Nastąpiły drobne zmiany
) Z góry przepraszam za jakość zdjęć, w najbliższym czasie spróbuję coś pokombinować ze statywem i opcjami aparatu, bo fotograf ze mnie żaden.
Tak akwarium wyglądało po około tygodniu:
Tu natomiast młode pielęgnice meeka, które znajdują się w akwa 112l:
A tu już akwa po około dwóch tygodniach, po drobnych zmianach:
I karmienie:
Może na zdjęciach niezbyt jest to widoczne, ale woda w akwa jest krystalicznie czysta, dzisiaj jednak się to zmieniło, ponieważ dodałem szyszki olchy, a liście dębu i buku już się suszą i czekają na swoją kolej
Przy okazji wymieniłem też grzałkę na Jagera 150W, do filtra jutro wrzucę torf w granulkach, dołożyłem również samca zbrojnika niebieskiego (na razie to młody ogier, ale mam nadzieję, że ogarnie dwie samiczki
), 4 x ampularia (2 x żółta i 2 x brązowa) i dodatkowo 2 x neritina - jeszcze kilka dokupię bo śliczne te ślimaki
)
Zrezygnowałem jednak z dokładania ryb, być może za jakiś czas również meeki pójdą w odstawkę na rzecz jakiś drobniejszych pielęgniczek, ale na razie pozostanie taka obsada, czyli:
5 x skalar (2M + 3K)
4 x p. meeka (2 parki)
3 x zbrojnik niebieski (1M + 2K)
1 x rak marmurkowy (już raz miał jajeczka, następnym razem odchowam młode w oddzielnym akwa)
4 x ampularie (2 x żółta, 2 x brązowa)
2 x neritina zebra (jeszcze pewnie ze 3 dorzucę)
n x świderek + n x jakieś ślimaki świderkopodobne (mają krótszą muszlę i jakoś niechętnie one przesiadują w piachu, czy żwirku) - może jak dorzucę helenki to sobie z nimi poradzą...
Na dniach wrzucę jeszcze zdjęcia z akwariową herbatką, jednak jeszcze bez liści bo na te jeszcze za wcześnie
)
Pozdrawiam
Maniek