Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « akwarysta88mp [160] Ogólne UPDATE !!! 1 STRONA !
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarysta88mp [160] Ogólne UPDATE !!! 1 STRONA !  (Przeczytany 17159 razy)
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« : Sierpień 16, 2009, 11:42:44 »

Witam,chciałbym się pochwalić swoim akwarium,akwarystyką zajmują się ok. 7 lat z jedną przerwą,akwarium nie jest zbyt efektowne bo jest dopiero po restarcie z powodu przeprowadzki.

Pozdrawiam i proszę o komentarze !

Pokarmy Tropicala tzn : vitabin , wysokoproteinowy , vitality color , shrimp sticks dla krewetek , Super Vit , Tubi Cubi , FD brine shrimp , green algae wafers (dla glonojadów)
Mrożonki : Ochotka czerwona,wodzień,serca wołowe

Wode po restarcie uzdatniłem Tetra Aqua Safe (przy zwykłych podmianach chemii nie dolewam)
Nawożenie : Planta Gainer Classic oraz dla nowych roślin Tetra PlantaStart pod korzenie (0.5 tabletki pod roślinę),do tego kulki gliniano torfowe firmy Rataj.
Podłoże : 25 kg piasku kwarcowego z Castoramy na dnie oraz górna warstwa 14 kg drobnego żwirku akwariowego Smiley Wysokość podłoża 5.5 do 7 cm Smiley

160 l 80x40x50+ pokrywa AquaTerra po przeróbce Smiley 4xT8 (od tyłu: osram 865,osram fluora,aqua-glo,power-glo) - Oświetlenie codziennie od 9.00 do 21.00 Smiley 12 godzin

Filtr Tetra Ex700/Tetra 200W Temperatura : 27c

Ryby: Parka skalarów/Mieczyki/Gupiki/15 Neonów/7 kirysków Panda/9 Otosków/4 Kuli-Kuli/ok.8 malutkich zbrojników/1+2 Pielęgnica Kakadu

Otosków było by 11 ale nie przeżyły transportu ze sklepu Sad,na fotkach są przedstawione także inne skalary ale oddałem je i zostały tylko 2 Smiley

Rośliny: Lotosy,Gałęzatki,Vallisnerie,Mchy,Mikrozorium,Dąbek,Ludwigia,żabienica delikatna,żabienica red flame

Szafka jest własnoręcznie wykonana z płyt OSB 22 mm i polakierowana lakierem Nitro,oczywiście do tego dochodzi sporo konfirmatów,kątowników i wkrętów do drewna Smiley

To jest fotka akwa przed dodaniem żwiru na podłoże i zaraz po restarcie :

A to po dodaniu podłoża i już po ponad miesiącu Smiley :

A tu fotki obecne po wywaleniu jednego z największych korzenii i posadzeniu lotosów w jednym miejscu oraz po dodaniu nowych roślin  :

TO JEST AKTUALNA FOTKA AKWARIUM !!!!

Szafeczka własnej roboty :

Obecnie w akwarium jest tylko parka skalarów ponieważ jak było ich więcej to zaczęły się bić ....

Samiczka

Samiec

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 21:29:25 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2009, 12:01:44 »

ładny masz ten mech. Podaj dokładne ilości ryb.
ogólnie w miare mi się podoba 7/10. Nie myślałeś o skalarach? idealny zbiornik masz do nich.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 12:03:27 wysłane przez zibi » Zapisane

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2009, 12:13:20 »

IMHO zbiornik przepiękny.8/10 Good !
Dałbym jakieś wysokie rośliny n a tył.
A co do tej rysy, to 3 cm to długość?
Podaj na jakiej wysokości ta rysa.
 papa
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2009, 12:50:03 »

nie głębokość...zastanów się co piszesz...jak te akwa jest zapewne zrobione ze szkła float 8mm to jak rysa może mieć 3 cm głębokości? to chyba logiczne że to długość.

Jedno co mnie gnębi to , to że na akwarium od zewnątrz (z boku),zrobiła się rysa podczazs przeprowadzki i to dość długa i głęboka (ma ok 3 cm i dobrze ją czuć pod palcem),czy coś się może od tego stać Huh
Zaznaczam że rysa jest tylko od zewnątrz,od wewnątrz nie !

to zależy w którym miejscu masz tą ryskę. jeżeli zaraz bezpośrednio przy krawędzi to może być niebezpiecznie. Ale nie powinieneś się martwić na zapas. Najważniejsze żeby akwa byłodobrze ustawione (równo) aby było równe rozłożenie ciężaru na ściany.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2009, 12:55:23 »

nie głębokość...zastanów się co piszesz
Może szerokość. Grin
To zależy od punktu widzenia.
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2009, 12:58:13 »

Ilość ryb zaktualizowałem już w pierwszym topicu, a co do tej rysy to oczywiście że chodzi o długość  Grin i znajduje się ona w 2/3 wysokości akwarium patrząc od dołu i ok. 10 cm od brzegu szyby Smiley
Rysa jest oczywiście na bocznej szybie ale tak mnie ona martwi że nie wiem czy np. za jakiś rok kupić nowe akwarium takie samo jak to dla świętego spokoju ....

Rośliny z tyłu...myśałem nad tym ale puki co to valisnerie rosną i ten dąbek,może zarośnie cały tył akwarium Tongue

Skalary trzymałem kiedyś ale niestety ...zjadały neonki Sad może po prostu trafiłem na jakieś ''żywe'' skalary Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 13:00:48 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2009, 13:54:47 »

Może szerokość. Grin
To zależy od punktu widzenia.

nie no następny...widziałeś kiedyś 3 cm szeroką rysę na szkle? po 1 to byłby to już odłamek szkła, i akwarysta88mp nie pytałby o możliwość pęknięcia itd. tylko zapewne już biegłby po nowy zbiornik  Wink

Skalary trzymałem kiedyś ale niestety ...zjadały neonki Sad może po prostu trafiłem na jakieś ''żywe'' skalary Smiley

No cóż jest wiele teorii na temat trzymania skalarów razem z neonkami. Ja jestem z tym aby tych ryb nie trzymać razem, ale jak już się bardzo chce to można ale trzeba je już od małego wpuszczać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 13:58:39 wysłane przez zibi » Zapisane

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2009, 15:02:14 »

a co myślisz o tej rysie ?? Olać to Huh

Dodam że grubość szyb to 8mm

ps. właśnie zauważyłem że na moich oczach zdechły 2 krewecie RC :| Co jest grane ??
Pływały żwawo nagle zaczyły chodzić bokiem po piasku i kaput :|
Temperatura 27c (o 1 c skoczyło bo jest gorąco)

update: wyłowiłem ją i zobaczyłem że miała jajeczka ale ani zielone ...ani żółte ...tylko czarne :| takie ciemne i pokryte czymś tak jak by gniły ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 16:15:59 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2009, 20:25:54 »

hmm szybą bym się nie przejmował. Jest ona dosyć gruba i rysa znajduje się w nie najgorszym miejscu.
co do krewetek to nie moja specjalność.

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2009, 17:59:31 »

Czesc,

Fajne akwa - roślinki się rozrosną i będzie pełnia szczęścia. Może pomyśl nad jakimś tłem na tył (tylko nie żadna fototapeta) i drzwiami do szafeczki (chyba że są a do zdjęć specjalnie zdjąłeś). Życze sukcesów.

PZDR

Qter

Ail
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2009, 19:27:55 »

Qter a widzisz jakieś zawiasy na szafeczce? poza tym komu by się chciało zdejmować drzwi do zdjecia? nie wystarczyloby otworzyc?

112L - roślinne
25L - krewetkarium
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2009, 19:48:52 »

Ładne akwa.Zainteresowało mnie to zajście z krewetkami.
Możliwe że zaszkodziła im wyższa temperatura,ale biorąc pod uwagę,że wzrosła o 1 stopień to by było dziwne.
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 20:00:35 »

Jak dla mnie bomba Cheesy Bardzo mi się podoba ten "motyw gałęzatki" Wink Ale mnie od zawsze jakoś ten glon pociąga Smiley Jadnak prosiłbym o zdjęcie w nocy, kiedy jedynym oświetleniem w pokoju jest akwarium Cheesy I oczywiście bez lampy.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2009, 20:18:14 »

mmm te gałęzatki dość potężne - zwłaszcza te dwie Shocked, baniak ogólnie fajny, ta moczarka jakaś taka powykręcana tylko no i nurzańce jakby słabe.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2009, 00:13:40 »

No więc tak,krewetek więcej nie padło  Good !
Bok (od strony okna) w akwarium zakryłem czarnym bristolem tak jak i tył  Good !

Szafka nie ma zawiasów i zarazem drzwiczek  Grin ale to się zrobi hehehe
dobraf ...też byś był powykręcany jak byś przeżył to co te nurzańce  Roll Eyes (transport do nowego mieszkania 70km tyle że ...akwarium w całości ze wszystkim ! tylko że wody 10 cm na dnie ...cud że akwarium przeżyło transport,ale to pewnie dlatego że było owinięte gruuuubo folią bąbelkową  Tongue, wszystkie zwierzątka przeżyły ten transport ale 28 neonek które miałem ..wszystkie padły,ani jedna neonka nie przeżyła transportu i czasami się zastanawiam dlaczego ....

Daje fotki nocą robione o 1 godzinie (ryby się wystraszyły bo im światło włączyłem),zdjęcia te jak i poprzednie są kijowej jakości bo robione aparatem w nokii.

ps. Pięknie mi się lotosik rozrasta ...aż mnie korci bimbrownie zrobić  Afro

Aż dziw bierze że tak ładnie rośnie ten lotos,kupiłem za 10 złotych 3 lotosy na giełdzie zoologicznej we wtorki w Krakowie i były spakowane w woreczku bez wody,po kupnie transport 70 km do nowego mieszkania heh,każdy z nich miał w korzonkach jeszcze część bulwki,wkopałem w piasek,wsadziłem tabletkę nawozową,obsypałem w koło piaskiem i rośnie aż miło patrzeć,aczkolwiek muszę kupić piasek bo trochę miało jest z przodu przy tym środkowym lotosie ? Jak uważacie Huh

aha...Od jakiegoś czasu zauważyłem że skądś mi się wzięły zatoczki w akwarium ....2 duże okazy wywaliłem już ale co noc to rozgniatam jakieś 5-10 malutkich na szybie ...da się zatrzymać ten proces i je wytępić w ten sposób Huh
Zresztą już jedną plagę mam, niedawno wyłowiłem ponad 40 świderków który obsiadły lewy bok akwarium  Good !

Ps. mój piasek to piasek z castoramy,25 kg piasku kwarcowego za 7 złoty Smiley Mam go już rok czasu i po jednym płukanku zaraz po kupnie sprawuję się wyśmienicie Smiley

Co myślicie nad zakupem 5 paletek do tego akwarium Huh ew. 3-4 ale to już było by chyba za mało ??

Bardzo mi się te ryby podobają,małe mam akwarium no ale spróbować by można było ?? Kolega ma 7 paletek w 112 litrów i mu pięknie wyrosły i się wybarwiły,aż się sam zdziwiłem

« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 08:50:19 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: