Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Wytrzymałość stropu w starej kamienicy ??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wytrzymałość stropu w starej kamienicy ??  (Przeczytany 23809 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 09, 2009, 18:29:02 »

Obawiam się, że żadne wkręty tego nie wytrzymają, szczególnie gdy będzie planowane akwarium z 500 kg co najmniej  Undecided. Może ktoś ma takie rozwiązanie i coś o tym opowie?
Poza tym, według mnie, te trójkąty muszą być zespawane ze sobą choćby dwoma płaskownikami, bo inaczej będą się przekręcać na bok i wyrywać mocowania ze ściany.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 09, 2009, 18:52:40 »

Poza tym, według mnie, te trójkąty muszą być zespawane ze sobą choćby dwoma płaskownikami,
no proste że będą  ze cztery takie trójkąty ( a własciwie kwadraty) będą ze sobą zespawane a całosc ma tworzyć stelaż zwany regałem  Tongue -na rysunku jest tylko widok z jednego boku....
Obawiam się, że żadne wkręty tego nie wytrzymają, szczególnie gdy będzie planowane akwarium z 500 kg co najmniej  Undecided. Może ktoś ma takie rozwiązanie i coś o tym opowie?.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z wytrzymałości wkrętów -tym bardziej że nie mówimy tu o jedym wkręcie tylko o pięciu na każdy ''nośnik'' . Poza tym są na świecie takie wkręty i śruby o jakich Ci się nawet nie śniło.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 09, 2009, 19:08:42 »

Możesz tez 'wesprzeć' częśc ciężaru na scianie
Ja to sobie wyobrażasz? Można przyczepić regał do ściany, żeby się nie kiwał (i to też nie "na sztywno"), ale jak odciążyć, nie wyobrażam sobie. Proszę o rysunek poglądowy.

akwarysta88mp
Ps. wytrzymać to wytrzyma, chyba że masz solidnie spękane belki w podłodze, w co nie wierzę. Obawiam się, że będzie chodzić i uginać się, aż pęknie akwarium.

chyba że szafka będzie stała na jednej wielkiej grubie stopie czyli szafka tzw. pudełko i będzie dolna deska podwójna :> To wtedy może nie pęknie ?:>

Z przykręceniem szafki/konstrukcji do ściany będzie problem bo w połowie ściany gdzie by miało być akwarium jest dziura po drzwiach przykryta regipsem ...a do regipsu przykręcać w celu wzmocnienia szafke od akwarum to troche taki se pomysł Tongue

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 09, 2009, 20:55:05 »

Chyba nie zdajesz sobie sprawy z wytrzymałości wkrętów -tym bardziej że nie mówimy tu o jedym wkręcie tylko o pięciu na każdy ''nośnik'' . Poza tym są na świecie takie wkręty i śruby o jakich Ci się nawet nie śniło.
Trochę to mi przypomina wpis różdżkaża do księgi gości demaskatora różdżkarstwa i speców od żył wodnych itp. Brzmiało to mniej więcej tak: "jeszcze się będziesz kiedyś wstydził  za takie teksty, bo są siły, o których ci się nie śniło" (cytowane z pamięci)

Obawiam się, że mocowanie w ścianie (gdyby było możliwe, a tutaj u kolegi raczej rodzice się nie zgodzą) powinno uwzględniać również kruchość ściany wykonanej ze starej cegły i marnie to widzę. Są w starych domach kotwione belki, ale na zewnątrz ściany jest taki pokaźny metalowy element, a śruba przechodzi przez całą ścianę.
Podsumowując: najprościej wzmacniać podstawę akwarium w budynku z wielkiej płyty, gdzie tego nie trzeba robić.  Cheesy 
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 09, 2009, 21:58:29 »

Co do łączników to obecnie jest wiele rożnych rozwiązań no firmy HILTI. w ofercie są łączniki wklejane, rozporowe, dyble itd. Dobiera się je dla różnych rodzajów podłoża, grubości elementów łączących oraz siły którą łączniki maja przenieść (dobór ilości łączników). Ale z uwagi na otwór w ścianie po drzwiach takie rozwiązanie odpada, chyba żeby zamurować otwór drzwiowy na pełna grubość ściany cegła pełna klinkierową wraz ze strzępiami z istniejącą ścianą.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 10, 2009, 06:57:51 »

Akwarysta a jaki max  litraż jest zdaniem tego fachowca   dopuszczalny w bloku  lat 70 napisz jak pamiętasz .

Młode ampularie oddam
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 10, 2009, 23:04:35 »

Wtedy się wyraził że bodajże łącznie może to być 800 kg jeśli powierzchnia ciężaru będzie większa niż 200x150 cm czy jakoś tak ,ale nie bierz tego na poważnie bo nie pamiętam po prostu i nie jestem pewny.

Co do mojego akwarium to coś tak widzę że max co będe mógł dać to 300 litrów ...czyli 120x50x50,szkło grubości 8 mm czyli takie jak mam teraz przy swoich 160l,w sumie to było by i lepiej bo w firmie myciok gdzie się zaopatruje w akwaria to to się najbardziej opłaca bo model większe akwarium to jest 375 litrów a kosztuje już nie 267 złotych jak za 300 litrów tylko 458 ....bo szyba jest 1 cm ....

Ale jak by na to nie patrzeć to 300 litrów to jest 2 razy tyle co mam teraz ...to jest już duże akwarium,jak uważacie Huh A strop powinien chyba tyle wytrzymać Huh

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 11, 2009, 12:46:18 »

Tu poczytaj:

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/duze-akwarium-czy-podloga-wytrzyma/

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 11, 2009, 19:03:16 »

No to postanowione Smiley Stawiam 300 litrów Smiley czyli 120x50x50,tyle i tak wystarczy dla moich skarbusiów Cheesy
Pozdro i dzięki za pomoc

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: