Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Co wpuścić do akwarium 54L?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wpuścić do akwarium 54L?  (Przeczytany 7259 razy)
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 28, 2009, 13:37:37 »

Ja zawsze po wymianie wody czekałem tak z pół godziny po wlaniu specyfiku i wpuszczałem ryby. Teraz zasięgając rady w rybnych powiedzieli mi, że jest ok. Kupiłem 4 platki, 2 pielęgnice (niestety już zapomniałem jakie to są) i 2 rybki, które są "zamiennikami" glonojadów. Ogółem jestem zadowolony (muszę dokupić kokos, ponieważ te pielęgnice rozmnażają się w kokosach), ale do końca nie powiem, bo platki zbyły się z stado i "stoją" pod powierzchnią w koncie, pielęgnice - jedna za kamieniem, druga pod grzałką, jedynie te śmieszne rybki co są zamiast glonojadów czują się jak u siebie - objadają glony z kamienia i korzenia. Za kilka dni zobaczę, jak to wszystko wygląda i zadecyduję, czy trzeba jeszcze coś dokupić.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 28, 2009, 14:28:12 »

Ja zawsze po wymianie wody czekałem tak z pół godziny po wlaniu specyfiku i wpuszczałem ryby. Teraz zasięgając rady w rybnych powiedzieli mi, że jest ok. Kupiłem 4 platki, 2 pielęgnice (niestety już zapomniałem jakie to są) i 2 rybki, które są "zamiennikami" glonojadów. Ogółem jestem zadowolony (muszę dokupić kokos, ponieważ te pielęgnice rozmnażają się w kokosach), ale do końca nie powiem, bo platki zbyły się z stado i "stoją" pod powierzchnią w koncie, pielęgnice - jedna za kamieniem, druga pod grzałką, jedynie te śmieszne rybki co są zamiast glonojadów czują się jak u siebie - objadają glony z kamienia i korzenia. Za kilka dni zobaczę, jak to wszystko wygląda i zadecyduję, czy trzeba jeszcze coś dokupić.

Człowieku jak dla mnie to ty o rybach nie masz najmniejszego pojęcia  Undecided nie kupuje się w sklepie ryb które ci się podobają , kupuje się te na których się znasz , wiesz jakich potrzebują parametrów jaką powinny mieć dietę , parametry wody itp. czyli przed kupieniem ryby czytasz na temat niej strony internetowe , jak uznasz że jesteś w stanie zapewnić jej optymalne warunki to idziesz do zoologa i prosisz o tą rybe.

Nie polecam. bakterie będą, ale nie namnorzą się wystarcająco. Ja odczekałbym przynajmniej tydzień, nawet przy stosowaniu startera

Jak to nie namnożą się wystarczająco? najlepsze startery na rynku np. Cycle hagena umożliwia wpuszczenie ryb już po paru godzinach , one się nie mają namnożyć , ty wlewasz juz wystarczającą ilość bakteri w stosunku do swojego baniaka , jedna dawka Cycke zawiera 500 mld pożytecznych bakteri czyli wystarczająco żeby wpuścić ryby.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 14:35:20 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 28, 2009, 14:48:56 »

Wybieram te ryby, które mi się podobają, ale z tych, którym jestem w stanie zapewnić godziwy byt. Platki kiedyś miałem, rozmnażały się, wszystko do czasu, kiedy brzanki ich nie pozrzerały. Kiedyś nawet skrzyżowały się z mieczykami, bo nie miałem samca platki i samicy miecza. Potomstwo do słudzenia przypominało mieczyki. Kupując rybki pytałem się w sklepie (poszedłem do takiego, gdzie pracują ludzie, którzy znają się na tym) które mógłbym wpuścić do takiego akwarium. Nie uważam się za eksperta, ale łatwiej jest przystosować akwarium (poza wielkości zbiornika) niż kupić byle co i patrzeć na to z obrzydzeniem.
P.S. Jakbym kupował to co mi się podoba, to kupiłbym pyszczaki.  Grin
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 28, 2009, 14:59:29 »

Wybieram te ryby, które mi się podobają, ale z tych, którym jestem w stanie zapewnić godziwy byt.

skąd wiesz że jesteś im wstanie zapewnić godziwy byt jak nawet nie znasz ich nazwy i musze cię zmartwić ale żaden gatunek pielęgnicy nie nadaje się do 50 litrów.

gdzie pracują ludzie, którzy znają się na tym) które mógłbym wpuścić do takiego akwarium

jak by się znali to nie wcisnęli by ci pielęgnic do 54 litrów  Lips Sealed poza tym nawet jak się znają to sprzedawca zawsze chce zarobić i dlatego nigdy nie można się ich słuchać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 15:01:04 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 28, 2009, 15:05:07 »

Może mu chodzi o ramirezki !?
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 28, 2009, 15:22:52 »

Zdjęcie samicy: http://yfrog.com/5hzdjcie010kj
A to zdjęcie samca: http://yfrog.com/5hzdjcie012edxj Niestety kiepsko z jakością, ponieważ ryby jeszcze są nioswojone z nowym domem i chowają sie po kontach.
P.S. To jest ten substytut glonojada: http://yfrog.com/60zdjcie014hqej
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 15:25:48 wysłane przez V126 » Zapisane
karol987
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 28, 2009, 15:25:29 »

mi to wygląda na barwniaka szmaragdowego.
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 28, 2009, 15:27:34 »

O dokładnie szmaragdowy. A to, że to pielęgnica to wyczytałem na paragonie, ale nie sugerowałem się tym za mocno, bo to tylko paragon.
karol987 jesteś wielki!
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Sierpień 28, 2009, 15:29:17 »

Na 3. zdjęciu widnieje kosiarka (chyba-zdjęcie niewyraźne)
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 28, 2009, 15:34:22 »

Jakoś on to inaczej nazywał jak się pokażą, to zrobię jeszcze jedno zdjęcie. Macie może jakieś sprawdzone metody co zrobić, żeby ryba ładnie się wybarwiła?
margin
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Sierpień 28, 2009, 15:37:18 »

Ten glonojad to nie kosiarka, to jest otosek, pasuje do 54 l tylko kup więcej, co najmniej 6 sztuk.

V126
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 28, 2009, 15:40:24 »

O dokładnie Otosek. Dobra dokupię.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Sierpień 28, 2009, 15:42:03 »

Może mu chodzi o ramirezki !?

jakie ramirezki?! wiesz co to jest pielęgnica? ramireza to pielęgniczka a to różnica. 
Kupiłeś barwniaka a ta ryba potrzebuje minimum 80 cm długości zbiornika  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 15:45:57 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Sierpień 28, 2009, 16:53:49 »

No cóż... Biorąc pod uwagę, to, że nie wszędzie o tym jest napisane, a tam gdzie jest to wszędzie jest dokładnie to samo, to mam nadzieję, że to jest tak samo, jak z tym, że jedna Welonka potrzebuje ponad 40L....
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Sierpień 28, 2009, 17:03:42 »

No cóż... Biorąc pod uwagę, to, że nie wszędzie o tym jest napisane, a tam gdzie jest to wszędzie jest dokładnie to samo, to mam nadzieję, że to jest tak samo, jak z tym, że jedna Welonka potrzebuje ponad 40L....

Nie rozumiem do końca co napisałeś , staraj się pisać bardziej składne zdania  Roll Eyes
jedna ''welonka'' a raczej welon potrzebuje 60 litrów tak gwoli ścisłości.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: