Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 76
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki dla początkujących  (Przeczytany 316817 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #510 : Lipiec 24, 2008, 10:29:47 »

powiedzial ze bojownik bez problemu moze byc trzymany z innymi rybami.

Tak ale w większym akwarium niż 25 l. Tak od +60 można mu sprawić towarzystwo w postaci jakichś drobnych, spokojnych rybek jak neonki, rozbory, zwinniki, bystrzyki. Należy unikać ryb o dużych, kolorowych i falujących płetwach jak np gupiki bo bojek może na nie polować.

ale w sklepie w jednym akwarium plywaly dwa samce innej odmiany bojownika i nie wchodzily w konflikt

A nie były to 2 samiczki. Samców nie trzyma się razem nawet w sklepach.

jakie rosliny?

Bojowniki bardzo lubią pierzaste rośliny. Mój bojownik często lubi siedzieć w zielsku, przy powierzchni mimo iż ma pełno miejsca do pływania tylko dla siebie i dziewczyn oraz kilku razborek (112 l). Polecam różne nadwódki (hydrophila polisperma, hygrophila difformis, hygrophila corymbosa), różdżyce (ceratopteris thalictroides, ceratipteris cornuta), rogatek (ceratophyllum demersum). Prócz tego mchy i zwartki. To powinno go zadowolić Smiley

a jak to jest z innymi rybami? one musza miec brzeczyk jesli filtr oferuje jakies napowietrzenie ?

Inne ryby też nie potrzebują napowietrzania z brzęczka. Wystarczy filtr podłączyć pod deszczownię albo skierować wylot filtra w kierunku tafli wody aby ta była lekko poruszana.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #511 : Lipiec 24, 2008, 14:43:48 »

ale niedawno wymienilam akwarium na 25 litrow i kontaktowalam sie ze sprzedawca. powiedzial ze bojownik bez problemu moze byc trzymany z innymi rybami.

Zanimk zaczniesz pytac sprzedawcow polecam lekture http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1794.0 Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
krranecik
Nowy
*

« Odpowiedz #512 : Lipiec 24, 2008, 15:33:00 »

dzieki Emi. a jesli o bojownika chodzi. to nie byly dwie samice tylko samce :
raz : odrozniam samca bo to nie moj pierwszy bojownik
dwa: rozmawialam dosc duzo ze sprzedawca, tlumaczyl ze wyjatkowo spokojne usposobienie maja i juz dosc dlugo razem byly w akwarium.
ale ja nie mam zamiaru laczyc dwoch samcow Smiley
a bojowniki w sklepie byly trzymane w malych akwariach, a te zapewne nie dochodzily nawet do 10l.
to jeszcze jedno : filtr tak zamocowany zastapi mi w pelni  brzeczyk  ? z gory dziekuje za odp i dziekuje za rady
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 15:52:23 wysłane przez krranecik » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #513 : Lipiec 25, 2008, 08:53:21 »

iltr tak zamocowany zastapi mi w pelni  brzeczyk  ?

Tak.

raz : odrozniam samca bo to nie moj pierwszy bojownik
dwa: rozmawialam dosc duzo ze sprzedawca, tlumaczyl ze wyjatkowo spokojne usposobienie maja i juz dosc dlugo razem byly w akwarium.

Nie chciałam Cię urazić ale jeszcze nie spotkałam tak durnego sprzedawcy, który by narażał ryby na stres i trzymał 2 samce bojowników w jednym akwarium. Nawet jeśli się nie pozabijają to każde stroszenie się i pokaz siły jest dla takiego bojownika stresujący. Musi się ciągle pilnować i mieć rywala na oku. Często zdarza się, że bojowniki dorastają razem i przecież nic się nie dzieje ale wystarczy zmienić 1 rzecz w akwarium aby zaczęła się walka.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
krranecik
Nowy
*

« Odpowiedz #514 : Lipiec 25, 2008, 11:05:04 »

nie no nie ma sprawy ;]
fakt faktem ze to byly dwie odmiany z gatunku BETTA. jeden zdecydowanie syjamski no a ten drugi przypominal, strzępiastego ktorego mam teraz ale mial krotsze pletwy niz typowy "strzepiasty".
moglabys mi pomoc jeszcze w ilosci skomponowania rybek do akwarium ? z tych zaproponowanych gatunkow, ktore moga zyc sobie z bojownikiem wybralam : neony, danio i zwinniki jarzence. czy one potrzebuje jakichs specjalnych warunkow, czy warunki bojownika beda im sluzyc? no i błędem bedzie jesli beda same samce? nie chce zeby rybki sie rozmanzaly, byloby to dla mnie zbyt klopotliwe, zwlaszcza ze nie mam drugiego akwarium, zeby w razie czego jakies ryby przeniesc.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #515 : Lipiec 25, 2008, 20:25:51 »

z tych zaproponowanych gatunkow, ktore moga zyc sobie z bojownikiem wybralam : neony, danio i zwinniki jarzence. czy one potrzebuje jakichs specjalnych warunkow, czy warunki bojownika beda im sluzyc?
Za maly litraz masz na te rybki  Sad
no i błędem bedzie jesli beda same samce? nie chce zeby rybki sie rozmanzaly, byloby to dla mnie zbyt klopotliwe, zwlaszcza ze nie mam drugiego akwarium, zeby w razie czego jakies ryby przeniesc.
Mlodych bys sie raczej nie doczekala poniewaz neony trudno rozmnozyc w akwarium (oczywiscie jest to mozliwe tylko trzeba wlozyc troche wysilku) a ikra danio raczej szybko by zostala zezarta Wink Co do jarzencow to nie wiem Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 21:05:56 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
krranecik
Nowy
*

« Odpowiedz #516 : Lipiec 27, 2008, 11:35:09 »

ilosc ryb na pojemnosc akwarium sie przelicza chyba w ten sposob? : 1cm ryby to 2 litry,  wiec nie przesadze z iloscia ryb, zalezy mi by mialy swobode i dobrze sie im zylo. narazie zdecydowalam sie na jednego neona innesa i jednego neona czarnego. ale z tego co wiem to sa ryby stadne i bede musiala dokupic im towarzystwo. tylko wlasnie balam sie ze sie rozmnoza, wiec dziekuje za pomoc. teraz tylko problem z roslinami. moze orientuje sie ktos  jak odroznic rogatka od kabomby? i jeszcze jedno pytanie, moze ktos jest bardziej zorientowany niz ja : pospolicie znana amazonka to wlasnie żabienica amazonska ?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #517 : Lipiec 27, 2008, 14:37:17 »

ilosc ryb na pojemnosc akwarium sie przelicza chyba w ten sposob? : 1cm ryby to 2 litry,  wiec nie przesadze z iloscia ryb, zalezy mi by mialy swobode i dobrze sie im zylo

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=909.0
Uwierz mi ze nie bedzie dobrze sie tam zylo stadku neonkow...

GG 12591627

160l na ziemi!
krranecik
Nowy
*

« Odpowiedz #518 : Lipiec 28, 2008, 09:23:29 »

no dobrze, ale to co w takim razie proponujesz? no bo 1 innesa i 1 czarny to raczej tez nie jest dogodna ilosc, wiec wydaje mi sie ze jak by jeszcze dwie przybyly to byloby lepiej.  a rezygnowac raczej nie chce z nich. jak sie dowiadywalam o wszystko u akwarysty to nie mowil ze jeszcze ze 3-4 rybki to bedzie za duzo...a tak jeszcze ze sie zapytam czy te dwa gatunki neona nie wplywaja na siebie jakos negatywnie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 09:35:55 wysłane przez krranecik » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #519 : Lipiec 28, 2008, 19:48:56 »

no dobrze, ale to co w takim razie proponujesz?
Proponuje oddac/zamienic neony na np kirysy panda lub inne male kiryski Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #520 : Lipiec 28, 2008, 20:39:10 »

no dobrze, ale to co w takim razie proponujesz?
Proponuje oddac/zamienic neony na np kirysy panda lub inne male kiryski Wink

Popieram, bojek i 4 kiryski pigmaeus, habrosus lub pandy.
Wstaw bojkowi łupinkę od kokosa. Mój bardzo lubi tam spać  Grin więc może Twojemu też się spodoba Good !
Powodzenia  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #521 : Lipiec 31, 2008, 18:29:13 »

kiryski spiżowe także wyglądałyby ładnie....a tak przy okazji....kkranecik gdzie hodowałaś te bojowniki??? w ilu litrach... Cheesy

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
roklinek
Nowy
*

« Odpowiedz #522 : Sierpień 11, 2008, 20:18:30 »

witam ja jestem tu nowy i chciałbym sie zapytać czy jak wpuszcze kilka krewetek to skalary mi je zjedzą
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #523 : Sierpień 11, 2008, 21:42:28 »

jak będą małe krewetki to raczej tak

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
roklinek
Nowy
*

« Odpowiedz #524 : Sierpień 12, 2008, 08:16:24 »

acha bo chciałem krewetkarium założyć z rybkami małymi i nie wiem co bedzie jak właśnie krewetki wrzuce
Strony: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 76
  Drukuj  

Skocz do: