Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « maniekb [240l] - Ameryka Pd. i Śr. - BlackWater
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: maniekb [240l] - Ameryka Pd. i Śr. - BlackWater  (Przeczytany 7125 razy)
maniekb
Nowy
*

« : Wrzesień 04, 2009, 14:49:05 »

Akwarium jest po restarcie, który odbył się na dniach i nie jest to ostateczna kompozycja, ale do rzeczy:

Zbiornik: 240l  120cm x 50cm x 40cm (dł x wys x szer)
Oświetlenie: 1 x 30W Philips Aquarelle
Filtracja:
- Aqua-Szut T-Head 750 z gąbką (moc 5,5W, wydajność 750l/h) - filtracja biologiczna
- Tetra Tec IN 1000 (moc 9W, wydajność 500-1000l/h) - filtracja mechaniczna
Ogrzewanie: Tetra HT 150 (moc 150W)
Paramtery wody:
- PH 6,8-7,2
- Temp. 26-27*C
Wystrój: korzenie, gałęzie, kokosy, lawa - w planach liście buku i dębu, oraz szyszki olchy
Podłoże: przesiany jasny piach, granulacja < 1mm
Nawożenie: brak
Fauna:
- 4 x p. meeka (dwie pary)
- 5 x skalar (najprawdopodobniej 2M + 3K)
- 2 x zbrojnik niebieski (dwie samice - w planie dołożenie samca)
- 1 x rak marmurkowy
- n x świderek
- (w planie 5 x węgorzyk ciernisty i ampularie)
Flora: brak (w planie pistia lub jakieś inne rośliny pływające, może rogatek sztywny i jakieś kryptokoryny)

Zdjęcia:

Tak wyglądało akwarium po mojej 2-miesięcznej nieobecności, rybki były karmione karmnikiem automatycznym (przed wyjazdem była zrobiona "demolka", więc wystroju praktycznie brak Wink):

Przygotowania:

Etapy pracy:

Moczenie się gałęzi i korzeni:

Wszystko zostało przełożone do mniejszego baniaka - 112l:

Zrobił się lekki syfek:

Przyklejanie tła (folia czarna samoprzylepna 8,5zł za metr Wink):

Wymiana blatu pod akwa oraz dopasowanie styropianu:

No i znalazł się w końcu mój trzciniak, który jakiś rok temu zwiał z akwa ;/ :

Częsciowe zalanie wodą, a następnie wsypywanie piachu:

Tym razem zrobiła się kawa, mimo tego, że piach był płukany i wyparzony - widocznie część była zbyt drobna i po wsypaniu wszystko "wisiało" w wodzie:

Po macku powkładałem wszystko jak leci:

Po paru godzinach widać różnicę:

Ślimaki porobiły fajne ścieżki na piachu:

Uzupełnienie wody:

Trochę gałęzi zostało, ale jeszcze się pewnie przydadzą:

Po dwóch dniach, wpuściłem część ryb do głównego baniaka i przy tym znowu pozmieniałem wystrój w akwa, dołożyłem drugi filtr i woda się ponownie zmąciła (akwarium było zalane w 70% starą wodą, a filtry przez cały czas pracowały w innym baniaku, tak więc ułatwiło mi to szybkie przełożenie rybek z powrotem do głównego baniaka - pewnie poczekałbym dłużej, ale pewne sytuacje mi na to nie pozwoliły Wink):

A tu parka meek, która się przygotowywuje do tarła:

I ponownie baniak 240l:

Zmieniłem nieco wystrój, ale nadal nie jest to to czego chciałem, tak więc będę jeszcze eksperymentował:

A tu pani skalar, której zachciało złożyć się ikrę, jednak samce nie chciały się przyłączyć ;/ :

I to by było na tyle, pewnie niedługo wrzucę kolejne zdjęcia z placu boju Wink)

pozdrawiam
Maniek
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 09:26:35 wysłane przez maniekb » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2009, 15:26:37 »

Jak dla mnie super tylko czarne wody cech*ą się herbacianym zabarwieniem wody u ciebie ta woda jest bardziej mętna i biała niż krystalicznie przezroczysta i brązowa i dlatego bliżej temu baniakowi do wód białych.
Aha i te kokosy zupełnie nie pasują , psują cały efekt biotopu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 16:26:35 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Ppetel
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2009, 17:07:03 »

Czy mógłbyś dać zdjęcie tego karmnika automatycznego, zdradzić ile kosztował, gdzie kupiłeś i jak akwarium na nim ciągnie?

Jestem nowicjuszem i nie boję się pytać!!!

Wszelakie pomysły sugestie mile widziane!!!
maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2009, 17:20:37 »

Jak dla mnie super tylko czarne wody cech*ą się herbacianym zabarwieniem wody u ciebie ta woda jest bardziej mętna i biała niż krystalicznie przezroczysta i brązowa i dlatego bliżej temu baniakowi do wód białych.
Aha i te kokosy zupełnie nie pasują , psują cały efekt biotopu.

tak wiem o tym, jednak tak jak napisałem, dodane zostaną szyszki olchy oraz liście, które zapewne zabarwią nieco wodę, a mętna woda jest ponieważ zdjęcia są wykonane na bieżąco tuż po zmianach, kiedy woda jeszcze nie zdążyła się wykrystalizować, co do kokosów, chyba kwestia gustu mnie osobiście się one podobają, ponadto moje meeki zawsze składają w nich ikrę Wink

margin
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2009, 17:22:33 »

Przepraszam, ale u mnie nie otwierają się zdjęcia. Komp coś mieli dłuższą chwilę, szuka jakiegoś serwera i... nic. Niestety nie znam się na tym, pomóżcie, bo bardzo chętnie pooglądam zdjęcia tego akwarium.

Już mam, za setnym razem się udało. No ładne, ale bardzo świeże, mam wrażenie, że będzie dobrze jak dodasz te liście i szyszki oraz roślinki pływające. Czekam na dalsze zdjęcia i rozwój zbiornika. Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 17:28:20 wysłane przez margin » Zapisane

maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2009, 17:31:42 »

Czy mógłbyś dać zdjęcie tego karmnika automatycznego, zdradzić ile kosztował, gdzie kupiłeś i jak akwarium na nim ciągnie?

jest to taki karmnik jak na zdjęciu - AF-2500D, koszt jego to około 60-70zł, kupiłem na allegro, nie jestem jednak z niego w 100% zadowolony, ponieważ jest mało szczelny - woda parująca może się do niego dostać, poza tym ciężko się do niego wsypuje pokarm - trzeba to robić przez mały otwór w małych porcjach, jednak mimo wszystko mi wystarcza i spełnia swoje zadanie i za tę kwotę myślę, że się opłaca, jednak zapewne to nie to samo co karmniki z górnej półki typu Eheim, ale i kwota nie ta Wink)

Archon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2009, 18:11:38 »

Ten duży konar to mi choinkę przypomina Tongue, Jak je preparowałeś poza moczeniem ?

Ja bym do tego widział w którymś tylnym rogu duże zagęszczenie drobnych gałęzi.
Mi się podoba i super się zapowiada Smiley

maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2009, 18:19:09 »

Ten duży konar to mi choinkę przypomina Tongue, Jak je preparowałeś poza moczeniem ?

Ja bym do tego widział w którymś tylnym rogu duże zagęszczenie drobnych gałęzi.
Mi się podoba i super się zapowiada Smiley

ze względu na rozmiary nie mogłem ich wygotować, ale polewałem je wrzątkiem z solą, szorowałem szczoteczką, płukałem kilkukrotnie pod prysznicem, a następnie w gorącej wodzie przeleżały w wannie Wink
a co do tego zagęszczenia - właśnie coś takiego chcę zrobić w prawym tylnym rogu akwa Wink)

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 04, 2009, 20:45:14 »

Nono całkiem fanie się zapowiada. Powodzenia.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 04, 2009, 21:49:14 »

Akwarium bardzo dobrze się zapowiada, wielki plus za gałęzie i korzenie, które bardzo dobrze do siebie pasują tworząc "spójny krajobraz" czarnych wód (bo nie jest sztuką wrzucić do baniaka różne, nie pasujące do siebie korzenie bo "są fajne" a które wyglądają conajmniej dziwnie). Na Twoim miejscu mając już tak urządzony baniak poszedłbym dalej i zrobił typowy biotop bw, czyli pozbył się lawy, kokosów dodał liści i starał się uzyskać "herbatę" ale o tym już pisałeś no i zrezygnował z węgorzyka bo to zdaję się azja, meeki też by raczej do bw nie pasowały bo to bardziej ameryka śr. i starałbym się nie wpuszczać za dużo ryb bo wiadomo, że w naturalnym środowisku zagęszczenie jest mniejsze niż w akwariach i co przy tworzeniu zwłaszcza biotopu imo trzeba brać pod uwagę. Czy pójdziesz w tą stronę czy nie zależy od Ciebie ale na dzień dzisiejszy za bańkę:  Good ! Good ! Good !
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 21:51:39 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2009, 12:24:24 »

Akwarium bardzo dobrze się zapowiada, wielki plus za gałęzie i korzenie, które bardzo dobrze do siebie pasują tworząc "spójny krajobraz" czarnych wód (bo nie jest sztuką wrzucić do baniaka różne, nie pasujące do siebie korzenie bo "są fajne" a które wyglądają conajmniej dziwnie). Na Twoim miejscu mając już tak urządzony baniak poszedłbym dalej i zrobił typowy biotop bw, czyli pozbył się lawy, kokosów dodał liści i starał się uzyskać "herbatę" ale o tym już pisałeś no i zrezygnował z węgorzyka bo to zdaję się azja, meeki też by raczej do bw nie pasowały bo to bardziej ameryka śr. i starałbym się nie wpuszczać za dużo ryb bo wiadomo, że w naturalnym środowisku zagęszczenie jest mniejsze niż w akwariach i co przy tworzeniu zwłaszcza biotopu imo trzeba brać pod uwagę. Czy pójdziesz w tą stronę czy nie zależy od Ciebie ale na dzień dzisiejszy za bańkę:  Good ! Good ! Good !

Dzięki wszystkim za miłe słowa. Co do ostatecznej obsady to ciągle sam się biję z własnymi pomysłami, bo tak wiele ryb mi się podoba i ma ciekawe zachowania, że bardzo ciężko mi wybrać. Na razie jest to jednak taki początkowy "szkic" mojego zbiornika, raczej będę dalej szedł w BW bo jakoś te klimaty mnie pociągają, a z czasem samo wyjdzie Wink.
Myślałem też np. nad jakimś stadem kąsaczkowatych, typu neony czerwone, ale nie wiem co na to powiedzą moje już spore skalarki, czy nie potraktują ich jak smaczny obiad i może właśnie zamiast meek dałbym jakiś haremik pielęgniczek np. kakadu Wink)

piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2009, 12:28:23 »

Mnie brakuje choćby odrobinki zieleni.
Woda faktycznie mętna. Akwarium sprawia wrażenie wymarłego Shocked
maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2009, 12:42:35 »

Mnie brakuje choćby odrobinki zieleni.
Woda faktycznie mętna. Akwarium sprawia wrażenie wymarłego Shocked

Zdjęcia były wykonywane na bieżąco, są to fotki praktycznie po 2-3 dniach od zalania i po ciągłych poprawkach i zmąceniach piachu. Jest to początkowa faza rozwoju mojego zbiornika, który nie jest jeszcze ukończony, a w którym również i rośliny znajdą swoje miejsce Smiley

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 06, 2009, 11:33:08 »

Zdjęcia były wykonywane na bieżąco, są to fotki praktycznie po 2-3 dniach od zalania i po ciągłych poprawkach i zmąceniach piachu. Jest to początkowa faza rozwoju mojego zbiornika, który nie jest jeszcze ukończony, a w którym również i rośliny znajdą swoje miejsce Smiley

A wiesz o tym że akwarium musi dojrzeć? A Ty wrzuciłeś już tam skalary...   Undecided

250L słodkie
540L + 112L morskie
maniekb
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 06, 2009, 13:22:03 »

A wiesz o tym że akwarium musi dojrzeć? A Ty wrzuciłeś już tam skalary...   Undecided

Tak wiem o tym, przeczytaj dokładnie opis akwarium, a będziesz wiedział dlaczego tak zrobiłem.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: