Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Co zrobić żeby nie odmulać dna...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić żeby nie odmulać dna...  (Przeczytany 19239 razy)
Pietro54
Zainteresowany
**

« : Sierpień 28, 2009, 13:40:33 »

Witam, pytanie może nonsensowne, ale takie przyszło mi do głowy.
Więc widziałem akwaria których się nie odmula i wcale źle nie wyglądają, w Warszawskim diskusie maja akwarium kilka tyś litrów, niesamowitą ilość roślinek parę tysięcy krewetek i kilka tysięcy neonów...
Przepiękny zbiornik, fantastycznie wygląda ruch kilku tysięcy neonków... Oni kompletnie tego nie odmulają....
Moje pytanie jest takie jak oni to robią...
Zdaję sobie sprawę że im większy zbiornik tym nad tym wszystkim łatwiej zapanować... ale czy w mniejszej skali, w skali 112l nie da się tego problemu jakoś ogarnąć?
Nie piszę tego z lenistwa bo mi się nie chce odmulić dna, ale dlatego żeby ten problem był eliminowany na bieżąco...
Może starsi akwaryści którzy sporo eksperymentowali podzielą się swoimi pomysłami, spostrzeżeniami?
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2009, 13:42:31 »

Krewetki przerobią wszystko  Grin
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 13:50:00 »

+ pomagają też kiryski i ślimaczki świderki

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 14:08:03 »

Duza ilosc roslin powinna wszystko co złe wyzrec.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
akjak
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2009, 17:06:10 »

Jest taki szczep bakterii który czyści dno jak sobie przypomnę  nazwę  to dam znać
 Good !
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2009, 17:12:05 »

Oni kompletnie tego nie odmulają....
Jakoś mi się w to wierzyć nie chce. Odkładanie się związków organicznych nawet przy ograniczonej obsadzie i zrównoważonym zbiorniku jest naturalnym procesem. Mówiąc prościej, czym mniej związków organicznych w wodzie, tym mniej się odkłada, ale proces i tak trwa. Może odpowiednio (skąpo) karmią ryby, mają zwierzęta żywiące się odpadkami i dlatego przyrastania warstwy na dnie nie widać? Muszą przede wszystkim doprowadzić do szybkiego wzrostu roślin i robić często przycinki.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2009, 18:02:05 »

Pietro54 a na jakiej podstawie sądzisz że oni tego nie odmulają? Pytałeś się ?  Możliwe że w tym baniaku mają zainstalowany system ciągłej podmiany wody.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2009, 19:56:37 »

Nie komplikujcie - ja nigdy nie odmulam i nie zauważyłam aby cokolwiek mi się odkładało w którymś akwarium.

Evrath
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2009, 20:19:25 »

1. Zaloz akwarium low-tech   Wink
2. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9203.0
3. Odmulanie jest czescia hodowli rybek, tak wiec powinienes sie do tego przyzwyczaic
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2009, 20:23:43 »

Możliwe że mają jakiś system który podmienia cały czas wodę, ale myślę że nawet to by nie załatwiło problemu odmulania dna, mam dwa większe ślimaki i chyba ze 30malutkich które pewnie zostaną zjedzone przez brzanki, wczoraj wrzuciłem ok 20krewetek red cherry, bo faktycznie w zbiorniku z krewetkami nie mam takiego problemu kompletnie, nawet glonów na ścianach nie mam:) może i krewetki są kluczem do sukcesu, poniżej wrzuciłem fotkę jak to u mnie wygląda i nie wierze że można nie odmulać dna i nie widzieć kupy na dnie:D

Natomiast jeżeli ktoś faktycznie znał by jakiś szczep bakterii (ofc prócz nitryfikacyjnych) to niech piszę będę wdzięczny.
Co do ślimaków świderków.. czy jest może ktoś z okolicy Targówka ze ślimakami?
Chętnie oddam z 6-7 molinezji balonowych, malutkich pół rocznych..
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2009, 20:29:01 »

świderki często sprzedają na allegro cena ok 1 zł/szt

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2009, 20:30:08 »

jak to u mnie wygląda i nie wierze że można nie odmulać dna i nie widzieć kupy na dnie:D
zajrzyj do mojego wątku -link w podpisie  Cheesy jak znajdziesz gdzies jakąś kolwiek ''kupę na dnie'' w którymkolwiek akwarium ( żadnego nie odmulam)  to mnie mocno zaskoczysz.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2009, 20:32:35 »

a i jeszcze jedno odsunąłbym tego kokosa trochę tak to wyglada jakby tam był prąd wody - zmiata cały syf w to jedno miejsce

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2009, 21:58:11 »

To jeszcze może zależeć od ryb i diety. Jak jeszcze miałem zbrojnika lamparciego to faktycznie musiałem po nim sprzątać.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2009, 22:52:36 »

Ala Ty masz: mocne światło + dużo roślin = najlepszy filtr jaki może być w akwarium, do tego nie za dużą obsadę, więc nic dziwnego, że nie musisz odmulać. Zresztą to oczywiste, że da się prowadzić akwa bez odmulania. Pomijając teorię low-tech, wystarczy Was podsumować:
- czyściciele: krewetki, kiryski (inne rybki 'denne'), świderki itp.
- bakterie dna (jakaś firma oferuje nawet coś w rodzaju tabletek, czy kulek z takimi bakteriami do wciśnięcia w dno, ale nie pamiętam nazwy); tu bym dodał od siebie, że im grubsze dno tym lepiej
- duuużo roślin (i najlepiej żeby szybko rosły); oczywiście zawsze pomaga w tym dobre światło, przycinki
- nie przekarmiać rybek
 Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: