Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 76
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki dla początkujących  (Przeczytany 308234 razy)
komandos1945
Nowy
*

« Odpowiedz #975 : Wrzesień 05, 2010, 20:08:21 »

Witam ja mam 54l i hoduje razborki i neony. Polecam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 20:10:38 wysłane przez komandos1945 » Zapisane
major
Nowy
*

« Odpowiedz #976 : Wrzesień 17, 2010, 01:07:06 »

Witam!
jestem w trakcie zakupu akwarium 200l. Zastanawiam się nad następującą obsadą:
8 razbora klinowa lub skalary
15 neonki innessa
bojownik i dwie samice
5 gupików
5 kirysków
4 molinezje
5 otosków
4 kosiarki
4 mieczyki

co o tym sądzicie proszę o poradę. No i jaki sprzęt do tego (filtry, grzałki itp.). Aha i roslinki oczywiści.
Z góry dziękuję. A jeżeli wszystko pokręciłem to proszę - wybaczcie -
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #977 : Październik 14, 2010, 13:59:31 »

trochę odświeżę wątek Cheesy

skalary odpadają, mieczyki, molinezje, kirysy i kosiarki  - ryby stadne. Radziłbym wziąść albo neonki , albo inne ryby stadne w większej ilości, np. 30. Ładniej się będą prezentować. Bojownikowi nie zaszkodzi trzecia samica. Gupiki - można, ale ja w pierwszym akwa miałem ich trzy i się ich strasznie namnożyło (ok. 20-30). Roślinki - zależy od jakości i ilości światła. Filtr - są różne, np.http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-aquael-unimax-professional-250-fv-i1254959011.html. Grzałka - tak samo - znaleźć na allegro jakąś z odpowiednią mocą.

Uff... Mam nadzieję że nie pisałem na darmo Cheesy

enilno
Nowy
*

« Odpowiedz #978 : Październik 15, 2010, 13:11:31 »

hej kumpel poprosił mnie zeby zapytac u specjalistów załozył sobie jakis czas temu akwa i wpuscił ok 10 neonków i na poczatku było spoko pływały stadem a teraz sie ganiają ma akwa takie jak ja ok 115l ma jeszcze oprucz tego 2 mieczyki parkę. Mowi ze nie wie co z nimi zrobic bo ostro wariują. Sam bym je przyjął do siebie ale jeszcze czekam pare dni bo dopiero 4 dien jak ja sam załozylem
Bylem u kumpla i widzialem na oczy ze to wyglada tak-- ze jeden neonek gania pozostałe jakis z adhd chyba i pozostałe neonki sa rozproszone czy to normalne?
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 13:35:42 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #979 : Październik 23, 2010, 19:52:41 »

ja polecam na poczatek tak jak inni mi doradzali neonki gupiki i glonojad Wink pozdr.

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #980 : Październik 24, 2010, 10:19:38 »

ja polecam na poczatek tak jak inni mi doradzali neonki gupiki i glonojad Wink pozdr.
Niepotrzebny post  Wink

enilno twojemu koledze trafił się agresywny neonek, żeby tak bardzo nie szkodził innym neonkom należy dokupić więcej rybek.
W takim baniaczku może być tak z 25 neonów Smiley

natidar
Nowy
*

« Odpowiedz #981 : Listopad 12, 2010, 23:11:13 »

hej wam! mam akwarium 50 l i 3 rybki :oops:  : 1 molinezja, 1 sumik i jeden neonek czarny, bylo ich o wiele wiecej, kilka rybek z jednego gatunku zamierzam dokupic sobie kilka rybkow i kilka żabek, chyba dokupie kilka molinezji i tych neonków, zeby nie byly smutne, ile moge miec maksymalnie rybciow aby nie bylo za duzo ich,  i jeszcze jedno, jak sie sprawdza twardość wody i takie tam jakies pH?? :?:

a moze jeszcze jakies rybki dokupic, jak mi się "zmieszcza", co??
jakby tak to jakie rybcie polecacie?? ja sie w ogole nie znam na rybkach, dlatego chcialabym rybki dla poczatkujacych:) o i mialam kiedys karliki i w dziwny sposób "znikły" co to ma znacyzc??

Hejka ja polecam ryby welonki są EKSTRA nie chorują zbyt często i nie musisz mieć grzałki.Są to rybki dla początkujących Akwarystuw. Wink  
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 23:26:02 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #982 : Listopad 13, 2010, 09:49:20 »

hej wam! mam akwarium 50 l i 3 rybki :oops:  : 1 molinezja, 1 sumik i jeden neonek czarny, bylo ich o wiele wiecej, kilka rybek z jednego gatunku zamierzam dokupic sobie kilka rybkow i kilka żabek, chyba dokupie kilka molinezji i tych neonków, zeby nie byly smutne, ile moge miec maksymalnie rybciow aby nie bylo za duzo ich,  i jeszcze jedno, jak sie sprawdza twardość wody i takie tam jakies pH?? :?:

a moze jeszcze jakies rybki dokupic, jak mi się "zmieszcza", co??
jakby tak to jakie rybcie polecacie?? ja sie w ogole nie znam na rybkach, dlatego chcialabym rybki dla poczatkujacych:) o i mialam kiedys karliki i w dziwny sposób "znikły" co to ma znacyzc??

Hejka ja polecam ryby welonki są EKSTRA nie chorują zbyt często i nie musisz mieć grzałki.Są to rybki dla początkujących Akwarystuw. Wink 

Najpierw czytaj potem mów.

Welonki potrzebują akwarium od 150ll. Dalsze wyjaśnienia są zbędne.

dess1
Nowy
*

« Odpowiedz #983 : Listopad 24, 2010, 15:03:39 »

metabolizm welonów jest przerażający. Cool
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #984 : Styczeń 03, 2011, 12:04:11 »

Welonki może nie potrzebują grzałki ale sa dla zaawansowanych akwarystów
nazwisko
Nowy
*

« Odpowiedz #985 : Styczeń 12, 2011, 18:04:59 »

Polecam dla początkujących gupiki, danio, kiryski, glonojady (konieczny korzeń w akwarium), mieczyki, molinezje... PH wody nie maja dużego znaczenia a rybki będą się trzymać. Zapraszam na mój blog http://mojerybki.blogspot.com/ postaram się opisać wiele gatunków ryb i pomóc w rozmnożeniu waszych gatunków... Zadawajcie pytania, postaram się pomóc i odpowiedzieć na wszystkie...
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #986 : Styczeń 13, 2011, 15:40:24 »

Polecam dla początkujących gupiki, danio, kiryski, glonojady (konieczny korzeń w akwarium)

Glonojady to szeroko pojęte ryby pływające po dnie, niektóre wcale nie są łatwe w hodowli.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

akwarysta13
Nowy
*

« Odpowiedz #987 : Styczeń 17, 2011, 20:37:48 »

ja polecam gupiki, (chociaż trudno ich się potem pozbyć ..tak się rozmnażają) mieczyki,glonojady,bojowniki 1SAMIEC! nigdy nie 2 i więcej  bo się pozabijają najlepiej 1 samiec i z trzy samice ,może jeszcze trochę później jakieś stadko kirysków

Pozdrawiam

Akwarium 112l
4x gupik
2x mieczyk
7x kirysek
3x zbrojnik
1x samica bojownika
3x ślimak
1x danjo
nazwisko
Nowy
*

« Odpowiedz #988 : Styczeń 18, 2011, 10:44:14 »

50 litrów, polecam spokojne rybki i łatwe  w utrzymaniu:   Z 5 gupików, po parce molinezji i mieczyków, z 8 neonków (pływają stadkami i ładnie wyglądają), ze 2 danio, 3 kiryski i ze 2 glonojadki Wink   http://...blogspot.com
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:17:20 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #989 : Styczeń 18, 2011, 11:02:12 »

50 litrów, polecam spokojne rybki i łatwe  w utrzymaniu:   Z 5 gupików, po parce molinezji i mieczyków, z 8 neonków (pływają stadkami i ładnie wyglądają), ze 2 danio, 3 kiryski i ze 2 glonojadki Wink   http://....blogspot.com

Poczytaj trochę tych rybach.
Molinezje i mieczyki w 50 litrach... trochę nie trafiony pomysł
Proponujesz 2 danio... Czy wiesz, że to ryba stadna? Ponadto to ryba bardzo ruchliwa i w 50 litrach nie bardzo popływa.
3 kiryski też dziwnie brzmi... No i glonojadki... Co przez to masz na myśli? Ale tak konkretnie... Bo jak zbrojnika niebieskiego lub coś w tym stylu to pogratulować pomysłowości pakowania takiej ryby w 50 litrach... I to jeszcze "ze 2" jak napisałeś...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:17:35 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 76
  Drukuj  

Skocz do: