Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 76
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki dla początkujących  (Przeczytany 316524 razy)
BAGMATI
Nowy
*

« Odpowiedz #300 : Sierpień 23, 2007, 20:32:26 »

witam,z tego co czytałem wiem że na początek nie polecają złotych rybek ani ryb agresywnych i trudnych do utszymania,uwarzam ka de akwarium od 20l w gurę powinno mjeć rośliny.muj znajomy ma akwarium 25l i ma w nim spororo roślin.Ja mam akwarium 72l,na początku miałem 10 neonuw czerwonych 9 razbor 2 zbrojniki niebieskie  2 kirysy Sterby i z roślin anubiasa i kulkę,po dodaniu paru ryb i sporej ilości roślin odrazu była widoczna zmiana w zachowaniu ryb, były bardziej śmiałe i energiczne.Co do ryb gubiki i glonojady tak (polecam zbrojnika niegieskiego,to glonojad mam go i mi się bardzo podoba ) a molinezje, ja bym się zastanowił,polecił bym oprócz tego kirysy razbory hengele i otoski,bojownik moe bzc ale musi bz jeden.

Jesteś dysortografikiem? Proszę zatem o zainstalowanie sobie Mozilla Firefox jako przeglądarki. Jest tam moduł sprawdzania pisowni na bieżąco podczas pisania.
Emi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 21:53:17 wysłane przez Emi » Zapisane

akwa 72l,
2x zbrojnik nieb. albinotyczny odmi.welonowa,
 4x kirys Sterby,
15x neon czerwony,
 8x razbora Hengela
mech japoński, anubias,2x bacopa crenata,Echinodrus Kleiner Bar
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #301 : Sierpień 24, 2007, 12:02:36 »

A jakiego byście mi polecili glonojada do 50 l akwa? I mam pytanie, czy z molinezjami i gupikami można by trzymać krewetkę red cherry?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
1 x molinezja black molly
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Parametry wody:http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #302 : Sierpień 24, 2007, 12:26:32 »

Tylko otoski albo krewetki amano.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #303 : Sierpień 24, 2007, 12:37:45 »

Thilnen a czytalas odpowiedz BAGMATI?? napisal w niej ze poleca ci zbrojnika niebieskiego jako glonojada, ale rosnie on za duzy zebys mogla go trzymac w 50l molinezjom rowniez nie bedzie za dobrze w 50l zamiast glonojadow z rodziny zbrojnikowatych polecam otoski male rybkia wcinaja glony az milo Wink tak wiec twoja obsada moze wygladac np.
8 gupikow
4 otoski
bojownik(ale tylko jeden samiec!!nie wiecej mozesz mu ewentualnie kupic 2 samiczki)
no i kilka tych krewetek ale w jakiej ilosci to niewiem niech ktos inny powie Roll Eyes

Osobiscie zamias gupikow dalabym razbory jest duzo odmian tych rybek wiec do wyboru do koloru Cheesy Wink wtedy mialabys ladna azje(no wylaczajac te otoski). roslinek to kup duzo bo sa one potrzebne dla rybek bo wytwarzaja tlen i akwarium wyglada naturalniej- a co za tym idzie jest milsze dla oka Wink
jesli bys chciala utrzymac biotop azjatycki to rosliny do tego biotopu sa np:
Cryptocoryne
limnophilia
bacopa
 hygrophile
 microsorium
 nurzance
w wiekszosci to nazwy lacinskie wiec jak chcesz to poszukaj sobie w necie odpowiednikow polskich tych nazw no i poczytaj o ich wymaganiach.
Poza tym przed zalozeniem akwarium czytaj o dojzewaniu akwa aby nie popelnic podstawowych bledow Wink

no to chyba na tyle Wink Wink Grin

Ps. akwarystyka to nie zabawa nie kieruj sie tylko tym co ci sie podoba ale zadbaj o odpowiednie warunki dla twoich pupili Wink
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #304 : Sierpień 24, 2007, 12:43:14 »

Staram się Smiley

W sklepie mi powiedzieli, że bez problemu mogę trzymać molinezje w takim akwarium, dlatego wzięłam je pod uwagę, w mojej książce o akwarytyce piszą, że mogą być trzymane powyżej 40 l. Uznałam, że kupię tylko 3 (choć chciałabym więcej) żeby im nie było za ciasno.

Jeśli chodzi o roślinki to trochę się ich boję kupować, pani w sklepie mówiła, że rybom nie są zbyt potrzebne. A przecież jest z nimi masa dodatkowej roboty, a ja się na tym jeszcze nie znam, więc wolałabym zacząć od akwarium bez roślin.

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #305 : Sierpień 24, 2007, 13:34:56 »

Thilnen, jak najszybciej zmień sklep zoologiczny a tą kobietę omijaj z daleka!

To, ze rośliny nie są rybom potrzebne to najgorsza rzecz, jaką można powiedzieć początkującemu akwaryście. Akwarium jak się stawia świeże, nowe, to właśnie zaczyna się od roślin a nie od ryb. Po jakimś miesiącu można dopiero wpuszczać ryby. Są od tego wyjątki jak np biotop jeziora Tanganika czy Malawi albo czarne wody Ameryki Południowej ale w większości akwariów rośliny to konieczność!

Z roślinami nie ma żadnego problemu jeśli posadzisz odpowiednie gatunki a akwarium z roślinami wygląda przecudnie. Zobacz np tu:

http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=27

Jeśli jeszcze nie założyłaś akwarium to poczytaj tu:

http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 13:54:00 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #306 : Sierpień 24, 2007, 17:00:13 »

Powiedziano mi tak w dwóch różnych Smiley Do czego rybom są w takim razie rośliny potrzebne?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #307 : Sierpień 26, 2007, 02:18:39 »

1) rosliny pobieraja z wody sole,
2) pobieraja z wody co2,
3) pobieraja nh4+
4) pobieraja no3
5) zwiazki fosforu
6) wiele ryb lubi jesc rosliny
7) ryby maja sie gdzie schowac
Cool stanowia ukrycie dla narybku
9)wiele ryb potrzebuje roslin do rozrodu
10) pomagaja zachowac rownowage w zbiorniku
11) hamują rozwoj glonow
same plusy
minusów brak

edit: jezeli czytaja mnie własciciele sklepów zoologicznych
prosimy nie zatrudniać ludzi którzy nie skonczyli szkoly podstawowej i nie wiedza o znaczeniu roślinności dla ekosystemów

pytanie o sens sadzenia roślin uważam za niedozeczne
a teraz cie wysmieje
he he he heh heh
wstalem z podlogi
omdlalem ze smiechu
he he
ok juz koniec brzuch mnie boli
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2007, 02:20:49 wysłane przez adriano210 » Zapisane

Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #308 : Sierpień 28, 2007, 12:15:14 »

No dobrze, kupiłam im na razie jedną roślinkę i nawet nieźle wygląda. Może kupię więcej Smiley Tylko mam dosyć mało żwiru na dnie, myślicie że się ukorzenią? Mam na razie 3 gupiki i wyglądają super Smiley Czy można do nich kupić bojownika czy będzie się z nimi bił?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
hellowy
Nowy
*

« Odpowiedz #309 : Sierpień 28, 2007, 18:35:23 »

W opisie na stronie głównej pisze jak byk, że molinezje dobrze czują się w akwa od 40 litrów więc nie widze potrzeby lamentowania, że ktoś chce je trzymać w 50l i to w tak małej liczbie (3).
Aneczka
Nowy
*

« Odpowiedz #310 : Wrzesień 12, 2007, 07:19:52 »

Na początek macham łapką jako że jestem nowym członkiem forum.
I przechodzę od razu do konkretów-będę miała nie duże akwa-30 i mam mały problem z obsadą. Myślałam albo o kardynałkach albo o razborze hengela i plamistej.Pomóżcie-jaką ilość tych rybek mogłabym wpuścić do swojego akwa żeby nie było im za ciasno no i mając na uwadze że są stadne.

Nie wierz lustru odbija tylko to co widać
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #311 : Wrzesień 19, 2007, 23:45:27 »

Na początek macham łapką jako że jestem nowym członkiem forum.
I przechodzę od razu do konkretów-będę miała nie duże akwa-30 i mam mały problem z obsadą. Myślałam albo o kardynałkach albo o razborze hengela i plamistej.Pomóżcie-jaką ilość tych rybek mogłabym wpuścić do swojego akwa żeby nie było im za ciasno no i mając na uwadze że są stadne.

jezeli dopasujesz warunki to moglabys miec ja wiem 7 kardynalkow choc szczerze powiem ja mialem pecha do tych rybek sa bardzo ladne ale przy ich zakupie musisz pamietac ze sa to ryby rzeczne z drugiej strony mozna nie kupowac grzalki  Afro chyba ze chcialabys sprobowac je rozmnozyc. Bardzo wazna rzecz dopasuj ilosc samcow do samic najlepiej 1:2. Ja mialem z tym problem kupilem 6 kardynalkow a pozniej jak juz sie nauczylem rozrozniac okazalo sie ze mam 5 samcow i jedna samice  Undecided tak czy inaczej nie mozesz miec za duzo samcow gdyz pomimo iz sa to ryby stadne to jednak wykazuja terytorializm ktory nie obejmuje samiczek co do razbor to byloby latwiej je utrzymac na poczatku bo sa to rybki troche wolniejsze mniej zwawe wiec poczatkowo moga sie wydawac mniej atrakcyjne jednak razbor z 10 to chyba bys mogla miec ale moje liczby sa bardzo na oko wszystko zalezy od warunkow jakie stworzysz i ekosystemu. Proponuje Ci kardynalki z kilku wzgledow po pierwsze sa zywe i towarzyskie, lubia sie bawic, razbory to bardzo ladne rybki ale w 30 litrach nie pokaza calej swojej klasy bo najladniej wygladaja jak plywaja w lawicy a miejsca za duzo nie bedzie mialem w 30 litrach neonki i nie bylem zachwycony teraz mam 120 i to moje ulubione rybki Grin Co do ilosci niech wypowiedza sie lepsi mam nadzieje ze choc troche pomoglem pozdrawiam

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #312 : Wrzesień 22, 2007, 20:21:59 »

Czesc,

chcialem sie spytac czy taka obsada ma racje bytu :

Zbiornik 60x30x35 (60l prosty) z zywymi roslinkami i korzeniami

3x czarna molinezja
5x neonek innesa
4x otosek

Podejrzewamm ze najwiekszy problem bedzie z molinezja ale najbardziej nam tez na niej zalezy. Gdzies czytalem ze sa ok od 40l ale potrzebuja lyzki soli, jako, ze w naturze zyja w zbiornikach zalewanych okresowo morska woda. Nie wiem jak inne z wymienionych rybek na to zareaguja.. Dodatkowo beda raczej wieksze od neonkow i otoskow - czy nie beda ich atakowac?

Doatkowo jako ze mamy w miare maly zbiornik to nie chcielibysmy by sie rozmnazaly. Wiec lepiej dac samych samcow czy same samice ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2007, 20:27:00 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #313 : Wrzesień 22, 2007, 20:25:16 »

Rybki sobie poradzą, soli nie dodawaj.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #314 : Wrzesień 22, 2007, 20:50:21 »

Ok tego co przeczytalem to lepiej wziac same samce - bo samice mogly zostac zaplodnione w sklepie i beda dalej rodzic z zapasem :/
Wiec zakladajac, ze wezme 3 samce, to beda jakos wariowaly czy beda sobie spokojnie zyly ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2007, 20:57:12 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 76
  Drukuj  

Skocz do: