Witam
Posiadam akwarium 60l z filtrem kaskadowym, w ktorym trzymam 1 welona (tzn nie filtrze;) ) i w zwiazku z tym mam pare pytan
1. Czy wklady do filtra (takie male biale w ksztalcie walcow) nalezy kupowac za kazdym razem gdy robie reset (co jakies 4-5 miesiecy) czy wystarczy je co jakis czas czyscic. Swoj wklad mam juz ok 7 miesiecy i nie wiem czy to nie za dlugo
Jeśli sytuacja tego nie wymaga (choroba, pasożyty, inne zdarzenia losowe), zbiornika nie restartuje się. Jedyne co należy regularnie robić to podmieniać wodę w ilości 15-20% pojemności zbiornika.
To o czym piszecz to pewnie ceramika. Wkłady w filtrze płucze się w wodzie spuszczonej z akwarium. A płucze się je wtedy kiedy widać, że wydajność filtra spadła (zmniejszył się przepływ wody)
2. Tak samo zwirek - nalezy kupowac nowy co jakis czas czy wystarczy przeplukac we wrzatku robiac restart akwa
Nie wiem jak inni ale ja przy totalnym restarcie zbiornika zmieniam podłoże na nowe.
3. Odmulanie - lepiej zaopatrzyc sie w profesjonalny sprzet czy moze byc zwyczajna rurka do odsysania (np taka jakich do odsysania wina sie uzywa)
Zaopatrzyć się w odmulacz. Nie musi to być coś z najwyższej półki. Najważniejsze żeby działało a nie kosztowało.
4. Mam dylemat z napowietrzaniem. Nie posiadam zadnego sprzetu, jednak od kilku tygodni czesto robie tak, ze klade filtr na ksiazkach, w ten sposob, ze odfiltrowana woda spada z duzej wysokosci i wytwarza duzo babelkow, czy mozna to uznac za swego rodzaju napowietrzanie?
W zupełności wystarczy jeśli wypływająca z filtra woda będzie delikatnie poruszać taflą wody tak aby ta falowała.
5. Czy jesli dodam jakies roslinki do akwa moze to spowodowac rozrost glonow. Pytam o to, poniewaz wczesniej mialem problemny z glonami, musialem przenosic akwarium, zeby nie padalo na nie swiatlo.
Dodanie roślin do akwarium nie powoduje rozrostu glonów. Poczytaj jakie są przyczyny pojawiania się glonów. Na pewno nie są to rośliny.