Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Co wpuścić do akwarium 54L?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wpuścić do akwarium 54L?  (Przeczytany 7255 razy)
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Sierpień 28, 2009, 17:11:04 »

Przepraszam chodziło mi o to, że nie wszędzi było napisane o tym, że te ryby potrzebują minimum 80cm akwarium, a na tych stronach gdzie już było o tym napisane, to kropka w kropkę było to samo, więc mmam nadzieję, że nie jest to do końca takie bardzo ważne, tak jak z Welonami, że potrzebują 60L, ponieważ są w stanie żyć w mniejszych zbiornikach. W dużym akwarium ich żywot jest bardziej zbliżony do tego jaki wiodły w naturze, ale są w stanie jakoś sobie poradzić nawet w kuli, chociaż ja tam nie przychylałbym się do takiego okrucieństwa (tak samo jak do trzymania bojownika w litrowym słoiku).
margin
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Sierpień 28, 2009, 17:30:26 »

Z tą długością zbiornika, to może nie popadajmy w skrajność, bo wcale nie będzie dobrze jak będzie miał 80 cm długości a 15 cm wysokości... prawda Huh
Ale barwniak szmaragdowy, to nie jest najlepszy wybór, więc jeżeli V126 masz dobre układy w tym sklepie spróbuj wymienić np. na ramirezki. Są kolorowe i o wiele spokojniejsze, więc co najważniejsze nie zdemolują ci baniaka.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Sierpień 28, 2009, 18:17:49 »

Z tą długością zbiornika, to może nie popadajmy w skrajność, bo wcale nie będzie dobrze jak będzie miał 80 cm długości a 15 cm wysokości... prawda Huh
Ale barwniak szmaragdowy, to nie jest najlepszy wybór, więc jeżeli V126 masz dobre układy w tym sklepie spróbuj wymienić np. na ramirezki. Są kolorowe i o wiele spokojniejsze, więc co najważniejsze nie zdemolują ci baniaka.

nie mówie że 15 cm ale np. 30 cm wysokości było by już całkiem dobre ,barwniaki i tak nigdy ponad 30 cm do góry nie pływają.

Przepraszam chodziło mi o to, że nie wszędzi było napisane o tym, że te ryby potrzebują minimum 80cm akwarium, a na tych stronach gdzie już było o tym napisane, to kropka w kropkę było to samo, więc mmam nadzieję, że nie jest to do końca takie bardzo ważne, tak jak z Welonami, że potrzebują 60L, ponieważ są w stanie żyć w mniejszych zbiornikach

naprawde jesteś taki tępy czy tylko udajesz ? Lips Sealed

co z tego że są w stanie żyć w mniejszych zbiornikach? od za małego pomieszczenia się nie umiera ale jak ty byś się czół jak by cię zamknęli na całe życie w szafie? umarł byś? chyba nie ale czół byś się nie zbyt komfortowo , ryby to żywe zwierzęta i jeżeli decydujemy się na ich hodowle to powinniśmy zapewnić im optymalne warunki ale nie przetrzymywać je w szklance i cieszyć sie że nie zdychają  Lips Sealed.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 18:22:33 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Sierpień 28, 2009, 18:45:29 »

Nie wpadaj w skrajności z tą szklanką wody, a to, że wszędzie jest napisane dokładnie to samo, może świadczyć o tym, że jest to wypowiedź jednego człowieka. margin nie mam w tym sklepie żadnych układów, nie jestem jego stałym bywalcem, a to, że pracują w nim ludzie zorientowani w temacie wiem skądinąd. O tej złotej rybce, to był taki ekstremalny przykład tego, że ryba jednak jest w stanie się przystosować do gorszych warunków.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Sierpień 28, 2009, 18:46:35 »

Dwight 18 spokojnie, więcej osiągniesz spokojnym tłumaczeniem niż nerwami. Rybkom oczywiście będzie lepiej w większym, ale także to jest ważne, że koledze V126 będzie lepiej bez tych rybek. Wiem to z własnego doświadczenia, kiedy pielęgnice sewerum zdemolowały mi akwarium i przetrzebiły obsadę. W tak małym akwarium konflikty są nieuniknione i później V126 będziesz żałował.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Sierpień 28, 2009, 18:55:39 »

O tej złotej rybce, to był taki ekstremalny przykład tego, że ryba jednak jest w stanie się przystosować do gorszych warunków.

Ty też byś się przystosował do mieszkania w szafie? ciekawe , zacznij od jutra zobaczymy czy wytrzymasz chociaż 1 dzień.
V126
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Sierpień 28, 2009, 19:04:35 »

Szafa, a salon, to nie jest najlepsze porównanie, akwarium o długości 50cm, do tego 80cm. Więc może raczej porównajmy duży pokój, do mniejszego (przeżyłem przeprowadzkę z 20m2 na 11,5m2). Poza tym w wielu miejscach nie jest napisane, że potrzebują jakiegoś specyficznego zbiornika.
P.S. margin wszędzie gdzie nie zajrzę wszędzie jest napisane, że Brawnik szmaragdowy jest akurat "niezwykle spokojną rybą bardzo dobrą do wielogatunkowego akwarium", znalazłem też, że jest często mylony z czerwonobrzuchym, który jest znacznie bardziej agresywny, a jedyne oznaki agresywności tego szmaragdowy przejawia w obrębie własnego gatunku. Niestety ryb nie jestem w stanie wymienić, ani oddać komuś w lepsze ręce.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Sierpień 28, 2009, 19:09:56 »

dwight 18 - nie można obrażać innych takim tonem (chodzi mi o "tępy"), następnym razem będzie ostrzeżenie.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
margin
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Sierpień 28, 2009, 19:10:07 »

No cóż trudno, próbuj, mnie też mówiono, że sewerum jest łagodne i rośnie do 15 cm. Powodzenia  papa

V126
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Sierpień 28, 2009, 19:15:07 »

Na stronie apisto.pl napisane jest, że samiec 8-9cm, a samica 6-7cm. Mniejsza o to, nie chcę się kłócić.
Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o to, że te barwniaki lubią łupiny z kokosów. Nabyłem więc jeden orzech kokosa i jego łupinę mam zamiar przerobić na 2 kryjówki. Prosiłbym was o poradę jak powinna wyglądać taka gryjówka. Zapewne trzeba go jakoś przepiłować, wypić mleko, zjeść miąższ i zrobić otwory. Chodzi mi o to, czy mogę przepiłować to normalnie umytym  brzeszczotem, a otwory wywiercić i później pilnikiem powiększyć (wiertło też umyte)? Gdzie powinny być otwory i ile ich powinno być? Czy zrobić 2 połówki czy jeden cały (orzech około 12cm długości)? I czy te "włoski" mam obdzierać, czy wystarczy usunąć tylko de tuże, co odstają?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 20:33:38 wysłane przez V126 » Zapisane
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Sierpień 28, 2009, 22:28:09 »

Ja mam 54l więc możesz sobie zerknąć w podpisie, dla przykładu. Zaznaczam jednak, że jest to akwarium na granicy przerybienia, które może tak funkcjonować dzięki dużemu filtrowi, sporej ilości roślin i dzięki różnym 'czyścicielom' (otoski, krewetki, ślimaki).

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: