Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowicjusz szuka pomocy i rad  (Przeczytany 1428 razy)
rolex10
Nowy
*

« : Wrzesień 08, 2009, 18:59:27 »

Witam
Jestem nowy na forum. Ostatnimi czasy odbiło mi na punkcie akwarium całymi dniami siedzę i sledze watki na forum a także innych stronach. Po prostu odbiło mi i to nie lekko. Zamierzam kupić akwarium 375l 150x50x50 wcześniej chciałem 240l ale stwierdziłem ze jak już kupić to konkretnie (większe możliwości). Wcześniej miałem jakieś tam zbiorniki a nawet mam obecnie ale to nie to (małe litraże). Teraz zastanawiam się co do takiego basenu będzie potrzebne(chodzi mi o filtr zew. ,grzałka itp.). Zastanawiałem się nad obsada ale tez nie mam konkretnych planów. Bardzo podobają mi się dyskowce jednak ich wymagania mnie zniechęciły. Zastanawiałem się nad biotopem Tanganiki jednak nie orientuje się jakie rybki mogą ze sobą egzystować w zbiorniku. Nie uśmiecha mi się trzymać popularnych neonów , brzanek i gupików.  Wiem ze moje oczekiwania to paro stronicowa książka, jednak możne znajdzie się ktoś kto poradzi pomoże i ukierunkuje. Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2009, 19:02:26 »

Jeżeli już chcesz startować z takim baniakiem. To musisz zaopatrzyć się w jakaś dobra(wytrzymałą) szafkę pod baniak oraz dobrą pokrywę z dobrym oświetleniem - najlepiej zbuduj sam ze spienionego pcv Smiley

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2009, 19:10:23 »

Rolex10 . Powiedz nam ,na ile mozesz sobie pozwolic / finansowo / ? To tak na poczatek .
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2009, 19:16:53 »

Akwa kupuje z szafka i oswietleniem standardowym, filterek jak patrzalem na allegro to chyba cos z  TETRA TEC EX1200 albo JBL Cristal Profi E1500 sa tansze jakies no name ale chyba warto zainwestowac w cos firmowego grzalka to nie jest wielki koszt
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2009, 20:47:27 »

Wiesz ja bym odradzał Ci oświetlenie standardowe... Lepiej zrobić coś samemu....

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 08, 2009, 20:54:39 »

Wiesz ja bym odradzał Ci oświetlenie standardowe... Lepiej zrobić coś samemu....
jeśli zdecyduje się na tangę to standartowe oświetlenie wystarczy.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 08, 2009, 21:16:21 »

No na tanganikę czy malawi to wystarczy spokojnie. Ale jak kiedyś zachce się zmienić biotop ? ;d Nie trzeba używać wszystkich świetlówek ;d

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2009, 22:40:58 »

Malawi I Tanganika maja surowy skalisty krajobraz oglądałem tego typu zbiorniki są dość oryginalne no i rybki bardzo ladane jaka obsadę proponujecie. Moje pojecie na ten temat jest bardzo wąskie, jakie gatunki i ilości rybek. Z tego co się orientuje są to ryby o dość agresywnym zachowaniu uwielbiające dbać o swoje terytoria.
Czy te filterki o których wspomniałem zdadzą egzamin czy może proponujecie jeszcze coś innego.
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2009, 18:44:07 »

Coraz bardziej przekonuje się do biotopu Malawi jaka obsadę sugerujecie. Pomóżcie proszę
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2009, 19:33:24 »

chcesz już propozycję obsady a wiesz coś o tych biotopach poza tym co napisałeś? co do tych biotopów to ja Ci za dużo nie pomogę bo sam póki co nie prowadziłem takiego baniaka, najlepiej będzie jak wejdziesz w dział "Malawi" czy "Tanganika" poczytasz podstawy i inne pomocne wątki, poczytaj co by nie zrobić "falstartu" i żeby wszystko było jak należy.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: