Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1050 : Luty 22, 2013, 20:51:11 » |
|
Jakie polecacie rybki na sam początek jak dla początkującego ? Chciałbym jakieś ładne rybki które żyją ze sobą w zgodzie jakieś parę gatunków. Posiadam akwarium 50l 60cm długość 30cm szerokość i wysokość też 30cm.
|
|
|
|
Posiadam akwarium 50 l Długość 60 cm Wysokość 30 cm Szerokość 30 cm.
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1051 : Luty 23, 2013, 07:23:55 » |
|
A jakie Tobie się podobają? Przy tej wielkości akwarium masz niewielkie pole manewru, ale na pewno coś wybierzesz.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1052 : Luty 23, 2013, 19:39:26 » |
|
Welonki są spoko całkiem ładne. Chciałbym kupić z dwa lub trzy welonki , ale jakie rybki oprócz welonów mogę jeszcze kupić? Tak by żyły w zgodzie z welonkami?
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1053 : Luty 23, 2013, 19:48:02 » |
|
Masz za małe akwarium na welony. Poczytaj w sieci najpierw o wymaganiach ryb i dopiero wtedy zacznij się rozglądać za takimi co będą mogły w tej wielkości baniaku zamieszkać.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1054 : Luty 23, 2013, 19:49:40 » |
|
Nie welonki! To ryby zimnowodne i duże, mają długie płetwy, więc za małe akwarium doprowadziłoby do chorób płetw. Poza tym duża przemiana materii=dużo zanieczyszczeń. A w małym zbiorniku trudno by było bez dobrego filtra utrzymać czystość. Powstrzymaj się z tymi rybami, jest masa ciekawych gatunków, pięknych, interesujących. Pięknie np. wygląda jednogatunkowy zbiornik z brzankami. Ale to kwestia gustu. Musisz podać ogólne wymagania estetyczne. No i pamiętać, że musisz oferować rybom dobre warunki życia, więc to ryby powinieneś dostosowywać do wody jaką posiadasz, wielkości zbiornika itd. na samym końcu są walory estetyczne.
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1055 : Luty 23, 2013, 20:15:32 » |
|
Spoko to welony odpadają, moglibyście wypisać mi parę gatunków rybek , które mógłbym mieć w swoim akwarium? Przypomnę ze akwarium ma 50 l. posiadam również grzałkę jak i filtr. Gdybyście mi wypisali parę gatunków rybek które mógłbym hodować to na pewno bym coś wybrał.
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1056 : Luty 23, 2013, 20:34:29 » |
|
Hmm. 12 neonów inessa lub 12 razbor klinowych lub (tu nie jestem pewien ilości) 12 samców gupika (albo z 2 samce i 4 samiczki, ale musisz mieć gdzieś miejsce żeby móc gdzie je wydawać, bo się szybko mnożą). Można też dać bojownika. Wybór należy do cb.
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1057 : Luty 24, 2013, 20:15:44 » |
|
mniejsze stadko różnych zwinników(miedziki są ładne) jak mówiłam: brzanki. Kardynałki, możesz parę gupików dać, nie martwiąc się o narybek, bo będzie on dobrym żywym pokarmem dla reszty obsady (jeśli nie przeraża cię taka wizja). Może też rasbory, bystrzyki, danio(chociaż one lubią sobie popływać, więc nie wiem czy by się wyjątkowo w 100% dobrze czuły), pielęgnice ramireza. Dużo z tych co podałam, ma różne podgatunki, że tak powiem, więc jest w czym wybierać
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1058 : Luty 25, 2013, 13:06:03 » |
|
Brzanki do takiego małego akwarium się nie nadają. Lubią być w większej grupie, dorosłe są całkiem spore i bardzo ruchliwe.
|
|
|
|
|
|
|
Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1059 : Luty 26, 2013, 21:58:15 » |
|
Więc bojownik jeden z rybkami gupikami będą żyć w zgodzie tak? więc moge śmiało kupić jednego bojownika i parę gupików?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1060 : Luty 27, 2013, 07:43:25 » |
|
Możesz. Może się trafić bojownik, który będzie męczył gupole, ale w większości przypadków niczym takie połączenie nie grozi.
|
|
|
|
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1061 : Luty 27, 2013, 22:28:24 » |
|
Przepraszam, nie wiedziałam z tymi brzankami
|
|
|
|
|
|
|
Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1062 : Marzec 01, 2013, 22:07:21 » |
|
ile radzicie kupić za jednym razem gupików? i czy gdy kupiłbym bojownika i gupiki czy wpuścić je od razu razem czy po pewnym czasie?
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec
Jeden z moich kirysków :)
|
|
« Odpowiedz #1063 : Marzec 01, 2013, 23:04:37 » |
|
Razem, niech od poczatku sie przyzwyczajają do współlokatorów . Jeśli zależy Ci na odchowaniu narybku gupików to kup sobie 2 samce i 4 samice xD. Ale uprzedzam nei bedziesz miał co zrobićź z nimi po 3 miesiacach (chyba że masz sklep który kupuje odCiebie... swoja droga ostatnio 39 zł zarobiłem na gupolach xD)
|
|
|
|
|
|
|
Plamicki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1064 : Marzec 02, 2013, 20:40:33 » |
|
dziękuje za odpowiedź , lecz mam jeszcze jedno pytanko związane co do bojownika i gupików. jaka temperatura wody powinna być? jaka temperaturę lubi bojownik a jaką gupiki?
|
|
|
|
|
|
|
|