Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 76
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki dla początkujących  (Przeczytany 316713 razy)
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #450 : Maj 19, 2008, 18:18:28 »

ale ja radziłbym mu sprubować z czarnym brystolem, efekt zadziwiający. papa
Jak nie to niech chociaz na zdjęcia popatrzy Wink

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #451 : Maj 20, 2008, 06:14:15 »

wiem że sie nie przykleja Grin tylko wkłada do środka a woda wlewana do aqa sama dopełnia reszte -pamiętajcie o tym że tapety są 2-stronne, niektóre mają jednolicie niebieski lub czarny tył, wkładając czarną foto tapete być może że osiągnie sie lepszy efekt niż przyklejając z tyłu czarny brystol - bo nie będzie widać refleksów na tylniej ścianie - pozdro
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 06:15:58 wysłane przez arturix » Zapisane
Tili-a
Nowy
*

« Odpowiedz #452 : Maj 20, 2008, 11:48:19 »

Zamierzam założyć akwa 25 litrów. tylko nie wiem czy dobrze planuje obsade. na dnie bede miala żwirek drobny, jako roślinki moczarkę kanadyjska (podobno dużo jej do szczescia nie trzeba-chodzi mi o nawozy) i trawkę ELEOCHARIS ACICULARIS.

chcę mieć
8x neon inessa
i 3-4 gupiki- samców
chyba potrzebuję czegoś na dno, ale nie wiem co będzie najlepsze do takiego malego akwa

czy gupiki mi nie zamęczą neonkow?

potrzebuję pomocy praktyków, bo ja i moje rybki padliśmy ofiarą "dobrego doradzcy" ze sklepu zoologicznego Sad do 10 litrowego akwa poradzono mi mieczyka gupika i dwa neony. jednego neonka mi zameczyly a drugiego trzymam w oddzielnym zbiorniku i widze ze doszedl do siebie troche. Za kilka dni będę miała nowe akwa, więc może za półtora tygodnia moim rybkom zrobi się znacznie lepiej w nowym akwa.

dzięki z góry za porady
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #453 : Maj 20, 2008, 12:05:44 »

Zamierzam założyć akwa 25 litrów. tylko nie wiem czy dobrze planuje obsade. na dnie bede miala żwirek drobny, jako roślinki moczarkę kanadyjska (podobno dużo jej do szczescia nie trzeba-chodzi mi o nawozy) i trawkę ELEOCHARIS ACICULARIS.

chcę mieć
8x neon inessa
i 3-4 gupiki- samców
chyba potrzebuję czegoś na dno, ale nie wiem co będzie najlepsze do takiego malego akwa

czy gupiki mi nie zamęczą neonkow?

potrzebuję pomocy praktyków, bo ja i moje rybki padliśmy ofiarą "dobrego doradzcy" ze sklepu zoologicznego Sad do 10 litrowego akwa poradzono mi mieczyka gupika i dwa neony. jednego neonka mi zameczyly a drugiego trzymam w oddzielnym zbiorniku i widze ze doszedl do siebie troche. Za kilka dni będę miała nowe akwa, więc może za półtora tygodnia moim rybkom zrobi się znacznie lepiej w nowym akwa.

dzięki z góry za porady
Na Twoim miejscu pokusiłbym sie chociaz o 60l akwarium Wink. Wydatek na prawde nie wiele większy ale za to możliwości większe Wink. Utrzymanie baniaczka 60l także nie jest wysokie Wink
8 neonow i 3-4 gupiki to odpowedni obsada do 25l no ale przemyśl to czy nie lepiej kupic troche większego baniaczka Grin Grin Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Tili-a
Nowy
*

« Odpowiedz #454 : Maj 20, 2008, 12:21:01 »

a co z czymś do czyszczenia dna? żeby duże nie rosło i nie zjadalo rybek

wiekszego nie mogę mieć bo będe mieszkac w akademiku, (pewnie pokoj 3x2 m z dwiema kolezankami Wink )
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #455 : Maj 20, 2008, 12:27:45 »

Może otoski? Z tym ze nie sa to rybki denne i potrzebują akwa juz ustabilizowanego poniewaz sa bardzo wrazliwe. No niestety ale przy 24l to raczej cieżko jest cos polecić ze zgledu na to ze jest troche mało miejsc.Może ewentualnie krewetki chociaż i one tez potrzebują juz w pełni dojrzałego zbiorniczka Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Tili-a
Nowy
*

« Odpowiedz #456 : Maj 20, 2008, 12:36:12 »

uhum... to może później cos dokupię.

samce gupikow nie beda sie ganialy? samica nie wchodzi w gre, bo sobie nie poradze z malymi rybkami... Sad a w moim mieście sprzedawcy nie chcą przyjmować rybek Sad (dlatego teraz mi mieczyk ciagle gania biednego gupika)

właśnie, co ja mam zrobić z tym terrorystą? bo wiem ze ani stary zbiornik ani nowy, nie beda dla niego dobre Sad
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #457 : Maj 20, 2008, 12:39:24 »

a w moim mieście sprzedawcy nie chcą przyjmować rybek Sad (dlatego teraz mi mieczyk ciagle gania biednego gupika)

właśnie, co ja mam zrobić z tym terrorystą? bo wiem ze ani stary zbiornik ani nowy, nie beda dla niego dobre Sad

Skoro nie sklep to najlepszym rozwiązaniem będzie jesli go oddasz dla kogos kto będzie mial odpowiedni baniaczek Wink. Zamieśc ogloszenie tutaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=4.0 lub popytaj wśród znajomych Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #458 : Maj 20, 2008, 23:06:39 »

Mam akwarium 112 l.
Ile sztuk ryb można w takim akwarium trzymać?
Ryby, które chcę tam mieć to neonki, hokejówki, 2 bocje, jakies kiryski i glonojady i jeszcze może coś z niewielkich kąsaczowatych.
Raczej niezbyt wielkie rybki z wyjątkiem bocji.
Wobec tego ile litrów powinno przypadac na 1 rybę w takim akwarium?

Jakie parametry powinna miec woda dla tekiej obsady i jaki test polecacie do sprawdzania wody.

Czy któreś odmiany szczupieńczyków mogę trzymać w taki akwarium ogólnym?
Wiem, że są drapieżne, ale może w akwa z duża ilością roślin (w niedalekiej przyszłości tyle się pojawi) nie będą atakowały innych ryb jeżeli będą regularnie karmione żywym pokarmem?

Akwarium jest nowe i na razie bez ryb z mała ilością roślin.

Dzieki.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 23:08:58 wysłane przez Piranha » Zapisane
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #459 : Maj 21, 2008, 00:13:07 »

a co z czymś do czyszczenia dna? żeby duże nie rosło i nie zjadalo rybek

wiekszego nie mogę mieć bo będe mieszkac w akademiku, (pewnie pokoj 3x2 m z dwiema kolezankami Wink )
do akwarium 25 litrow to odmulacz akwarium zbyt małe na 8 neonow wogole na neony za małe moim zdaniem w 25 litrach to mozna krewetkarium miec

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #460 : Maj 21, 2008, 00:16:24 »

Mam akwarium 112 l.
Ile sztuk ryb można w takim akwarium trzymać?
Ryby, które chcę tam mieć to neonki, hokejówki, 2 bocje, jakies kiryski i glonojady i jeszcze może coś z niewielkich kąsaczowatych.
Raczej niezbyt wielkie rybki z wyjątkiem bocji.
Wobec tego ile litrów powinno przypadac na 1 rybę w takim akwarium?

Jakie parametry powinna miec woda dla tekiej obsady i jaki test polecacie do sprawdzania wody.

Czy któreś odmiany szczupieńczyków mogę trzymać w taki akwarium ogólnym?
Wiem, że są drapieżne, ale może w akwa z duża ilością roślin (w niedalekiej przyszłości tyle się pojawi) nie będą atakowały innych ryb jeżeli będą regularnie karmione żywym pokarmem?

Akwarium jest nowe i na razie bez ryb z mała ilością roślin.

Dzieki.
zalezy jakie bocje bo wspaniale to tak od 180 litrów bo rosną dosc duze zamiast 112l moze lepiej dac ze 150 nie duza roznica ceny a duza roznica zorganizowania obsady i uzadzenia akwarium

wiec liczymy przy takich rybach to 1cm ryb na 4 litry wiec mozesz miec 28 ryb o dlugosci centymetra - neony rosna do 4 cm wiec dzielimy znowy na 4 wiec 10 neonów
jednak nie ma tak latwo pstraznice potrzebuja dobrej jakosci wody wiec beda zmiejszac ilosc poglowia ryb

do 112 litrów dał bym 10 lub 12 neonów plus parę zbrojników niebieskich i z 5 kirysków panda albo jakis innych małych kirysków
ale to moje zdanie - 112 l to w sumie male akwarium
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 00:20:48 wysłane przez adriano210 » Zapisane

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #461 : Maj 21, 2008, 06:51:32 »

10 neoneow do 112 litorw?? Przeciez to smieszne, spokojnie 20-25 Wink
10 to sie trzyma w 60 litrach

pozdrawiam

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #462 : Maj 21, 2008, 09:39:17 »

Teżm i się wydaje, że Adriano jakąś uboga obsadę proponuje jak na 112L.
Tili-a
Nowy
*

« Odpowiedz #463 : Maj 21, 2008, 11:04:10 »

Adriano jestes pierwszym ktory mi mowi ze to za male akwa na neony... a krewetki sa obrzydliwe...
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #464 : Maj 21, 2008, 21:45:03 »

10 neoneow do 112 litorw?? Przeciez to smieszne, spokojnie 20-25 Wink
10 to sie trzyma w 60 litrach

pozdrawiam
zobacz neony rosną do 4cm po 4 litry na centymetr = 16 litrów na neona teraz pomnóż to razy 25 neonów odlicz se z 40% bo to ryby ławicowe wychodzi ze 25 neonow to na 200 litrów uwazasz ze 112 litrów to dużo?

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 76
  Drukuj  

Skocz do: