Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwa 50l.  (Przeczytany 8440 razy)
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 24, 2009, 20:03:52 »

Maniek widziałeś gdzieś pytanie w moim poście jak wyglądają patrz na wcześniejszą treść postu ;].
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 25, 2009, 10:21:15 »

Maniek widziałeś gdzieś pytanie w moim poście jak wyglądają patrz na wcześniejszą treść postu ;].
A czy to jest związane z tematem :,,Nowe akwa 50l." Huh Mi sie nie wydaje
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 25, 2009, 11:27:12 »

Poszperałem w necie i znalazłem kilka ciekawych rybek Cheesy, ale nie wiem ile ich ma być i czy dobrze wybrałem.
Oto spis: hokejówka amazońska, neonka inesa, zbrojnik niebieski, otosek, kirisek panda, danio pręgowane, rozbora klinowa.
Ile mam ich mieć, albo wykluczyć jakieś. Pomocy plis.
I jakieś roślinki by sie przydały w których rybki czuły by sie dobrze Smiley podacie jakieś???
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 25, 2009, 14:13:15 »

Poszperałem w necie i znalazłem kilka ciekawych rybek Cheesy, ale nie wiem ile ich ma być i czy dobrze wybrałem.
Oto spis: hokejówka amazońska, neonka inesa, zbrojnik niebieski, otosek, kirisek panda, danio pręgowane, rozbora klinowa.
Ile mam ich mieć, albo wykluczyć jakieś. Pomocy plis.
I jakieś roślinki by sie przydały w których rybki czuły by sie dobrze Smiley podacie jakieś???

hokejówka - 10 szt.
neon innesa- 10 szt.
zbrojnik-odpada za małe akwarium
otosek-8 szt.
kirysek panda- 8 szt.

tak będzie najlepiej odpuść sobie już danio i razbore , zrób lepiej tak biotopowo tak jak ci podałem.

Jak to w których rybki czuły by się dobrze? rybom rośliny do szczęścia nie są potrzebne , flora służy tylko do ozdoby akwarium , kup rośliny które najbardziej ci się podobają i które nie są zbyt wymagające(możesz poczytać o danych gatunkach w necie) .
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 25, 2009, 18:30:00 »

Tak sie składa że już znalazłem pare roślinek Cheesy
Oto one : żabienca delikatna ,micranthemum umbrosum, mini pelia, christmas moss, mech jawajski. Myślę, że jak w sklepie zobacze jeszcze jakieś ładne to kupie  Afro
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 25, 2009, 19:44:08 »

hokejówka - 10 szt.
neon innesa- 10 szt.
zbrojnik-odpada za małe akwarium
otosek-8 szt.
kirysek panda- 8 szt.

tak będzie najlepiej odpuść sobie już danio i razbore , zrób lepiej tak biotopowo tak jak ci podałem.

Jak to w których rybki czuły by się dobrze? rybom rośliny do szczęścia nie są potrzebne , flora służy tylko do ozdoby akwarium , kup rośliny które najbardziej ci się podobają i które nie są zbyt wymagające(możesz poczytać o danych gatunkach w necie) .
flora nie służy tylko do ozdoby akwarium, z resztą się zgadzam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2009, 19:52:27 »

tak? a do czego jeszcze? oświeć mnie jeśli możesz.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Sierpień 25, 2009, 20:00:28 »

tak? a do czego jeszcze? oświeć mnie jeśli możesz.
co by nie być gołosłownym podeprę się książką np. Diany "Rosliny w akwarium...":
i tak za Dianą:
- chronią ryby, usuwają amoniak,
- chronią ryby, usuwają metale ciężkie,
- ograniczają rozwój glonów,
- stabilizują ph,
- zwiększają biologiczną aktywność w zbiorniku,
- natleniają wodę,
- usuwają co2 z wody,
- zapobiegają zatruciu podłoża,

« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 20:17:09 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2009, 20:44:32 »

ok , to teraz mi jeszcze powiedz w jaki sposób jeszcze istnieje moje akwarium? w jaki sposób jeszcze istnieją akwaria z Malawi , Tanganiką ? rośliny to dodatek który pomaga w utrzymaniu zbiornika ale akwarium bez roślin da się zrobić i nie jest to rzecz trudna tak wiec rośliny to tylko ozdoba i MAŁA pomoc w utrzymaniu zbiornika , nie jest ona potrzebna rybom.
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 26, 2009, 18:05:44 »

Tak sie składa że już znalazłem pare roślinek Cheesy
Oto one : żabienca delikatna ,micranthemum umbrosum, mini pelia, christmas moss, mech jawajski. Myślę, że jak w sklepie zobacze jeszcze jakieś ładne to kupie  Afro

Nielepiej zainwstowac w tańsze roślinki  np do tyłu dac kabombe i ludwigie prozrzucac pare gałęzatek i pojedyńczo wsadzić nurzańca ,wyjdzie ci naprawde taniej a oszczędzoną kase możesz wydać na udekorowanie akwa np czarny żwir,idealny dla neonkow Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Sierpień 26, 2009, 18:16:09 »

Nielepiej zainwstowac w tańsze roślinki  np do tyłu dac kabombe i ludwigie prozrzucac pare gałęzatek i pojedyńczo wsadzić nurzańca ,wyjdzie ci naprawde taniej a oszczędzoną kase możesz wydać na udekorowanie akwa np czarny żwir,idealny dla neonkow

a co to jak kupisz droższe rośliny to już nie można czarnego żwiru? jak ma kolega pieniądze(które powinien mieć każdy przed założeniem akwa) to niech kupuje te które mu się podobają.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Sierpień 26, 2009, 19:02:16 »

Ja wiem że czarny żwir pasuje do neonków  Smiley , ale wolę piasek  Cheesy
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Sierpień 26, 2009, 19:39:57 »

ok , to teraz mi jeszcze powiedz w jaki sposób jeszcze istnieje moje akwarium? w jaki sposób jeszcze istnieją akwaria z Malawi , Tanganiką ? rośliny to dodatek który pomaga w utrzymaniu zbiornika ale akwarium bez roślin da się zrobić i nie jest to rzecz trudna tak wiec rośliny to tylko ozdoba i MAŁA pomoc w utrzymaniu zbiornika , nie jest ona potrzebna rybom.
widzisz problem jest w tym, że napisałeś iż:
flora służy tylko do ozdoby akwarium
co jest dla mnie bzdurą i wprowadzaniem ludzi w błąd a w następnym poście opamiętujesz się i piszesz już, że rośliny to dodatek pomagający w utrzymaniu zbiornika...  Huh
Co do baniaków z małą ilością roślin lub bez nich to ja nigdy nie napisałem ani nie twierdziłem, że nie da się takich baniaków zrobić/prowadzić, mało tego osobiście coraz bardziej mnie takie akwa kręcą z oczywistych przyczyn. Wracając do meritum rośliny są pomocne ale nie niezbędne a nawet baniak z ograniczoną ilości roślin lub bez nich bardziej wizualnie przypomina naturalne środowisko ryb.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 26, 2009, 20:17:28 »

Nielepiej zainwstowac w tańsze roślinki  np do tyłu dac kabombe i ludwigie prozrzucac pare gałęzatek i pojedyńczo wsadzić nurzańca ,wyjdzie ci naprawde taniej a oszczędzoną kase możesz wydać na udekorowanie akwa np czarny żwir,idealny dla neonkow

a co to jak kupisz droższe rośliny to już nie można czarnego żwiru? jak ma kolega pieniądze(które powinien mieć każdy przed założeniem akwa) to niech kupuje te które mu się podobają.

Chciałem mu podrzucić dobry pomysł ,niewszyscy chcą wydawac duzo kasy na akwa,niektórzy np tak jak ja wszystko mam własnej roboty oprócz filtru i skrobaka. Ale jeśli on ma kase to niech robi wedle swojej woli.  Cool
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Sierpień 26, 2009, 20:39:05 »

Chciałem mu podrzucić dobry pomysł ,niewszyscy chcą wydawac duzo kasy na akwa,niektórzy np tak jak ja wszystko mam własnej roboty oprócz filtru i skrobaka. Ale jeśli on ma kase to niech robi wedle swojej woli. 

to teraz jeszcze pokaż zdjęcie swojego akwa  Roll Eyes tak się składa że najładniejsze rośliny i ozdoby są raczej drogie i trudno bez nich zrobić łądne akwarium , ci którzy chcą mieć ładne akwarium muszą wydawać dużo kasy(szczególnie na roślinne).
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: