komandos1945
Nowy
|
|
« Odpowiedz #975 : Wrzesień 05, 2010, 20:08:21 » |
|
Witam ja mam 54l i hoduje razborki i neony. Polecam
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 20:10:38 wysłane przez komandos1945 »
|
|
|
|
|
major
Nowy
|
|
« Odpowiedz #976 : Wrzesień 17, 2010, 01:07:06 » |
|
Witam! jestem w trakcie zakupu akwarium 200l. Zastanawiam się nad następującą obsadą: 8 razbora klinowa lub skalary 15 neonki innessa bojownik i dwie samice 5 gupików 5 kirysków 4 molinezje 5 otosków 4 kosiarki 4 mieczyki
co o tym sądzicie proszę o poradę. No i jaki sprzęt do tego (filtry, grzałki itp.). Aha i roslinki oczywiści. Z góry dziękuję. A jeżeli wszystko pokręciłem to proszę - wybaczcie -
|
|
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|
|
« Odpowiedz #977 : Październik 14, 2010, 13:59:31 » |
|
trochę odświeżę wątek skalary odpadają, mieczyki, molinezje, kirysy i kosiarki - ryby stadne. Radziłbym wziąść albo neonki , albo inne ryby stadne w większej ilości, np. 30. Ładniej się będą prezentować. Bojownikowi nie zaszkodzi trzecia samica. Gupiki - można, ale ja w pierwszym akwa miałem ich trzy i się ich strasznie namnożyło (ok. 20-30). Roślinki - zależy od jakości i ilości światła. Filtr - są różne, np. http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-aquael-unimax-professional-250-fv-i1254959011.html. Grzałka - tak samo - znaleźć na allegro jakąś z odpowiednią mocą. Uff... Mam nadzieję że nie pisałem na darmo
|
|
|
|
|
|
|
enilno
Nowy
|
|
« Odpowiedz #978 : Październik 15, 2010, 13:11:31 » |
|
hej kumpel poprosił mnie zeby zapytac u specjalistów załozył sobie jakis czas temu akwa i wpuscił ok 10 neonków i na poczatku było spoko pływały stadem a teraz sie ganiają ma akwa takie jak ja ok 115l ma jeszcze oprucz tego 2 mieczyki parkę. Mowi ze nie wie co z nimi zrobic bo ostro wariują. Sam bym je przyjął do siebie ale jeszcze czekam pare dni bo dopiero 4 dien jak ja sam załozylem Bylem u kumpla i widzialem na oczy ze to wyglada tak-- ze jeden neonek gania pozostałe jakis z adhd chyba i pozostałe neonki sa rozproszone czy to normalne?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 13:35:42 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik
Akwarium ma cieszyć ! :)
|
|
« Odpowiedz #979 : Październik 23, 2010, 19:52:41 » |
|
ja polecam na poczatek tak jak inni mi doradzali neonki gupiki i glonojad pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
|
« Odpowiedz #980 : Październik 24, 2010, 10:19:38 » |
|
ja polecam na poczatek tak jak inni mi doradzali neonki gupiki i glonojad pozdr. Niepotrzebny post enilno twojemu koledze trafił się agresywny neonek, żeby tak bardzo nie szkodził innym neonkom należy dokupić więcej rybek. W takim baniaczku może być tak z 25 neonów
|
|
|
|
|
|
|
natidar
Nowy
|
|
« Odpowiedz #981 : Listopad 12, 2010, 23:11:13 » |
|
hej wam! mam akwarium 50 l i 3 rybki :oops: : 1 molinezja, 1 sumik i jeden neonek czarny, bylo ich o wiele wiecej, kilka rybek z jednego gatunku zamierzam dokupic sobie kilka rybkow i kilka żabek, chyba dokupie kilka molinezji i tych neonków, zeby nie byly smutne, ile moge miec maksymalnie rybciow aby nie bylo za duzo ich, i jeszcze jedno, jak sie sprawdza twardość wody i takie tam jakies pH?? :?:
a moze jeszcze jakies rybki dokupic, jak mi się "zmieszcza", co?? jakby tak to jakie rybcie polecacie?? ja sie w ogole nie znam na rybkach, dlatego chcialabym rybki dla poczatkujacych:) o i mialam kiedys karliki i w dziwny sposób "znikły" co to ma znacyzc??
Hejka ja polecam ryby welonki są EKSTRA nie chorują zbyt często i nie musisz mieć grzałki.Są to rybki dla początkujących Akwaryst uw.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 23:26:02 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|
|
« Odpowiedz #982 : Listopad 13, 2010, 09:49:20 » |
|
hej wam! mam akwarium 50 l i 3 rybki :oops: : 1 molinezja, 1 sumik i jeden neonek czarny, bylo ich o wiele wiecej, kilka rybek z jednego gatunku zamierzam dokupic sobie kilka rybkow i kilka żabek, chyba dokupie kilka molinezji i tych neonków, zeby nie byly smutne, ile moge miec maksymalnie rybciow aby nie bylo za duzo ich, i jeszcze jedno, jak sie sprawdza twardość wody i takie tam jakies pH?? :?:
a moze jeszcze jakies rybki dokupic, jak mi się "zmieszcza", co?? jakby tak to jakie rybcie polecacie?? ja sie w ogole nie znam na rybkach, dlatego chcialabym rybki dla poczatkujacych:) o i mialam kiedys karliki i w dziwny sposób "znikły" co to ma znacyzc??
Hejka ja polecam ryby welonki są EKSTRA nie chorują zbyt często i nie musisz mieć grzałki.Są to rybki dla początkujących Akwaryst uw. Najpierw czytaj potem mów. Welonki potrzebują akwarium od 150ll. Dalsze wyjaśnienia są zbędne.
|
|
|
|
|
|
|
dess1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #983 : Listopad 24, 2010, 15:03:39 » |
|
metabolizm welonów jest przerażający.
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec
Jeden z moich kirysków :)
|
|
« Odpowiedz #984 : Styczeń 03, 2011, 12:04:11 » |
|
Welonki może nie potrzebują grzałki ale sa dla zaawansowanych akwarystów
|
|
|
|
|
|
|
nazwisko
Nowy
|
|
« Odpowiedz #985 : Styczeń 12, 2011, 18:04:59 » |
|
Polecam dla początkujących gupiki, danio, kiryski, glonojady (konieczny korzeń w akwarium), mieczyki, molinezje... PH wody nie maja dużego znaczenia a rybki będą się trzymać. Zapraszam na mój blog http://mojerybki.blogspot.com/ postaram się opisać wiele gatunków ryb i pomóc w rozmnożeniu waszych gatunków... Zadawajcie pytania, postaram się pomóc i odpowiedzieć na wszystkie...
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #986 : Styczeń 13, 2011, 15:40:24 » |
|
Polecam dla początkujących gupiki, danio, kiryski, glonojady (konieczny korzeń w akwarium)
Glonojady to szeroko pojęte ryby pływające po dnie, niektóre wcale nie są łatwe w hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta13
Nowy
|
|
« Odpowiedz #987 : Styczeń 17, 2011, 20:37:48 » |
|
ja polecam gupiki, (chociaż trudno ich się potem pozbyć ..tak się rozmnażają) mieczyki,glonojady,bojowniki 1SAMIEC! nigdy nie 2 i więcej bo się pozabijają najlepiej 1 samiec i z trzy samice ,może jeszcze trochę później jakieś stadko kirysków
Pozdrawiam
|
|
|
|
Akwarium 112l 4x gupik 2x mieczyk 7x kirysek 3x zbrojnik 1x samica bojownika 3x ślimak 1x danjo
|
|
|
nazwisko
Nowy
|
|
« Odpowiedz #988 : Styczeń 18, 2011, 10:44:14 » |
|
50 litrów, polecam spokojne rybki i łatwe w utrzymaniu: Z 5 gupików, po parce molinezji i mieczyków, z 8 neonków (pływają stadkami i ładnie wyglądają), ze 2 danio, 3 kiryski i ze 2 glonojadki http://...blogspot.com
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:17:20 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany
Akwarystyka i Bonsai
|
|
« Odpowiedz #989 : Styczeń 18, 2011, 11:02:12 » |
|
50 litrów, polecam spokojne rybki i łatwe w utrzymaniu: Z 5 gupików, po parce molinezji i mieczyków, z 8 neonków (pływają stadkami i ładnie wyglądają), ze 2 danio, 3 kiryski i ze 2 glonojadki http://....blogspot.com Poczytaj trochę tych rybach. Molinezje i mieczyki w 50 litrach... trochę nie trafiony pomysł Proponujesz 2 danio... Czy wiesz, że to ryba stadna? Ponadto to ryba bardzo ruchliwa i w 50 litrach nie bardzo popływa. 3 kiryski też dziwnie brzmi... No i glonojadki... Co przez to masz na myśli? Ale tak konkretnie... Bo jak zbrojnika niebieskiego lub coś w tym stylu to pogratulować pomysłowości pakowania takiej ryby w 50 litrach... I to jeszcze "ze 2" jak napisałeś...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:17:35 wysłane przez Grajewiak »
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
|