Diesel
Nowy
|
|
« : Wrzesień 08, 2009, 20:56:03 » |
|
Wrzesień 08, 2009 Październik 16, 2009Październik 19, 2009Akwarium
Wromak 45 l
Oświetlenie
14 W Aqua - Glo
Filtracja
filtr kaskadowy Atman HF-0300
Ogrzewanie
Atman 25W
Podłoże
Żwirek rzeczny 2,5 - 3-5 cm
Rośliny itp.
5 kamieni kokos korzeń 3 rośliny sztuczne bacopa, gałęzatka, żabienica, cryptona i coś takie czerwone, do 40 cm rośnie,
Obsada 5x neon inesa 3x gupik, jeden 3 tygodniowy 1x mieczyki koi 2x kiryski spiżowe 1x brzanka wysmukła 1x zwinnik 1x zbrojnik niebieski 1x ślimak Ampularia
Chemia Sera Nirivec Tropical Cristal Planta Min
Co radzicie mi zmienić bo wiem że dużo trzeba zmienić, przejełem akwarium po bracie i tak zostało i wyjechał. Chciał bym zmienić żwirek albo nasypać piachu na żwirek jak juz zakończe obsadzanie zbiornika w rośliny i wyjeciu wszytkich sztucznych roslinek i wsadził bym jakiś korzeń. Co o tym myślicie ? Oceniajcie i piszcie co do poprawy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2009, 14:08:00 wysłane przez Diesel »
|
|
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2009, 20:59:21 » |
|
rośliny sztuczne wymień na żywe obsada do wymiany
|
|
|
|
|
|
|
Diesel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2009, 21:02:09 » |
|
to wiem że muszę wymienić na żywe, a dlaczego obsada do wymiany ?
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2009, 22:11:57 » |
|
6x neon inesa 2x gupik 2x mieczyki koi 2x kiryski spiżowe 1x brzanka wysmukła 1x zwinnik 1x zbrojnik niebieski 1x ślimak Ampularia
neon od 50-60l (trzymamy od 10 sztuk) mieczyk od 150l zbrojnik od 150l zwinnik nie napisałeś jaki Zwinnik jest gatunkiem ławicowym, który potrzebuje wolnej przestrzeni do pływania oraz miejsc porośniętych roślinami. Brzanka imo za duża bo dorasta do 7cm. Kirysek bardzo dobrze czuje się w towarzystwie innych kirysków. Kiryski potrzebują licznych kryjówek. Akwarium gęsto obsadzone roślinami z wolna przestrzenią do pływania. to tylko niektóre błędy które musisz skorygować co do roślin...albo posadź żywe albo wyciągnij ten plastik z wody. Ni to ładne ni pożyteczne. pozdro edit: termometr pls na boczną szybę
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2009, 22:14:01 wysłane przez zibi »
|
|
|
|
|
Albixxx
Zainteresowany
Może kiedyś...
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2009, 15:25:43 » |
|
żwir wydaje się być za gruby z lewej strony. sztuczne rośliny nie są mile widziane przez akwarystów. obsada idealna też nie jest. ale ogólnie przynajmniej w wyglądzie nie jest najgorzej.
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2009, 17:50:08 » |
|
z tymi sztucznymi roslinkami coś zrób , bo pokazywac ich na tym forum nie powinieneś,dostaniesz za nie baty słuchaj rad i porad a będzie oki, czytałem że chcesz coś z tym zrobić i dobrze kombinujesz.
powodzenia
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 17:51:51 wysłane przez koper112 »
|
|
|
|
|
Diesel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2009, 19:00:32 » |
|
może faktycznie pomyliłem się z brzanką, nie pamietam tej rybki, jak zrobie foto i uda mi sie uchwycić ją to pokaże na forum. tak myslałem że obsada kiepska do tego litrażu ale nie spuszczę przecież rybek do kibla, jak już są to niech zostaną. nad roślinami mysle i sie zastanawiam jakie roślinki. poradzcie jakieś szybko rosnące i jak coś bo moze cos wykombinuje z rybami to jakie ryby zostawic jakie zrzucić i jakie oddać. pozdrawiam, jutro bedze robił podmianę to termometr przesunę.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 09, 2009, 21:00:53 » |
|
no nikt nie mówi, że masz je spuścić w kiblu... możesz oddać do sklepu na forum daj ogłoszenie, co do obsady to ja bym dodał kirysów, zostawił gupiki, ewentualnie ślimola a reszty się pozbył na początek taka obsada mogłaby być. No i oczywiście weź pod uwagę co pisali poprzednicy.
|
|
|
|
|
|
|
Diesel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2009, 18:27:34 » |
|
A wiec tak. Pytałem w zoologu i nic z tego, nie przyjmą rybek bo maja mało i nie mają ryb takich który ja mam. Tylko neonki mają i gupiki. Kupiłem reszte rybek 30 km od mojego miasta. Juro może zakupię nowo roslinkę. Znalazłem dziaj drzewo przewrócone, już ze 2 tygodnie tak lezało uschnięte. Wziełem piłke i odceiełem kawałek korzenia. Jutro zacznę go preparować. Wyrzynarką go skrócę itp. Korzeń nie jest z drzewa iglastego ani owocowego. Ale pewnie długo bedę musał go moczyć. Obstukałem go i nie słychać aby był w srodku spruchniały.
POzdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec
Cave hominem
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2009, 20:26:54 » |
|
Znalazłem dziaj drzewo przewrócone, już ze 2 tygodnie tak lezało uschnięte. Takie drzewo musi leżeć i schnąć z rok żeby się do czegoś nadawało a nie dwa tygodnie. A co do twojej obsady to zadam ci jedno pytanko: czy chciałbyś żyć w pomieszczeniu metr na metr bez mozliwości opuszczania go?
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Diesel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2009, 19:35:01 » |
|
Aktualizacja zdjęć i informacji.
Kupiłem wczoraj świetlówkę Aqua Glo. Co o niej myślicie ? Bo ja jestem bardzo z niej nie zadowolony ponieważ nie mam realistycznego teraz akwarium tylko takie różowe aż normalnie nie moge sie patrzyć.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 16, 2009, 21:06:33 » |
|
liczyłem, że będzie lepiej ale się przeliczyłem, te "korzenie" wyglądają fatalnie czemu są tak równo przycięte , rośliny posadzone przypadkowo, do tego tragiczna obsada, która trwa... Zdaje się, że wszytkie rady poszły w pole. Popatrz może na inne baniaki pooglądaj, poczytaj o rybach... przede wszystkim zrób krok w dobrym kierunku, nie gniewaj się ale teraz to lipa jest.
|
|
|
|
|
|
|
Diesel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 16, 2009, 22:15:35 » |
|
no próbuje, a z tym korzeniem to co mam niby zrobic? jutro podmianke wody to wesme pogrupuje katerogiami roślinki tak bedzie lepiej, a nie ze jadna tu druga tam..
|
|
|
|
|
|
|
kaim126v
to
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2009, 07:45:50 » |
|
Pasowało by zmienić rośliny na żywe miałem sztuczne i wiem że nie są za ładne drogie i glony bardzo lubią na nich osiadać
|
|
|
|
tooo
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 18, 2009, 08:15:55 » |
|
- rosliny w kiepskiej formie - glony - zbyt gruby zwir - slabe swiatlo jak dla tego zielska - zla obsada - ten kokosowy tunel - kamienie
|
|
|
|
|
|
|
|