Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie tło, dekoracje itd.  (Przeczytany 1523 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« : Sierpień 24, 2009, 17:49:53 »

Witam, mam takie pytanie odnośnie wystroju akwarium, czego należy unikać przy aranżacji swojego akwa?
Z rzeczy, które udało mi się wyłapać na forum to tylko ozdoby typu zamek, skrzynia ze skarbami itp. nigdy tego nie stosowałem wiec nie ma problemu, od zawsze mam w akwa skałki z kamieni pozbieranych gdzieś na polu... No ale np. na tło mam taką fototapetę kupioną w sklepie akwarystycznym, czy mogę ją zostawić czy lepiej tak jak wszyscy zrobić ciemne tło np z bristolu.
Na co zwrócić uwagę kupując np. korzeń do akwa? Jakie podłoże lepsze drobny czarny bazalt, czy żwirek, a może piasek kwarcowy?
Wiem, że wiele rzeczy zależy od gustu, no ale są rzeczy, które rażą większość oglądających nasze akwa...

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2009, 19:57:38 »

fototapety kiepsko wyglądają lepiej dać granatowe bądź czarne, kamienie z pola mogą być ale trzeba zwrócić uwagę czy się nie pienią po polaniu octem oraz czy nie mają "błyszczących drobinek", korzenie tak ale nie z drzew iglastych, możesz kupić w sklepie lub przygotować sam (tak czy tak wygotować w roztworze soli - jest dużo o tym na forum), podłoże lepiej ciemne o niedużej granulacji.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2009, 20:57:38 »

Kamieni nie sprawdzam, bo i tak po restarcie nie wrócą do akwa... Spróbuje dać czarne tło, zostało mi trochę czarnej matowej okleiny, którą kupiłem do pokrywy, to jakoś ją umieszczę za akwarium... Mam zamiar kupić jakiś korzeń, więc zakładam, że te w sklepie nie są z drzew iglastych, zastanawiała mnie różnica w cenie. W jednym ze sklepów fajne korzenie w cenie 40 - 50zł, a w innym widziałem większe, ale w cenie 20- 30zł i się zastanawiałem skąd ta różnica... Myślałem, że jakoś specjalnie trzeba przygotować korzeń "własnej produkcji", no ale skoro taki kupny też trzeba wygotować i wymoczyć, to faktycznie muszę poczytać na ten temat.
Co do podłoża zastanawiałem się nad czarnym bazaltem, ale wydawał mi się on grubszy od takiego drobnego żwirku, jaki można kupić w akwarystycznym, no i jego krawędzie zdają się być ostre, a jeszcze nie wiem jaką będę miał obsadę i czy to ewentualnie nie będzie przeszkadzało rybą dennym.

Evrath
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2009, 23:03:01 »

Co do podłoża zastanawiałem się nad czarnym bazaltem, ale wydawał mi się on grubszy od takiego drobnego żwirku, jaki można kupić w akwarystycznym, no i jego krawędzie zdają się być ostre, a jeszcze nie wiem jaką będę miał obsadę i czy to ewentualnie nie będzie przeszkadzało rybą dennym.

Jezeli chodzi o czarny bazalt to calkiem ladnie sie prezentuje ale jak juz zauwazyles jest dosyc ostry, przez co moze rzeczywiscie zranic np. kirysa. Przy okazji miksowania czarnej tapety i czarnego bazaltu mozna narobic niezlego mroku w swoim zbiorniku. Osobiscie mam zamiar zrezygnowac z mojego bazaltu, bo jakos malo mi przypomina naturalne podloze dla rybek.
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2009, 16:52:26 »

Można gdzieś zobaczyć to Twoje akwarium? Trafiłem na wątek, w którym piszesz, że zakładasz zbiornik 180 L z neonkami, kirysami, krewetki itd... Coś podobnego by mnie interesowało i chciałbym to zobaczyć, udało się skompletować obsadę?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2009, 19:14:07 »

co do korzeni "kupnych" to zawsze Ci powiedzą, że są dobrze przygotowane dlatego na wszelki lepiej je wyogotować, co do bazaltu to jeśli masz w planach kirysy to lepiej sobie odpuść bo każdy Ci powie, że będą sopie ranić "ryje".

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2009, 20:26:54 »

Ja chciałbym jakieś jasne podłoże, nie wiem może coś jak piasek kwarcowy. Tylko, że czytałem, że dla ryb lepsze jest ciemne podłoże, no a po za tym chciałbym mieć w akwarium trochę roślin, a z piaskiem kwarcowym to różnie bywa, ale ogólnie do uprawy roślin chyba nie jest polecany... Właśnie dzisiaj przeczytałem w magazynie "Akwarium" w dziale akwarium miesiąca, że jako podłoże został użyty żwirek dla kotów z tesco no i pomimo kiepskiej jakości zdjęć fajnie to wyglądało, tak sobie myślę czy nie spróbować...

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2009, 20:29:12 »

co do żwirku dla kotów to mnie też wpadł swojego czasu w oko, poszukaj tu na forum fajne baniaki ludzie z nim zrobili.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: