Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Postrzepione ogony u gupików  (Przeczytany 17827 razy)
mati3333
Nowy
*

« : Sierpień 22, 2009, 09:17:28 »

Od 2 dni moje głupiki maja postrzępione ogony. Jaka moze byc przyczyna tego?? W akwarium mam głupiki, neonki,zabki i glonojady.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2009, 06:43:52 »

Mojej siostry koleżanka miała tak agresywnego glonojada ze jej mamie wszystkie rybki zjadła
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2009, 16:25:27 »

Od 2 dni moje głupiki maja postrzępione ogony. Jaka moze byc przyczyna tego?? W akwarium mam głupiki, neonki,zabki i glonojady.
Zależy jakie masz i ile masz samców. Mój kolega miał takie co o samiczke walczyły i sobie ogony poobgryzały, a miały bardzo ładne ogony.
Ile masz samców i samiczek??
kasiek66
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2009, 17:00:38 »

moje gupiki też mają ten problem, niestety zauważyłam że jeden już zdechł a dwa inne zaczynają się dziwnie "pokładać". Dodam że w akwarium mam w zasadzie same gupiki + 1 glonojad, 4kiryski
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2009, 12:49:32 »

moje gupiki też mają ten problem, niestety zauważyłam że jeden już zdechł a dwa inne zaczynają się dziwnie "pokładać". Dodam że w akwarium mam w zasadzie same gupiki + 1 glonojad, 4kiryski
Glonojad to raczej nie jest bo glonojad z reguły nie atakuje mniejszych rybek. Ma on kolce pod skrzelami, ale służą mu do obrony przed większymi rybkami.
Może samce walczą o samice obgryzają sobie ogony i padają z wycieńczenia.
Mojej siostry koleżanka miała tak agresywnego glonojada ze jej mamie wszystkie rybki zjadła
Glonojad zjada martwe rybki Wink .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2009, 15:46:34 wysłane przez momopl » Zapisane
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2009, 20:39:43 »

Ma on kolce pod płucami, ale służą mu do obrony przed większymi rybkami.
Dobre Grin
Jeżel to Zbrojnik Niebieski, to nie on...
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 08, 2009, 15:44:55 »

Ma on kolce pod płucami, ale służą mu do obrony przed większymi rybkami.
Dobre Grin
Jeżel to Zbrojnik Niebieski, to nie on...
Achaaa. Może to otosek on nie zjada żywych rybek, albo jakiś inny  Wink
Oj błąd  Embarrassed poprawiłem
Grzesiek.Bet
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2009, 17:34:23 »

Głupiki mogły nawzajem sobie podgryzać ogonki niektóre są bardziej agresywne.
Pozdrawaim papa
darson311
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2009, 07:56:38 »

oczywiście podzielam zdanie kolegi gupiki samce często podgryzają sobie płetwy walcząc o samicę - nie jest to nic grożnego  Wink
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2009, 20:29:34 »

Moim zdaniem wszyscy macie rację żeczywiście takie sytuacje się zdarzają. U mnie osobiście też było kilka takich przypadków ale nie należy się tym mocno przejmować.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2009, 11:29:47 »

Zauważyłem pół godziny temu że mój samiec gupik ma piodgryziony ogon  Cry Cry Cry Wściekły Wściekły Wściekły . Prawie wszyscy znają moja  obsadę lecz do tej pory nic się nie działo . Co za rybka mogła to zrobić  Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Wściekły Huh
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2009, 16:59:59 »

Kazda rybka oprócz zbrojnika mogła podgryźć ogon gupikowi . On sam także mógł go sobie uszkodzić o żwirek lub dekoracje w akwa. Ale jego ogon się zregeneruje po pewnym czasie jeżeli będzie miał dobre warunki. Ie ma się co martwić  Wink
sandstorm
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 20, 2010, 17:16:32 »

Witam.
Proszę o nie ochrzanianie, kolejna początkująca pochlipuje o pomoc Smiley
Potrzeba jest, nagląca potrzeba... Otóż ręce mi opadają już, gupiki poszalały.
Było 8 samców, samic póki co brak, stwierdziłam, że jak mi się tego namnoży masa, to sobie nie poradzę. I te właśnie samce wymyśliły sobie zabawę przecudną: wybierają sobie jedną ofiarę losu i strzępią jej ogon. Później ganiają tak długo, aż pada trupem z wyczerpania. Z ośmiu chłopaków zostało pięć. Właśnie się mi dobierają do ogona najładniejszego, największego samca. A mnie krew jasna zalewa wprost proporcjonalnie do stanu ubytków ulubieńca.
Co ja mam zrobić, baby im rzucić na pokuszenie?

Dodam tylko, że 8 gupików... przepraszam 5, jeden glonojad w akwa 50L. Dojrzewało dwa tygodnie z niewielką pomocą preparatu, który mi sprzedawca łaskawie do zakupów doliczył. Roślinek sporo, filtr bąbelkuje aż do dna, temperatura w normie. Żrą aż miło patrzeć, objawów niedotlenienia czy zatrucia brak. Towarzystwo zdrowe jak ryba.
Tylko temperament diabelski.

Pozdrawiam
sandstorm

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2010, 17:32:56 »

Witam.
Proszę o nie ochrzanianie, kolejna początkująca pochlipuje o pomoc Smiley
Potrzeba jest, nagląca potrzeba... Otóż ręce mi opadają już, gupiki poszalały.
Było 8 samców, samic póki co brak, stwierdziłam, że jak mi się tego namnoży masa, to sobie nie poradzę. I te właśnie samce wymyśliły sobie zabawę przecudną: wybierają sobie jedną ofiarę losu i strzępią jej ogon. Później ganiają tak długo, aż pada trupem z wyczerpania. Z ośmiu chłopaków zostało pięć. Właśnie się mi dobierają do ogona najładniejszego, największego samca. A mnie krew jasna zalewa wprost proporcjonalnie do stanu ubytków ulubieńca.
Co ja mam zrobić, baby im rzucić na pokuszenie?

Dodam tylko, że 8 gupików... przepraszam 5, jeden glonojad w akwa 50L. Dojrzewało dwa tygodnie z niewielką pomocą preparatu, który mi sprzedawca łaskawie do zakupów doliczył. Roślinek sporo, filtr bąbelkuje aż do dna, temperatura w normie. Żrą aż miło patrzeć, objawów niedotlenienia czy zatrucia brak. Towarzystwo zdrowe jak ryba.
Tylko temperament diabelski.

Pozdrawiam
sandstorm

nie ma samic to wariują  Sad . Jak zostało 5 samców to samic co najmniej tyle samo musisz wpuścić a najlepiej 1gupik na 2panie.
Jak weźmiesz za mało samic to je zaganiają na śmierć  Wink

p/s z nadmiarem narybku zawsze możesz się dogadać w sklepie że odsprzedasz lub oddasz...na pewno przyjmą ... Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 17:34:42 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #14 : Marzec 20, 2010, 18:41:02 »

na 100% to żaden zbrojnik, masz jeszcze danio? jeśli nie to gupiki same wewnątrz rywalizują o lepszą samicę. Jak się ma jakiś gatunek to trzeba o nim czytać a nie zaśmiecać forum. Żegnam papa

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: