Witam chciałbym przedstawić wam moje akwa które ma już około 2 miesiące (6tyg rybki)
Obsada:-molinezyjki:
1x samiec złoty
3x samice (1 złota 1 szara 1 biała)
4-5 małych mają po 3-4 dni (dorosłe ich nie zjadają)
-neonki:
10x niezidentyfikowane (jedna z nich trochę jest inna jakby miała coś brązowego w brzuchu "jakby siniak po walce")
-ślimaki Helena
3x niezidentyfikowana płeć
"w trakcie zakopywania się" (najlepsze zdjęcie pośród których mi się udało "trudne do uchwycenia")
-ślimaki Zatoczak
(prośba o identyfikację) (zmniejszająca się populacja)
Pokarm:Płatki Bio-Vit roślinny oraz Tropical wysoko proteinowy firmy Tropical
Karmię je 3 razy dziennie w małych ilościach (zjadają w 3-4 min)
Rośliny:-Trawa morska (dużo)
-Krótkie trawki (szybko się rozrastają)
-4x Żabienica
-2x Kryptokaryna (nie pamiętam dokładnie nazwy)
-1x Niezidentyfikowana roślina oplatająca korzeń
(prośba o identyfikację)-3x Niezidentyfikowana roślina drzewko podobna
(tylko tymczasowo dopóki trawy nie zarosną całego dna)
Skład wody:NO
3 25mg/l
NO
2 0 mg/l
pomiędzy >7
od a >14
od GH
pomiędzy 3
od a 6
od KH
7.6 pH
Znacie się lepiej więc jeśli parametry są niewłaściwe proszę o rady co zrobić aby je zmienić.
Podmieniam co 1 tyg 28L z czego 14l odstanej i 14l prosto z kranu
(czy lepiej aby cała woda byłą odstana )pojemność 140l średnia temp 27
oC
Podłoże:2kg torfu akwarystycznego (1 opakowanie)
16kg żwirku akwarystycznego
1x korzeń
Wyposażenie:Oświetlenie 2x świetlówki biały ciepły (nie mam pojęcia jak moc ponieważ są bez jakichkolwiek napisów ale rośliny rosną szybko ) Doświetlam od 7:30 do 22:30 (wyłącznik czasowy)
Filtr Bio 1000l/h (kamyki bakteryjne, gąbki) (ustawiony na średnie napowietrzanie i na średni przepływ)
Grzałka z termostatem ustawionym na 24
oC
Termometr
Pytanie:
Ostatnio na przedniej szybie pojawiło mi się trochę glonów typu drzewkowatego coś z tym robić Co w waszej opinii jest lepsze do usuwania ewentualnych glonów Glonojad czy Molinezje ?
+ pytanie o kotnik czy lepiej zrobić siatkowy w akwarium czy odrębny w małym akwarium?? Ważne: Samiec molinezji cały czas gania i nie daje spokoju dla szarej molinezji cały czas ją gania i nie daje jej zjadać pokarmu. Szara musi się chować za filtr lub w trawach aby samiec dał jej spokój. (przebyła ciążę urodziła 6-7 dni temu)