Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Aranżacje akwa.  (Przeczytany 13575 razy)
momopl
Stały użytkownik

« : Sierpień 27, 2009, 19:17:34 »

Mam prośbę. Podał by ktoś stronki z aranżacjami akwa najlepiej amazonki Huh Dobrze by było jak zrobić krok po kroku Wink
Ten temat przyda sie początkującym (takim jak ja) i tym co nie wiedzą jak urządzić swoje akwa.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2009, 20:13:01 »

Pooglądaj troche akwariów z tym biotopem na tym i na innych forach , możesz też obejrzeć moją Amazonke.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2009, 20:27:21 »

Pooglądaj troche akwariów z tym biotopem na tym i na innych forach , możesz też obejrzeć moją Amazonke.
Twoja amazonka nie jest za bardzo w moim stylu Wink . Wolę akwa bardziej zarośnięte Smiley .
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2009, 20:36:44 »

Twoja amazonka nie jest za bardzo w moim stylu  . Wolę akwa bardziej zarośnięte

Bo moja amazonka to jest amazonka prawdziwa taka jaka jest naprawdę pod wodą , jeśli baniak jest zarośnięty nie można tego nazwać amazonka.
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2009, 20:41:58 »

Bo moja amazonka to jest amazonka prawdziwa taka jaka jest naprawdę pod wodą , jeśli baniak jest zarośnięty nie można tego nazwać amazonka.
Tak myślałem, że to powiesz Grin
momopl jak chcesz zarośnięte akwarium, to zrób azję, albo ogólnie-amerykańskie Good !
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2009, 20:57:29 »

Tak myślałem, że to powiesz Grin

no bo to jest święta racja. W amazonii chodzi głównie o wodę której wyróżniamy 3 rodzaje.
To woda i jej parametry są najważniejsze..

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2009, 15:59:40 »

Szkoda, że w wodach amazonii jest mało roślin Sad
Ale trzeba sobie jakoś poradzić  Wink
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2009, 16:15:11 »

Jak chcesz dużo roślin, to zrób azję, albo towarzyskie Good !
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2009, 16:55:58 »

Dla jednego szkoda dla drugiego nie , mi sie taki typ bardzo podoba podobnie jak rybom które wolą swobodne pływanie zamiast przeciskać sie przez gąszcz roślin , czemu szkoda? po prostu nie rób tego biotopu jeśli ci się nie podoba , poprzednicy radzili Azje - ok.  ale z tymi roślinami nie przesadzaj , typowy biotop Azji powinien wyglądać mniej więcej tak:
nie ma biotopu który byłby zarośnięty roślinnością bo ryby nie cierpią takiego środowiska , ryby nie lubią jaskrawego mocnego światłą (które sprzyja rośliną) itd. dlatego większość ryb akwariowych pochodzi z biotopów gdzie roślinność jest uboga.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2009, 17:53:35 »

Dla jednego szkoda dla drugiego nie , mi sie taki typ bardzo podoba podobnie jak rybom które wolą swobodne pływanie zamiast przeciskać sie przez gąszcz roślin , czemu szkoda? po prostu nie rób tego biotopu jeśli ci się nie podoba , poprzednicy radzili Azje - ok.  ale z tymi roślinami nie przesadzaj , typowy biotop Azji powinien wyglądać mniej więcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=8MHfjyt3bC8 nie ma biotopu który byłby zarośnięty roślinnością bo ryby nie cierpią takiego środowiska , ryby nie lubią jaskrawego mocnego światłą (które sprzyja rośliną) itd. dlatego większość ryb akwariowych pochodzi z biotopów gdzie roślinność jest uboga.

Jak zrobie akwa to pokaże wam zdjęcia i ocenicie co to za biotop  Tongue
Ja lubię gdzy dobrze widać rybki, ale żeby też z tyłu było troche roślinek i na spodzie Cheesy
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2009, 19:46:52 »

Poszukaj tutaj: http://www.apisto.pl/fa/viewforum.php?f=15&sid=611f0cbee735204a405ffcacd14104aa jest tam sporo baniaków BW.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2009, 19:21:00 »

Przecież on powiedział że nie chce BW.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2009, 19:46:14 »

Nawet jeżeli nie chce Bw to nigdzie to nie jest napisane. Napisane jest że chce by było trochę roślin a nie zupełna pustka. Nawet jeżeli to w tym linku są nie tylko akwaria BW ale też inne oscylujące w granicach Amazonii.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2009, 19:49:33 »

Nawet jeżeli nie chce Bw to nigdzie to nie jest napisane. Napisane jest że chce by było trochę roślin a nie zupełna pustka. Nawet jeżeli to w tym linku są nie tylko akwaria BW ale też inne oscylujące w granicach Amazonii.

Napisane jest że
Twoja amazonka nie jest za bardzo w moim stylu
  a moja amazonka to jak wiadomo BW a więc można dojść do wniosku że on nie chce BW.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 02, 2009, 12:00:30 »

Ponieważ niektórzy mają bardzo ograniczone horyzonty to przypominam że Amazonia to nie tylko czarne wody !!!
W amazonii wyróżniamy :

Białe wody

Wody przejrzyste

Czarne wody płynące

Czarne wody

momopl tobie podobają się akwaria z roslinnoscią,
 ok, dla Ciebie idealne są wody przejrzyste amazonki

charakteryzują się one wartkim nurtem, przejrzystą krystaliczną wodą, sporą ilością roślin i dobrym naswietleniem

jej parametry ph 7.0-7.3, TWO 5-11 dH, temp. 24-28 C

a tu przykładowe rosliny i zwierzeta do takiego akwarium ( ze strony http://www.mojaamazonia.com/biotopy.htm )

Flora: Echinodorus: amazonicus, bleheri, bolivianus, cordifolius, parviflorus, tenellus, subalatus, grandiflorus, schlueteri i inne, Lemma minor, Vallisneria, Cabomba, Limnobium laevigatum.
Fauna: Kiryski, Zbrojniki, Bystrzyki, Uaru, Pielęgniczki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: