Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium dla "zielonego"  (Przeczytany 2392 razy)
Quba
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2009, 14:53:42 »

Witam wszystkich. Otóż już od dłuższego czasu myślę nad założeniem swojego małego akwarium. Niestety jestem totalnym laikiem, poczytałem już to i owo, ale chciałbym aby osoby bardziej doświadczone doradziły mi dokładnie w mojej sprawie.
Pierwsze co, to chciałbym zaznaczyć, że akwarium na jakie mogę sobie pozwolić to jedynie 10l. Oczywiście wiem, że to bardzo małe, chciałbym większe, ale nie da rady :/ Wiem, że za dużo w takim "pomieszczonku" nie mogę mieć, ale czy jeden bojownik mógłby byc na sam początek. Myślałem też, żeby dołożyć moze jakies małe z 2,3 krewetki red cherry, aczkolwiek niekoniecznie. Czy wogóle bojownik może być w otoczeniu takich krewetek ? Chciałbym tez prosić o pomoc w jakiejś konkretnej wycenie, ile mógłby wynieść cały taki mały zestawik dla bojownika. Oczywiście chciałbym tez zakupić do tego akwa 10l pokrywę z oświetleniem, grzałkę jakąś oraz filtr najlepiej z termostatem. No i fajnie by było mieć sporo roślinek, jakaś grota, czy coś w tym rodzaju jako schronienie dla rybki. No i na koniec budżet, czy wliczając to wszystko mógłbym sie zamknąć w okolicy 150-200zł ? Ewentualnie ile trzeba by dołożyć do takiego zestawiku ? Będę bardzo wdzieczny wszystkim za porady.
PS. Jeśli napisałem nie w tym dziale to prosze o przeniesienie.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 15:01:34 »

absolutnie nie możesz w tej szklance trzymać bojownika , dla tej ryby minimalny zbiornik to 25 litrów - a więc albo kupisz sobie taki baniak albo o jakichkolwiek rybach niestety będziesz musiał zapomnieć.Do 10 litrów to proponuje jakiegoś ślimaka.
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 15:05:50 »

Do 10 litrów to proponuje jakiegoś ślimaka.
Ty zawsze o ślimakach...

A tak na serio, to tylko krewetki (małe!!!) (oraz ślimaki Cheesy ) Nadają sę do 10 l...
Smutna prawda...
Quba
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 15:23:51 »

W takim razie będę musiał pomyśleć o akwa 25l, oczywiście nie kuli. Czy zmieściłbym się w moim budzecie 150-200zł z takim akwa 25l plus grzałka, filtr, pokrywa z oświetleniem i roślinki ? I mając już to akwa z bojownikiem, co mógłbym mu wsadzić dla towarzystwa, jakie rybki, aby wzajemnie sobie nie przeszkadzały ? No i moze jeszcze te krewetki RC ?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 15:27:41 »

I mając już to akwa z bojownikiem, co mógłbym mu wsadzić dla towarzystwa, jakie rybki, aby wzajemnie sobie nie przeszkadzały ? No i moze jeszcze te krewetki RC ?

do 25 litrów sam bojek i nic więcej.

Czy zmieściłbym się w moim budzecie 150-200z

za mało , musisz mieć chociaż z 400 zł , chyba że byś wypatrywał jakies przeceny na Allegro to może byś się zmieścił w tych 2 setkach , ale będzie trudno bo rośliny też tanie nie są że już nie powiem o nawozach a i bimbrownia by się przydała.
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2009, 15:30:39 »

Jak na moje to zmieścisz się w tym przedziale.
Do 25 to tylko sam bojek.Co do krewetek,często jest tak,że bojek je zjada.Ja na twoim miejscu dał był tam same krewecie Grin
margin
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2009, 15:32:03 »

Spokojnie, zmieścisz się i jeszcze zostanie, radzę ci jednak pomyśl o czymś większym (apetyt rośnie... Cheesy)
popatrz na to http://www.allegro.pl/item713977698_nowe_akwarium_25l_prosty_buk_wyposazenie_gratisy.html
A tu się jeszcze pochwalę co sobie kupiłam, a co mi tam  Grin
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=713189530
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 15:34:26 wysłane przez margin » Zapisane

piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2009, 15:33:40 »

Czy zmieściłbym się w moim budzecie 150-200z

za mało , musisz mieć chociaż z 400 zł , chyba że byś wypatrywał jakies przeceny na Allegro to może byś się zmieścił w tych 2 setkach , ale będzie trudno bo rośliny też tanie nie są że już nie powiem o nawozach a i bimbrownia by się przydała.

Akwarium-szklarz
pokrywa-samoróbka
filtr-tania chińszczyzna Tongue
roślinki-allegro
CO2-bimber

Na upartego się zmieścisz Roll Eyes
Ale nie radzę startować bez 300-400zł
Quba
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2009, 15:43:23 »

To akwarium wydaje się całkiem przyzwoite, bo właściwie to tylko roslinki dokupić i rybki. Jakiś pokarm nie wiem co jeszcze ? I zmieściłbym się w tych 2 stówach, ewentualnie trochę by sie dołożyło Wink
margin
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2009, 15:50:43 »

Quba spoko, nie bój się chińszczyzny, mam chińską belkę oświetleniową (1/2 ceny), termometr, grzałki i chyba połowę rybek Wink (gupiki, bojki...) i nie narzekam.
A widziałeś te roślinki co sobie kupiłam, akwarystyka wcale nie jest droga, wystarczy pasja i trochę gotówki - powodzenia papa

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2009, 16:00:12 »

Oprócz roślin,rybek i jedzonka przydało by się jeszcze podłoże,jakieś korzenie i nawozy.
Quba
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2009, 20:36:11 »

To może ktoś poleci mi jakieś ciekawe propozycje roślinek, które będą dobre dla bojownika ? Chciałbym miec dość sporo, żeby akwa ładnie wyglądało. Nie ma to byc oczywiście tylko zwykły bezużyteczny mebel. Jaki żwirek jest najlepszy na pocżatek, czy to tylko już kwestia gustu ? Ewentualnie co można by jeszcze trzymać w takim akwa 25l nie biorąc pod uwagę bojka ?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 20:50:10 »

1. roślin poszukaj w kasandrze albo na allegro...chyba że ktoś z forum Ci sprzeda.
2. Wszystkie rośliny pasują do bojownika..to kwestia gustu, oświetlenia i budżetu rzecz jasna.
3. Żwirek rzeczny lub bazaltowy o małej granulacji 2-4mm (nie wiem ile masz światła ale podejrzewam że do tak małego akwa        wchodzi żarówka energooszczędna, więc możesz pomyśleć o low-techu na ziemi.
4. krewetki,galaxy,gupiki,ślimaki,żaby itp.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Quba
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2009, 23:03:46 »

Mam takie pytanko, czy taka obsada: 3 gupiki (lub jakies kiryski ?); 4,5 razbora galaxy; 3 red cherry nie będzie przesadą do takiego akwarium 25l ? Ewentualnie co z tego mógłbym trzymać ? Albo jakies Wasze inne propozycje, jakie rybki można trzymac razem ?

Kolejna sprawa. Otóż co na dno akwarium mam dać najpierw ? Wystarczy żwirek (ile do takiego akwa 25l ?) i w ten żwirek jakoś zasadzić roślinki plus jakis nawóz czy coś ? Czy może oprócz żwirku jakieś specjalne podłoże trzeba zakupić ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 00:58:58 wysłane przez Quba » Zapisane
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2009, 10:39:10 »

Jeżeli ne masz punktu zbytu, to odradzam żyworódki. Dałbym neonki + Krewetki  Good !
Na dno żwirek lub piasek. W małym akwa experymenty z ziemią ogrodową mogą kiepsko się skończyć.
A nawóz,to napoczątek, to tabletki/pałeczki w żwir pod rośliny (Nigdy nie próbowałem, niech się ktoś doświetczony wypowie Grin)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: