Neonki to rybki stadne, zmiane otoczenia znosza lepiej w stadzie, wiec jak kupisz neonki, to min 5 na raz. Jesli chodzi o wielkosc akwarium i ilosc rybek, to mozesz liczyc ok 20-25 cm wody na 10 cm rybe.
Polecam gupiki, latwe w hodowli, towarzyskie i nieduze. Idealnie pasuja do neonkow. Gupiki sa mniej wiecej jak molinezje, tylko sa kolorowe i maja ok 20 ksztaltow tylnej pletwy. Jedza pokarm zywy, ale nie moze zabraknac pokarmu roslinnego, skrusz pokarm w pyl, zeby nakarmic narybek, zotka jaja nie polecam, bo psuje sie w wodzie i smierdzi...
Gupiki lubia ok 25-28 st. C, neonki koniecznie min 25st. Tu musze powiedziec o kupnie grzalki ( nie wiem czy juz takowa masz).
Uwazaj na kolorowe kamienie, bo niektore puszczaja farbe dopiero po 24 godzinach i rybko moga sie zatruc. Lepiej kamienie, jak i zakupione korzenie, pomoczyc w czesto wymienianej wodzie przez tydz. min. zanim wlozy sie je do akwarium. Pracochlonne, ale jak rybki sie lubi...
Proponuje kilka roslinek, zeby mial gdzie schowac sie narybek, no i dorosle rybki. Pomagaja tez utrzymac rownowage bilogiczna w akwarium.
Tu glonojad jakis tez musi byc, u mnie sprawdza sie bojownik syjamski (parka). Mam tez 1 malusienkiego slimaka, ale na nie trzeba uwazac, bo w tydzien moga zaslonic cale 100 l. akwarium, jajka skladaja w kamieniach i trudno je wyplewic.
Jesli wstawisz filtr do wody i dasz mu popracowac przez jakis czas w tej samej wodzie, woda sie oczysci, a Ty tylko dopilnuj wymiany wkladu filtra.
Polecam ten link, jesli chcesz sie dowiedziec czegos wiecej o gupikach
http://www.superakwarium.pl/gupik-pawie-oczko-id413.html Powodzenia