuchy. Wiec czas jest na karmienie i czasami porządek. Co do Roślinek kiedyś były ich więcej. Były piękne lotosy. Ale niestety w jedne miesiąc padły wszystkie (Durzy ruch wody)

Obsada hmmm. Obsada mieszana. Składana z 3 akwariów. Wink
Moje stare 200 Litrów(Padło ¾ rybek ze względu ze zawiesił się elektrozawór i nawalało co2 przez cala noc dlatego teraz skomplikowana elektronika)
Kolegi 450 teraz paletkarium
I Jeszcze kilka rybek od „ehro” z forum
Co do Osprzętu.  Grzałka Została… Termometr chemiczny z Lewej zostaje (jedyny któremu mogę ufać)
Wylot Filtra z Lewej stroyn już nie ma (Jebao 302 czeka na wymianę uszczelek na zaworach bo zaczęło się lać i w nocy wylało się kilka litrów na panele ci ktoryz maja Filtr Jebao polecam zaopatrzyć się w wiaderko i w niego włożyć filtr. Dla pewności. Ja już teraz się nauczyłem. W wiaderku musze jeszcze tylko zamontować czujnik zalania wody z głośnym brzęczykiem i podłączyć pod moduł wysyłania Sm
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 21:15:07 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2009, 21:22:40 »

W wiaderku musze jeszcze tylko zamontować czujnik zalania wody z głośnym brzęczykiem i podłączyć pod moduł wysyłania Sm
no mcgyver jak nic, popracuj tylko nad obsadą bo mozliwości to są tu niesamowite papa

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2009, 22:05:27 »

Narazi darze do zrobienia z akwarium amazonki... Cheesy

PS. Polecam ubezpieczyć wszystkim akwarystom akwarium. i mieszkania od zalania. ja mieszkam na 11 Pietrze i az nie spię po nocach jak zaczynam myśleć ze 450 litrów rozlewa sie po domu. i sąsiadom "purchel z żyrandolem odpada" nie jest to jakieś drogie. Wink 

"no mcgyver jak nic, popracuj tylko nad obsadą bo mozliwości to są tu niesamowite "

No po ostatnim defekcie filtra i zdziwieniu rano i po rozwalonych panelach. nie jest mi do śmiechu.
Ps. Dzisiaj Wywaliłem Napowietrz acz na parapet balkonu i jaka piękna cisza w domku. Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 22:13:37 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2009, 22:13:18 »

"no mcgyver jak nic, popracuj tylko nad obsadą bo mozliwości to są tu niesamowite "

No po ostatnim defekcie filtra i zdziwieniu rano i po rozwalonych panelach. nie jest mi do śmiechu.
Ps. Dzisiaj Wywaliłem Napowietrz acz na parapet balkonu i jaka piękna cisza w domku. Wink

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2009, 23:30:24 »

o cholera, to nie wesoło, co filtr się rozszczelnił?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #20 : Sierpień 16, 2009, 06:37:56 »

no no kolego od strony technicznej robi wrażenie te powiadomienia esem w razie awarii ,to coś
 obsada raczej nie bardzo,roslin za mało,ale myśle że małymi kroczkami na przód i będzie siurr.

pozdro

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Sierpień 16, 2009, 09:49:26 »

o cholera, to nie wesoło, co filtr się rozszczelnił?

Uszczelki na zaworach cos zaszwankowały i puszczają wodę ale widoczne jest to dopiero po jakieś 5 minutach od odpalenia bo musi górna komorę żaląc. żeby przelało sie

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #22 : Sierpień 16, 2009, 09:54:35 »

s6spn6 jak zobaczyłem taki litraż to spodziewałem się czegoś lepszego. Owszem sprawa techniczna genialna, ale ja bym wolał zamiast tego sms'a mieć więcej roślin w akwarium i bardziej zaplanowaną obsadę. Bo to nie znaczy że jak mamy 450l to możemy dobrać dużo ryb. Trzeba również tak jak w mniejszych akwariach dobrać ryby gatunkami. Wink ale ogólnie mogę dać 6/10

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #23 : Sierpień 16, 2009, 14:48:55 »

Witam,

gratuluje litrażu no i pomysłów technicznych, dobrze by było jeszcze mieć sterownik do PH, ewentualnie kontrolę temp.

na pierwszy rzut oka akwa ładne ale brakuje tła oraz wody pod samą pokrywę, idąc dalej już jest mniej ładnie

najbardziej do tej wybuchowej obsady pasuje trzcinak  Cheesy, w związku z tym mam jedno pytanko czy sprzęt wysyła SMS jak trzciniak jest głodny i rozpracowuje tęczankę ?  Grin

nie wiem jak autor ale ja bym natychmiast wyrzucił wszelkie muszle i kamienie piaskowe te po lewej stronie, bo za jakiś czas pojawi się mnóstwo chorób, nie mówiąc już o bardzo niekorzystnym połączeniu skalarów i paletek, s6spn6: przemyśl temat poczytaj, bo nie ustrzegłeś się pewnych błędów początkującego, teraz musisz znaleźć wyjście z patowej obsady akwa
i tak na koniec mam nadzieje że to podłoże (IMHO: za grube kamienie) to nie jest lastrik tylko kwarc, jeśli to lastrik to ło matko ale się będzie działo  Huh Lips Sealed

pozdrawiam  papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 15:01:41 wysłane przez Mirmil » Zapisane

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 16, 2009, 18:56:16 »

Co do kontroli PH od tego jest skalar ale na razie brak kasy na sondę. co do kontroli temperatury jest skalar. Wink Hmm... Tło jest Okleina Niebieskie bo miałem w 200 litrowym akwa i mi sie podobało. woda juz jest p same brzegi. Trzciniak powiem szczerze ze u mnie jest nie agresywny. i to co wszystkich dziwi. trzciniak jak nie jest głodny to ryb nie atakuje. kolega mi go dał bo u niego podobno "jeździł na ogonie welonki" a u mnie odkąd jest (ponad rok) nie atakuje żadnej ryby. Te rozkład rybek jest juz u mnie w tym akwarium od ponad roku. i jeszcze sie trawią rybki. Cheesy i nie kłuca. Muszelek juz nie ma. kamienie zostały tak samo są od ponad roku.

Kamienie Lastriko. ale nie jakieś pryskane Kolegi wujek ma kopalnie surowców skalnych wiec prosto z kopalni. na razie od roku nic sie nie dzieje z nim. (niestety 3/4 zmian w tym akwarium to przez żonę a to ryby takie a to podłoże takie .a to muszelka) teraz juz sie ja za nie wziąłem poradnie :d wiec może cos poprzestawiam. Rybki się przeniesie do baniaczka w pracy (200 litrów ewentualnie prezesowi w firmie się wciśnie.)  niestety Paletki ze skalarami trawić się musza.  bo skalary to ryby zony. A wiecie Na wycieraczce nie chce spać.

„Mirmil” ja uważam ze twoje akwarium jest dla mnie wzorem do naśladowania. Tez chce takie bujne mieć. Tylko mi nie wychodzi. Wiec twoje wszelkie porady będą mile widziane. Wink Nawet chetnie na gadu-gadu mój numer 75004 Wink
Będę wdzięczny. Na temat. Doboru nawozów Wink

Ps. Teraz się będę przymierzać za miesiąc do zrobienia urządzenia do dawkowania Nawozów. Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 18:59:29 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #25 : Sierpień 16, 2009, 21:06:10 »

ah te żony  Grin Grin Grin gdyby nie moja też bym nie miał tych męczących paletek tylko 200 neonek czerwonych i kiryski, ale ... wycieraczki są nie wygodnie testowałem  Tongue nie polecam

a co do bujności to już mam dość tych przycinek wczoraj znowu cały dzień Smiley, może jutro zrobię fotki u mnie znowu łyso w akwa hehe

jak masz skalara może warto byłoby jednak zainwestować 160 zł w sondę PH i 30 zł na bufory do kalibracji, wtedy wiedziałbyś jakie masz PH, w sumie to ważne bo bez tego ani ryby ani rośliny nie będą czuły się dobrze, jeśli okaże się że PH jest ponad 7,5 to jest katastrofa dla paletek i skalarów które lubią poniżej 7, mając sondę, skalara i instalacje CO2 możesz zacząć podawać CO2 a to już dużo dla twoich roślin i komfort dla ryb bo będą miały stałe PH, niestety nie uwierzę że masz to akwarium ponad rok, za dużo rzeczy widziałem już na obrazkach, jeszcze z takim oświetleniem 4x70W = 280W czyli ponad 0,5W /1l, przy tak ostrym oświetleniu i braku nawożenia oraz takiej obsadzie za rok to glon na glonie, chcę Ci powiedzieć że im więcej będziesz ściemniał tym gorzej dla Ciebie, moje gg znasz wiec pisz śmiało zawsze można coś poradzić nawet w beznadziejnej sytuacji trzeba znaleźć jakiś kierunek działań

aby zaoszczędzić sporo czasu kasy i nerwów dobrze radzę wybierz sobie dobrą obsadę i albo skalary albo paletki, inaczej dział chorób zostanie zdominowany przez Ciebie

p.s.
znam jedno dobre rozwiązanie na zonę, kup jej drugie małe akwa byle nie kulę!!, a w niej bojownika, mało wymagająca rybka, a i kobietom się podoba Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 21:26:29 wysłane przez Mirmil » Zapisane

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 17, 2009, 01:56:02 »

Akwarium ma juz ponad Rok. było kupowane na wakacjach.
i przewożone. przeze mnie i kolegę na początku.
Zdjęcie z zimy. jedyne najstarsze które posiadam.
\

Jak widać "nie odraz Rzym zbudowano"

Brak obudowy tutaj widać jak wygląda stalowy stelaż u mnie który jest teraz zabudowany
Widać inna rozdzielnie energetyczna. I Jeszcze filtr Sery. (który nie polecam)
no i na dole akwarium 54litry (Krewetkarium pierwsze początki )
Jak widać Lampy tez miały swoja podstawę (a la fuszerka)
musiały stać zapalone na konstrukcji z drutu bo jakbym położył je na szybie z góry to by wpadł do środka. tak sie pięknie nagrzewają. ze szyba pęka. (juz wytestowane)

Tak ze jeśli mi nie wierzysz ze akwarium ma juz Rok. I wszystko chodzi to powiem ci te przez ten rok. Te akwarium było już 2 razy robione od podstaw.

Sondę na pewno kupie bo po to był robiony SKALAR no i po to aby nie zdarzyło się juz to ze rybki się po gazowały. Przez usterkę

U mnie roślinki słabo rośna. bo świece lampy max 3-4 godzin dziennie.  bo juz wiem co to glony. A i wiem co to płacić rachunek za prąd za 300kW i samemu pracować i mieszkanie wynajmować. wiec gdzieś póki co te oszczędności musza być. ale juz teraz ostatni miesiąc. sam pracuje Wink wiec i porządnie za hobby się wezmę jak i sonda się pojawi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 02:04:01 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #27 : Sierpień 17, 2009, 06:07:43 »

ha, widzisz rok ale nie z taka obsadą nie widzę tam ani paletek ani skalarów, po prostu chodziło mi o to że rok masz taką obsadę, ona nie wytrzyma 3 miesięcy, jak coś eksploduje, postępy widać owszem tylko musisz przemyśleć temat na spokojnie, skoro i tak już sporo zainwestowałeś bo nie jest to tanie hobby sam wiesz, i wybrałeś duże akwa to warto byłoby zrobić go superowo nie?

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 17, 2009, 13:28:14 »

a gdzie rośliny ? bo jak na razie zgineły w tym akwa bo samo akwa +sprzet super byle by roslin było w nim no i trochę inna obsada

i bez zamków w akwa bo temu stanowczo mówię NIE !!!!!! w skali 1-10 jak na razie 2
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Sierpień 17, 2009, 20:57:52 »

Korzeń poleciał bo farbował wodę co widać na zdjęciu.

Taki korzeń zwalnia z bujania się za szyszkami, innymi dziwnymi liśćmi czy dolewania specjalnych chemikaliów. Skoro wszystko w kierunku ciemnej wody, to ja bym to raczej uznał za atut.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: