Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Gurami dwuplamisty-jakie warunki?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami dwuplamisty-jakie warunki?  (Przeczytany 8945 razy)
psiarz
Nowy
*

« : Wrzesień 06, 2009, 09:55:49 »

Witam. Mam gurami dwuplamistego. Jest tylko jeden w akwarium. Ale mam małe akwarium(dużo za małe),choć sklepikarz powiedział,że to dobra rybka do takiego czegoś. Chcę wiedzieć,czy potrzebuje grzałki,filtra m i innych. Czy naprawdę musi mieć min. 100l akwarium? Czy też może mieć mniejsze?
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2009, 09:56:52 »

Najlepie 100l i towarzystwo kobietki Grin
GREGOR31
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2009, 10:04:17 »

Ja mam dwie samice gurami mozaikowe w 65l już od roku i całkiem świetnie się czują Cheesy
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2009, 10:24:59 »

100 l to takie bardzo "minimalne minimum" lepiej większy baniak, ja miałem kiedyś je w 112l i na moje oko było ciasno także poszły gdzie indziej. No i najlepiej zrobić harem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
psiarz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2009, 11:46:06 »

jak coś,to mam tylko tego gurami
kowal263
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2009, 13:25:25 »

Witam. Mam gurami dwuplamistego. Jest tylko jeden w akwarium. Ale mam małe akwarium(dużo za małe),choć sklepikarz powiedział,że to dobra rybka do takiego czegoś. Chcę wiedzieć,czy potrzebuje grzałki,filtra m i innych. Czy naprawdę musi mieć min. 100l akwarium? Czy też może mieć mniejsze?

Filtr to konieczność, Gurami wymaga temperatur od 23 do 28 grzałka pewnie się przyda...
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2009, 18:49:42 »

witam, zakupiłem baniaczek 130 l i zastanawiam się czy nie będzie przegięcia jak wpuszczę do niego 3 gurami (2 samice 1 samiec). mam jeszcze na mysli 2 skalary - oczywiście 2 alternatywy albo gurami albo skalary. co byscie poradzili.
pozdrawiam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2009, 19:15:34 »

skalary zdecydowanie nie mogą być w tym baniaku - jest dla nich zbyt mały.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2009, 06:35:35 »

a co z gurami ??
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2009, 12:23:12 »

Myślę, że harem gurami w 130l będzie OK, a na skalary zdecydowanie za mało (mam parkę w 200l i widzę, że mają troche ciasno....)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 28, 2010, 11:53:26 »

Podepnę się pod temat co by nie zakładać nowego wątku Smiley

Mam kilka pytań, bo są rozbieżności spore co do gurami w sieci:

1. Raz czytam, że to ryba stadna, innym razem że trzymać należy harem 1+2-3 a jeszcze innym, że jedynie parkę. Jak to w końcu z nimi jest?
2. Ryba spora, więc zapewne w akwa 200l, które właśnie urządzam, wiele trzymać nie należy, ale stado to ponoć juz 6, jeśli by mieć 6 to 3+3? Czy takie stadko w 200l będzie sie dobrze czuło?
3. Czy zakładając że w akwa ma być: 8 kirysków, 10-20 neonów inesa, kilka gupików i stadko (lub parka, lub sztuka, lub harem) gurami nie zafunduje sobie "zupy rybnej"?
4. No i jak dobrać parkę skoro w sklepach są same młode osobniki i nikt nie jest w stanie powiedzieć co z tego wyrośnie   Huh Oczywiście o zwrotach i wymianach nie ma mowy w sklepach dookoła nas :/ sprzedawcy umywają ręce od decyzji o płci, twierdzą, ze określić sie nie da, nie dają gwarancji albo "pani mi pokaże palcem którego dać to ja pani wyłowie właśnie tą sztukę".

Z góry dziękuję za rady, najlepiej podparte doświadczeniem lub fachową literaturą Smiley
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 28, 2010, 14:20:04 »

ad.1-2 - do twojego akwarium proponowałbym zestawik 2+3/4
samczyki podzielą się terytorium, będą się do siebie stroszyć, ale z uwagi nalitraż nie będzie dochodziło do większych rękoczynów
ad.3 - a nie lepiej skierować obsadę w kierunku azjatyckim ....? zamiast neonków razbory
oczywiście kiryski trochę odstają od azji ale, jak dla mnie mają tyle uroku, że można przymknąć oko na ich pochodzenie Cheesy
ad.4 - samczyki dość wczesnie wprawne oko może rozpoznać po płetwie grzbietowej (jest "zaostrzona") nawet u większości małych sklepowych okazów. ale ze sprzedawcami zawsze tak jest chociaż juz wolę jak mówią, że nie są w stanie określić płci niż lapanie losowych rybek i stwierdzanie to na 100% parka. może wystarczy pojechać do jakiegoś większego sklepu,,, taki mój pomysł, albo zdaj się na kobiecą intuicję Smiley

edit:
co do obsady w dziale azja tutejszego forum są bardzo ciekawe propozycje biotopowych zbiorników, poczytaj może cię zainteresują
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 14:22:36 wysłane przez hergar » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 28, 2010, 17:13:26 »

Dzięki za radę hergar Smiley

Czy ktoś mógłby potwierdzić? Do 200l 2 samce + 3-4 samiczki gurami + kiryski pstre, neony inesa, kilka gupików?
Rafał86
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 28, 2010, 17:53:23 »

Witam.
Ja u siebie w 240l posiadam 4 gurami dwu plamiste + kirysy + neony + kosiarki + zwinniki czerwono uste do tego 2 gurami całujące i akwa nie wydaje się być przerybione. Dodam też że akwa jest dosyć mocno zarośnięte. 200l zalicza się do zbiorników dużych zatem 4 gurami na pewno będą czuły się znakomicie wraz z innymi mieszkańcami.  Pamiętaj o tym że nie wszystkie ryby żyją w jednej strefie toni wodnej. Pozdrawiam papa   
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2010, 18:13:37 »

Pamiętaj o tym że nie wszystkie ryby żyją w jednej strefie toni wodnej. Pozdrawiam papa   

Doskonale sobie zdaję z tego sprawę, stąd dobór takich a nie innych rybek. Miałam okazję obserwować gupiki/neony/kiryski w sporych zbiornikach i wiem, że każda z nich znajduje sobie miejsce nie przeszkadzając reszcie. Jedynie z gurami nie miałam styczności wcześniej, dlatego obawiam sie o interakcje z innymi rybkami, ewentualnie z osobnikami własnego gatunku. Niby spokojne, ale terytorialne. Znalazłam wzmianki o tym jak to jeden samiec drugiego potrafi zaganiać na śmierć. Wole dopytać i wiedzieć prawie na pewno, że będzie ok niż wybierać martwe ryby ze zbiornika.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: