patryk79
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #60 : Lipiec 23, 2011, 19:22:19 » |
|
Drago. Oczywiście, że się da. Generalnie cały myk polega na trzymaniu dość dużej liczby samców - najczęściej wspomina się o 6 jednak często udaje się już z trzema. Sporo zależy od gatunku. Wybaczcie off.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Patryk
Hemichromis elongatus
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #61 : Lipiec 23, 2011, 20:19:39 » |
|
Patryk79 rozwiń temat proszę, bardzo mnie to interesuje, mam 10 akarek wiśniowych (Laetacara dorsigera) i chciałabym je zachować. Na moje oko jest 6 samców i 4 samiczki. Na razie zachowanie niezbyt agresywne, ale są młode i nie wiem do czego dojdzie jak się zaczną dobierać.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #62 : Lipiec 23, 2011, 20:52:00 » |
|
patryk skąd masz takie info bo to ciekawe jest co napisałeś, tak się składa ze mam 4 samce i jedna samicę i puki co panuje idealny spokój żadnego wyznaczania rewirów ani walk.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
patryk79
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #63 : Lipiec 23, 2011, 20:57:08 » |
|
Zasadniczo chodzi o równomierny rozkład agresji w grupie samców. Główny dominant rzadko obiera sobie jedną ofiarę (chyba, że nie damy mu wyboru ładując do akwarium tylko 2 samce). W ten sposób raczej nie dochodzi do drastycznych akcji w baniaku. Twoje "wiśniówki" w ogóle uchodzą za raczej spokojne i nieśmiałe i poza okresem tarła nie powinny sprawiać kłopotów trzymane w grupie, tym bardziej że trochę miejsca dla siebie jednak mają. Ja bym je zostawił jak są i obserwował. Odłowić zawsze zdążysz. Drago. Jest całkiem sporo opisów pielęgniczek, które o tym wspominają - chociażby te na seriouslyfish. Choć w przypadku D. filamentosus czytałem o nieudanym eksperymencie z 5 samcami i jedną samicą (było to w 40 litrach więc chyba nie ma się co dziwić).
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 21:08:50 wysłane przez patryk79 »
|
|
Pozdrawiam, Patryk
Hemichromis elongatus
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #64 : Lipiec 23, 2011, 22:36:21 » |
|
Robiłem już podobnie z innymi rybami które są agresywne i się sprawdzało tyle tylko że nie było więcej samców bo nieraz nie znałem dymorfizmu płciowego, ale warunek jest taki że akwarium musi mieć chociaż normalne rozmiary. W tych 40 l to tak jak piszesz nic dziwnego, stres socjalny robi jednak swoje, każdy organizm jakąś przestrzeń życiową musi mieć, mój baniak olbrzymi nie jest bo ma tylko 90x50x50,ale do eksperymentu może być za duży. Pielęgnice to nie moja pasja, miałem z nimi do tej pory bardzo mało do czynienia, chociaż są rodzaje które bym chciał mieć. Jednak do tej pory były dla mnie niedostępne, ale czytając fora wszędzie piszą że można je trzymać tylko w haremach. A że mnie irytują wszelkie stereotypy powielane bez zastanowienia w nieskończoność to postanowiłem sprawdzić to eksperymentalnie na różnych gatunkach i obalić te potencjalne dyrdymały.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
thunderdome
Bywalec
HARDCORE 4 LIFE!
|
|
« Odpowiedz #65 : Lipiec 23, 2011, 22:38:37 » |
|
Drago a jakie przykładowo chciałbyś mieć u siebie ?
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #66 : Lipiec 23, 2011, 23:10:20 » |
|
A tu podawałem pierwszy mój post http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/o-nozowcach-fladrach-belonach-i-tym-podobne-ciekawe-szukam-zainteresowanych/870/ jeżeli się nie otwiera to 59 strona Ale chce też kilka popularniejszych nabyć, więc zacząłem od kratkowanych.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 23:18:00 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #67 : Wrzesień 15, 2011, 04:16:36 » |
|
margin opowiadaj jak wiśniówki żyją w grupie, czy są jakieś zmiany w zachowaniu i czy lub co masz nowego.
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #68 : Październik 01, 2011, 20:01:29 » |
|
Aktualizacja w pierwszym poście. Z nowości, to muszę się pochwalić, że kupiłam swój pierwszy w życiu filtr kubełkowy i jestem bardzo zadowolona, parametry się ustabilizowały i woda jest czyściutka, a przy cotygodniowej podmiance po prostu nie ma co czyścić oprócz szyb. Żałuje, że wcześniej się "gimnastykowałam" z innymi filtrami. Skusiłam się także na bocje modesty, bo pierwszy raz w życiu widziałam pręgowane, ale tu się nabrałam, bo jak zaczęły podrastać i się wybarwiać prążki zniknęły i chyba pójdą na wydanie. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #69 : Październik 01, 2011, 20:42:58 » |
|
Fajne ryby masz w tym nowym, te trzy gatunki błędników nie biją się ze sobą ? Hemigrammus rodwayi powinnaś zrobić zdjęcia i napisać coś w najlepszym wątku na forum. Pręgowane modesty to ciekawy przypadek, powinnaś cyknąć fotę dla potomności.
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #70 : Październik 01, 2011, 20:51:53 » |
|
Dzięki za miłe słowa, ale gdzie mi tam z moimi rybami do Twoich okazów. Niestety mimo najlepszych chęci na fotkach rodwayki nie wychodzą najlepiej, są za szybkie, a modesty wiecznie schowane za lawą lu korzeniami, czyli też nic z tego. Labirynciaki się nie biją ze sobą, prętniki i bojowniki są razem wychowane więc nic dziwnego, a ostrogony zajmują inny obszar zbiornika. Te 112 l podzieliłam na stronę jasną i ciemną z korzeniami, ostrogonki wolą ciemną. Woda jest lekko złota, bo w filtrze jest ketapang, dodam jeszcze liście dębu, ale na razie mi się skończyły. Takie klimaty lubią ostrogonki najbardziej
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #71 : Październik 01, 2011, 21:29:20 » |
|
margin okazy to na razie są dla mnie nieosiągalne niestety z różnych przyczyn, najczęściej finansowych. U modesty to normalne zachowanie, prawie cały czas się chowają, dlatego żeby zrobić zdjęcie najlepiej odłowić je do pustego akwarium. No ale o rodwaykach jednak mogłabyś coś napisać, bo naprawdę ciekawe ryby i nadają się do większości ogólnie dostępnych zbiorników, oczywiście nie jasnych z ciemnym tłem i liśćmi na dnie, a zdjęcie najwyżej z neta z linkiem do strony.
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #72 : Listopad 10, 2011, 18:28:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #73 : Listopad 10, 2011, 20:10:12 » |
|
Ładnie się u Ciebie jesień prezentuje, nareszcie ktoś kto nie walczy z tym co w wodzie naturalne, czyli glony.
|
|
|
|
|
|
|
kostek20
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #74 : Listopad 10, 2011, 20:12:05 » |
|
Wstaw zjecie całego akwa ....Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|