Rybospec
Nowy
|
|
« Odpowiedz #930 : Styczeń 20, 2010, 04:00:01 » |
|
Hej jestem tu 1 raz od 3 tygodni jestem posiadaczką akwarium z rybkami: 1 bojownik, 2 skalary, 2 welony,2 kiryski,1 glonojad.Akwarium ma 50 litrów,bojownik narazie jest osobno.
Źle dobrana obsada i za mały zbiornik. mieliśmy też neonki ale niestety aż mi trudno uwierzyć ale welony je wykończyły tzn.podgryzały je.czy to możliwe żeby welony tak robiły.do puki nie widziałam na własne oczy to mi było trudno uwierzyć.
Boję się o pozostałe rybki?
Czy możliwe jest żeby welony tak robiły?
Pozdrawiam Patii
Nic z tego nie rozumiem, widziałaś to na własne oczy i pytasz czy to możliwe?
|
|
|
|
Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #931 : Styczeń 21, 2010, 21:00:47 » |
|
Pati welony są zimnolubne . Jak mozesz łączyć skalary, welony i bojowniki . Poczytaj najpierw o obsadzie. Oddaj welony i skalary zostaw sobie bojownika i będzie ok . A do bojka krewetki dołuż i pięknie będzie (choć może je zjadać )
|
|
|
|
|
|
|
arm
Nowy
|
|
« Odpowiedz #932 : Luty 09, 2010, 18:45:14 » |
|
Jakie pielęgnice polecacie dla początkującego? Akwarium 90-100l, obecnie pływają w nim 3 Zbrojniki Niebieskie i 2 Kiryski.
|
|
|
|
95L (80x30x40, 2x20W, Low Tech)
|
|
|
Kreska
Nowy
|
|
« Odpowiedz #933 : Luty 10, 2010, 20:45:03 » |
|
Dzisiaj zakupiłem samca i samiczke Gurami mozaikowy. Jakieś rady?? jestem początkujący
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kksysiu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #936 : Marzec 01, 2010, 16:19:39 » |
|
hmm dla poczatkujacego najlepsze i najlatwiejsze w utrzymaniu sa gupiki mieczyki molinezje ja sam zaczynalem od gupikow w 15 litrowym akwarium, teraz posiadam 250 l. neony mieczyki skalary razbory pozdrawiam
|
|
|
|
Krzysiek. Pozdrawiam ----------------------------- 240 l.
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
Crystal'ka :)
|
|
« Odpowiedz #937 : Marzec 01, 2010, 17:00:48 » |
|
ja zaczynałem od gupików, platek i molinezji. je polecam pozdro
|
|
|
|
|
|
|
boosky
Nowy
|
|
« Odpowiedz #938 : Marzec 01, 2010, 21:41:52 » |
|
moim zdaniem to ze poczatkujacy to nie znaczy, ze musi od malo wymagajacych ryb zaczynac mysle, ze "świeżak" smialo moze wybrac bardziej wymagajaca obsade tylko sie musi bardziej przylozyc i sporo doczytac i sie dowiedziec malo wymagajace sa raczej dla leniwych a nie poczatkujacych
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #939 : Marzec 13, 2010, 14:15:09 » |
|
Całkowicie Cię popieram. Hodowla mało wymagających rybek nawet dla początkujących zabija tą pasję i odkrywanie zapotrzebowań ryb. Najważniejsze to wyciąganie wniosków z popełnionych błędów, bo tylko na nich się uczymy.
|
|
|
|
|
|
|
Marcinek_xpl
Nowy
|
|
« Odpowiedz #940 : Marzec 26, 2010, 10:59:46 » |
|
Hmm robisz podstawowy problem .Akwarium musi samo dojrzeć czyli : nalej wode włuż rośliny puść filtr grzałke i po 3 dniach możesz wpuścić ryby i dopiero po miesiącu wymien 1/4 wody . i tak co pół torej tygodnia . Woda może ci się robić zielona ale nie przejmuj sie jak się wszystko ustabilizuje to będzie ok . Ja wymieniam całą wodę raz na 2 lata .A rybki na początek to polecał bym gupiki mieczyki barwniaki czerwonobrzuche .Mają duży zakres tolerancji wody i temperatury .
|
|
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|
|
« Odpowiedz #941 : Marzec 27, 2010, 08:26:36 » |
|
hmm dla poczatkujacego najlepsze i najlatwiejsze w utrzymaniu sa gupiki mieczyki molinezje ja sam zaczynalem od gupikow w 15 litrowym akwarium, teraz posiadam 250 l. neony mieczyki skalary razbory pozdrawiam
ja też zaczynalem w 20l akwarium. Przez to zdechło mi 50% obsady
|
|
|
|
|
|
|
Martinez75
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #942 : Marzec 27, 2010, 15:21:06 » |
|
Hmm robisz podstawowy problem .Akwarium musi samo dojrzeć czyli : nalej wode włuż rośliny puść filtr grzałke i po 3 dniach możesz wpuścić ryby i dopiero po miesiącu wymien 1/4 wody . i tak co pół torej tygodnia . Woda może ci się robić zielona ale nie przejmuj sie jak się wszystko ustabilizuje to będzie ok . Ja wymieniam całą wodę raz na 2 lata . Po co wypisujesz takie bzdury !!! Najpierw sam poczytaj o zakładaniu akwarium a zwłaszcza o cyklu azotowym, a dopiero później udzielaj sensownych rad. Akwarium powinno dojrzewać minimum 3-4 tygodnie, m.in. w zależności od poziomu NO2.
|
|
|
|
|
|
|
Marcinek_xpl
Nowy
|
|
« Odpowiedz #943 : Marzec 28, 2010, 12:22:28 » |
|
jesli czytasz książki to masz racje ale na moje 144 litrowe akwarium wystarczy 3-4 dni i moge juz wpuścić ryby . Zgadzam sie z Tobą że całkiem akwarium dojżewa 4 tygodnie ale ryby można wpuścić dużo prędzej .
|
|
|
|
|
|
|
robocik411pc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #944 : Kwiecień 03, 2010, 21:15:33 » |