Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Co zrobić żeby nie odmulać dna...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić żeby nie odmulać dna...  (Przeczytany 19234 razy)
sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 29, 2009, 08:23:39 »

Jeżeli podłożem jest wysoka warstwa gruboziarnistego żwiru, to bardzo dużo czasu upłynie zanim zobaczymy warstwę osadu na powierzchni dna. Jednak, ani rosliny, ani ryby, czy ślimaki nie "przerobią" wszystkich odpadków, bo niby w co miałyby je przrobić? Chyba nie w czystą, klarowną wodę!. Jasne, że mozna nie odmulac ale nalezy pamiętac, że każdy rozkładający sie szczątek pobiera tlen. Procesom gnilnym mozna w znacznym stopniu zapobiegac wykładajc dno skamieniałym gipsem/nie zmienia parametrów wody/Jeżeli zbiornik jest dobrze dotleniany a woda czściowo często podmieniana, to zgubnych skutków nieodmulania możemy nie mieć. Jednak wszystko przemawia za tym, by jednak odmulać.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2009, 11:25:32 »

Jednak wszystko przemawia za tym, by jednak odmulać.
Phi -wszystko znaczy co? Ja nie twierdze że odmulanie to jest zło ale nie zawsze jest konieczne a czasami niepotrzebne . Jak mamy w akwarium np. oskary to wiadomo że bez odmulania ani rusz -proste. Ale jak mamy w akwarium małe rybki i to akwarium jest obsadzone gesto ( lub w miarę gęsto) obsadzone roslinami to odchody ryb , niedojedzone resztki pokarmu, obumarłe szczątki roslin są rozkładane przez bakterie i wykorzystywane przez rosliny jako nawóz .

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2009, 11:48:26 »

Dokładnie, ja mam dość jasty piasek na którym wszystko jest widoczne. Krewetki jednak przerabiają wszystko na mikroskopijne niteczki, które znikają za sprawą bakterii.
sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 01, 2009, 19:04:07 »

W naturze nic nie ginie bez śladu.Przeciez nie jest zadnym obowiązkiem odmulanie akwarium, ale wzgledy estetyki chyba  jednak na to wskazuja. Jeżeli nieodmulanie jest z jakis względów konieczne to oczywiście, że się nie odmula.
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2010, 20:22:54 »

Odmulanie jest tygodniową częścią przeglądu baniaczka. Smiley

wedkarzz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 18, 2010, 22:11:06 »

ja mam sprawdzony sposob nato zeby nie odmulac dna, wystarczy raz w miare mocno stuknac mlotkiem w srodek akwariu  Grin a tak powaznie to chyba kazdy kto zaklada akwa liczy sie z tym ze trzeba sprzatac w akwarium , podmieniac wode i wiele innych czynnosci
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #21 : Marzec 21, 2010, 16:17:12 »

Witam, pytanie może nonsensowne, ale takie przyszło mi do głowy.
Więc widziałem akwaria których się nie odmula i wcale źle nie wyglądają, w Warszawskim diskusie maja akwarium kilka tyś litrów, niesamowitą ilość roślinek parę tysięcy krewetek i kilka tysięcy neonów...

nie wiem jak oni to robią.... ale sam mam od około pół roku akwarium na bazie ziemi ogrodowej, sporo roślin, krewetek red cherry, ślimaki, nieprzerybione (ale rybek trochę jest, stadko neonów, gupiki)... jak na razie nic nie wskazuje na to, abym kiedyś musiał odmulać... bardzo możliwe że to wynik pracy krewetek i bakterii, często widać jak krewetki rozszarpują jakieś odchody rybie w drobny pył, który po prostu znika...

Pozdrawiam,

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
maciek333_13
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 24, 2010, 14:11:50 »

Ala Ty masz: mocne światło + dużo roślin = najlepszy filtr jaki może być w akwarium, do tego nie za dużą obsadę, więc nic dziwnego, że nie musisz odmulać. Zresztą to oczywiste, że da się prowadzić akwa bez odmulania. Pomijając teorię low-tech, wystarczy Was podsumować:
- czyściciele: krewetki, kiryski (inne rybki 'denne'), świderki itp.
- bakterie dna (jakaś firma oferuje nawet coś w rodzaju tabletek, czy kulek z takimi bakteriami do wciśnięcia w dno, ale nie pamiętam nazwy); tu bym dodał od siebie, że im grubsze dno tym lepiej
- duuużo roślin (i najlepiej żeby szybko rosły); oczywiście zawsze pomaga w tym dobre światło, przycinki
- nie przekarmiać rybek
 Wink

mam problem z mułem na dnie i zastanawiam się jakie ryby oprócz kirysków czyszczą dno. ktoś może pomóc?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 24, 2010, 14:37:51 »

Jest jeszcze coś takiego jak filtr podżwirowy ja mam i też nie muszę odmulać a nawet jak próbowałem to na warstwie zewnętrznej żwiru był tylko delikatny pył dużych kup nie było wcale. Wiem że jest więcej przeciwników niż zwolenników takiego filtra ale mi się wydaje że większość przeciwników nie ma zielonego pojęcia jak dobry może być to filtr.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Marzec 24, 2010, 15:03:25 »

Ala Ty masz: mocne światło + dużo roślin = najlepszy filtr jaki może być w akwarium, do tego nie za dużą obsadę, więc nic dziwnego, że nie musisz odmulać. Zresztą to oczywiste, że da się prowadzić akwa bez odmulania. Pomijając teorię low-tech, wystarczy Was podsumować:
- czyściciele: krewetki, kiryski (inne rybki 'denne'), świderki itp.
- bakterie dna (jakaś firma oferuje nawet coś w rodzaju tabletek, czy kulek z takimi bakteriami do wciśnięcia w dno, ale nie pamiętam nazwy); tu bym dodał od siebie, że im grubsze dno tym lepiej
- duuużo roślin (i najlepiej żeby szybko rosły); oczywiście zawsze pomaga w tym dobre światło, przycinki
- nie przekarmiać rybek
 Wink

mam problem z mułem na dnie i zastanawiam się jakie ryby oprócz kirysków czyszczą dno. ktoś może pomóc?

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/rybki-oczyszczjace-akwarium/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: