Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Co wpuścić do akwarium 54L?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wpuścić do akwarium 54L?  (Przeczytany 7261 razy)
V126
Nowy
*

« : Sierpień 27, 2009, 20:59:30 »

Witam wszystkich akwarium mam od 5 lat (50x30x35 [cm]), z czego przez ostatnie 4 lata miałem w nim 2 Brzanki Rekinie (reszta przez jakieś pół roku została przez nie zjedzona lub zamordowana) które dostałem od znajomego, ryby byłu duże, około 15cm i 12cm. Zdaję sobię sprawę, że to dla nich stanowczo za mało, ale nie miałem komu ich oddać. Tak z rok temu przy zmianie wkładu fitra ta większa wyskoczyła i w nocy zdechła, druga wczoraj przy wymianie wody wyskoczyła i dzisaj w nocy też mi zdechła. Dodatkowo jakoś po tej wymianie nie wiem dlaczego miałem mętnawą wodę. Dzisiaj spuściłem całkowicie wodę i zalałem od nowa, jednak niestety zdechł mi przy tym glonojad.  Embarrassed i tak teraz polskie przysłowie "albo rybki albo akwarium" odczuwam na własnej skórze (mam akwarium).
Zwracam się do was doświadczeni koledzy z pytaniem: Co mam wpuścić? Chciałem wpuścić pyszczaki (samiec zebra i ze 2 zebryi jeden yellowek, albo wszystkie zebry), ale to jest 54L. Jedni mówią, że można, drudzy, że nie. Jedni mówią, że wystarczy inni mówią, że trzeba 100L, a inni, że 500L. I teraz sam nie wiem czy 4 małe rybki byłyby złe. Jako, że jestem zainteresowany pielęgnicowatymi, więc może któreś z nich mogą żyć w takim akwarium?
W akwarium jest normalnie filtr - EHEIM 2008 (skutecznie filtruje i napowietrza wodę), grzałka 100W, kamień (kupno kolejnych jak najbardziej możliwe) , rośliny - 6 Anubiasów (kiedyś był 1, ale rozrastał się na boki i go podzieliłem usuwając goły gorzeń), muszla 2 termometry (jeden na szybie, a drugi na środu wetknięty między kamienie, bo nie miałem co z nim zrobić), dodatkowo akwarium jest oświetlane jasny światłem. Na dnie jest piach.
Chciałbym wpuścić rybki, które są kolorowe (oczywiście nie takie, żeby miały na sobie wszystkie kolory tęczy), stąd zainteresowanie pyszczakami.
Nie mam mnóstwa czasu na bezustanne zajmowanie się akwarium, ani nieograniczonego funduszu. Brzanki były ekstra, ponieważ przez te 4 lata dawałem jeść i zmieniałem wodę co pół roku, ale od ponad 3 lat marząc o pyszczakach zdążyłem pogodzić się z myślą, że one będą wymagały poświęcenia więcej czasu i nawet nie spodziewam się, że podpowiecie mi takie gatunki, które będą wymagały takiej opieki.
Co do wielkości ryb preferowałbym raczek mniejsze, a więcej, mając te dwa patelniaki jakoś przestałem lubić takie olbrzymy, poza tym w takim akwarium coś mniejszego będzie lepsze.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 21:04:21 wysłane przez V126 » Zapisane
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2009, 21:19:37 »

O pyszczakach kolego możesz  zapomnieć...potrzebują one co najmniej 140l oraz bardzo długiego zbiornika.
Niby mówią że 80cm wystarczy ale ja uważam że 100cm to minimum a 120 to optimum.
Co do pielęgniczek to dużo się nadaje do takiego litrażu.
www.apisto.pl
wystarczy poczytać i coś wybrać. Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 06:28:56 »

Brzanki były ekstra, ponieważ przez te 4 lata dawałem jeść i zmieniałem wodę co pół roku,

wodę sie podmienia raz na tydzień w ilosci 20-30%
poczytaj o podstawach:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
z pielęgnic poleciłbym ramirezki ale są dość wrażliwe wiec zbiornik powinien być już ustabilizowany

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 06:43:31 »

Do tego zbiornika możesz dać harem kakadu 1 samiec i 2 samiczki w ostateczności lub tak jak napisał marcinl ramirezki.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2009, 06:54:08 »

U  mnie niestety tak często wody się nie podmienia  Cry byłem wczoraj w zoologicznym i koleś mi powiedział ze już pół roku nie zmieniali wody bo dali takie dwa preparaty a woda jest bardzo czysta Smiley
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2009, 07:35:56 »

no pewnie zamiest zapewnic odpowiednie warunki i o tydzień część świerzej wody dojlejmy chemii
super wyjście
już nic w tym sklepie nie kupiłbym nawet pokarmu

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2009, 07:41:31 »

U  mnie niestety tak często wody się nie podmienia  Cry byłem wczoraj w zoologicznym i koleś mi powiedział ze już pół roku nie zmieniali wody bo dali takie dwa preparaty a woda jest bardzo czysta Smiley

A co dla Ciebie oznacza pojęcie "czysta woda"??  Cheesy Cheesy Najlepiej zadaj to pytanie temu Panu w sklepie Cheesy:D

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2009, 08:09:27 »

Brzanki były ekstra, ponieważ przez te 4 lata dawałem jeść i zmieniałem wodę co pół roku,
wodę sie podmienia raz na tydzień w ilosci 20-30%
Za przeproszeniem marcinl ale pie... znaczy uogólniasz. Jak najbardziej da się zrobić akwarium w którym wodę  podmienia się raz na pół roku. Wszystko zależy od fauny,flory i techniki w takim akwarium ( lowtech ). A im większe to akwarium tym lepiej.
Znam takie akwaria i woda jest w nich dość przejrzysta ( co znaczy termin przejrzysty według was? bo według mnie czarne wody  są średnio przejrzyste ).
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2009, 09:04:27 »

odniosłem się do wypowiedzi autora, który nie zaznaczył, że założył low techa
zresztą przeczytaj uważniej "zmieniałem wodę" nie znaczy podmieniałem tak jak w low techu raz na 1/2 roku czy w "zwykłym" raz na tydzień
kilkanaście lat temu też miałem akwaria wtedy nie było wszechdostępnego Internetu a i w ksiązkach o tym nie pisali
więc też wymieniałem wodę co rok, myłek akwarium, gąbki filtra mydłem etc.
i sądzę, że autor robił co 1/2 roku restart (tak jak każdy x lat temu) a nie posiadał lowtecha...
EOT

V126
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2009, 09:43:20 »

To fakt wody ostatnio nie podmieniałem, ale tak ze 2 lata temu spuszczałem 12L i zastępowałem je świerzą. Przez ostatni czas jakoś od tego odszedłem, a woda i tak była bardzo czysta i przejrzysta, ponieważ ten filtr jest naprawdę bardzo skuteczny. Ramierezy i kakady są bardzo ładne. Mam tylko 2 pytania co to jest low tech? A drugie: co oznaczy "ustabilizowane akwarium"?
Tak na marginesie czy jak podmieniam wodę muszę odstawiać ją na dobę, czy wystrczy, że doleję na przykład "Aquatan", włączę filtr i tak za kilka godziń wpuszczę rybki? Tak robiłem z brzankami, ale pielęgnice są wrażliwe i z tą podmianą wody juź zdążyłem się oswoić.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2009, 09:54:35 »

low tech poszukaj są opisy tu na form Wink
to, że pomimo brakyu podmian woda była "czysta" jeszcze nic nie znaczy, jak raz czy 2 zapomnimy o podmianach to nic nie powinno sie stać
ale to że woda była "czysta" nie znaczy że wszystko było ok, NO2 i NO3 nie widać w wodzie
najlepiej odstawić wodę na dobę, im mniej chemii tym lepiej
filrt musi pracować 24h na dobę bez przewr ew tylko na płukanie wkładów (w wodzie z akwarium) filtr jest siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych
akwarium stabilizuje się (choć odpowiednią nazwą jest dojrzewanie, stabilizacja jest dużo trudniejsza i przez drobny przypadek, błąd lub zaniechanie można ją zniszczyć) i zarybia po ok miesiącu od załozenia(założenia czyli filtr działający od początku + zasadzone rośliny i wszystko poza rybami)
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

V126
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2009, 10:15:20 »

Akwarium ma już 5 lat, świerza jest tylko woda. Po zalaniu czystej wody chyba nie trzeba miesiąc czekać, tylko te 24 godziny, ale czy po wlaniu tego preparatu mozna skrócić ten okres do na przykład 15 godzin? Facet w zoologiczny powiedział, że ten preparat należy zostawić w wodzie na 2 godziny i będzie ok. Na samym preparacie napisane jest, że działa od razu, ale...
Czy przy regularnych podmianach całkowita wymiana wody jest zbędna?
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2009, 11:01:09 »

Czy przy regularnych podmianach całkowita wymiana wody jest zbędna?
Tak. Wyjątkiem jest restart akwarium. Ale i przy jakimkolwiek starcie akwarium jest dobrze uzyc uzywanej wody ( z innego akwarium ) aby przyspieszyc dojrzewanie nowego zbiornika.
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2009, 11:02:23 »

Akwarium ma już 5 lat, świerza jest tylko woda. Po zalaniu czystej wody chyba nie trzeba miesiąc czekać, tylko te 24 godziny, ale czy po wlaniu tego preparatu mozna skrócić ten okres do na przykład 15 godzin? Facet w zoologiczny powiedział, że ten preparat należy zostawić w wodzie na 2 godziny i będzie ok. Na samym preparacie napisane jest, że działa od razu, ale...
Ja raz tak robiłem...
Nie polecam. bakterie będą, ale nie namnorzą się wystarcająco. Ja odczekałbym przynajmniej tydzień, nawet przy stosowaniu startera...
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2009, 11:13:52 »

Przy podmianie wody około 10-20% zawartości akwarium możesz dodać ten środek do wody i wlać do akwarium po kilku minutach, ale lepiej jest jak woda odstoi 1 dobę po to by wyparował chlor lub inne substancje odkażające wodę pitną tz. kranówę.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: