Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Tragiczne parametry wody,
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tragiczne parametry wody,  (Przeczytany 1376 razy)
Marko
Nowy
*

« : Sierpień 30, 2009, 03:38:49 »

Witam,
nie ma pojęcia co się mogło stać, kilka dni temu mierzyłem parametry wody, było wszystko ok, dzisiaj patrzę, neony i kosiarki cały czas łykają powietrze z nad powierzchi wody, stały sie blade i 3 padły. Zmierzyłem parametry NO2, NO3 i NH4 (kropelki JBL) i wszystko grubo ponad normę - NO2 ponad 1,0, NH4 ponad 5, NO3 ponad 240 ppm!
Co się mogło stać? Dokładnie sprawdziłem, nigdzie nie "schowała się" padnięta ryba, filtr płuczę tylko w wodzie z akwa, nic ostatnio nie zmieniałem (dodałem tylko kilka roślin). Acha przed wczoraj i dzisiaj karmiłem mrożonymi robalami (szlarka i wodzeń) ale ryby jakoś nie chciały ich jeść i sporo robali zostało, czy mogły one tak zepsuć te parametry?

Zrobiłem od razu podmiankę ok. 50 litrów (akwa ma 190 l) ale chyba to niewiele dało, co prawda ryby jakby mniej podpływają pod powierzchnię, ale w testach nie widać różnicy. Jutro podmienię kolejne 50 litrów.

Skalary i kiryski zachowują się normalnie....

Czy możecie coś poradzić, boję się, że padną mi wszystkie ryby?Huh Akwa ma 3 miesiące...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 03:40:28 wysłane przez Marko » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2009, 06:52:48 »

Obawiam się, że zareagowała chemia.
Przemyśl, czy ostatnio woda w kranie nie była chlorowana, a nie odstała swoje?
Jakieś inne odkażacze nie były w użyciu? Wygląda mi na to, że masz akwarium wyjałowione.
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2009, 07:20:24 »

nic, zadnej chemii nie dawałem... Woda do podmian zawsze swoje odstawała... Jedyne co, to kilka dni temu dałem nawóz dla roślin (akwarystyczny, dawki zgodne z zaleceniem producenta) i codziennie 1 cm3 roztworu K2SO4.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2009, 07:45:23 »

przy takich parametrach , tak male podmiany nic nie dadza
niepotrzebnie pluczesz filtr , akwa ma tylko 3 miesiace
moze masz rowniez zbyt niska warstwe podloza
moze zbyt duza obsada
oczywiscie ,ze mrozonki zmienily parametry
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2009, 07:49:58 »

Filtr płukałem tylko raz, a właściwie tylko 1 gąbkę. Żwiru mam sporo 10-15 cm, obsada raczej też nie... Najgorsze, że stało się to tak nagle i aż taki skok. Znowu podmieniłem 50 litrów wodą odstaną przez noc...

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2009, 13:50:47 »

Na wszelki wypadek odstaw na razie nawóz.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2009, 14:25:00 »

Może się komuś coś pomieszało, może dostałeś pomyłkowo zapakowany nie ten nawóz? Aż niewiarygodne skoki, pewno coś tam jest, jakiś mocznik albo coś w tym stylu.
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2009, 16:06:58 »

NH4 spadło do jakiś 0,3, ale NO2 cały czas jest powyżej 1 :/ Ryby już nie łapią powietrza z nad wody... Ale w nocy pozegnałem 5 neonek Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: