Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Żarówka energo oszczędna  (Przeczytany 4616 razy)
djdzej1000
Bywalec

« : Wrzesień 09, 2009, 08:24:49 »

hej.

Mam pytanko, Która z wymienionych żarówek energo oszczędnych będzie lepsza do akwarium 30x30x20. Mam do wyboru 26W 2700K lub 15W 2700K. W akwarium chce mieć cabomby i jakieś  mchy, resztę się dokoptuje Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2009, 09:26:53 »

IMHO wystarczy 15W ale ta temperatura barwowa  Lips Sealed

rzuć okiem tu: http://www.sklep.amical.pl/index.php?products=product&prod_id=509
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 09:31:02 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 09:56:22 »

Wiem, że fajnie by było miec 6200 - 6200K ale wymienione żarówki. Nie chce ponosić dodatkowych kosztów.
Czy z wymienionych żarówek któraś się nadaje, tak czy nie?
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2009, 10:34:27 »

idziesz do castoramy i kupujesz za 15 zl 24W kompakt poluxa zimna biel ( 864 ). Czy to tak dużo?

A z wymienionych żadna nie spełnia wymagań fotosyntezy.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2009, 13:32:38 »

A z wymienionych żadna nie spełnia wymagań fotosyntezy.

Może i nie spełnia ale u mnie w pracy przez pewien cza ziele na tym 2700 rosło. Kolor światła niestety pozostawiał wiele do życzenia i jak tylko mogłam załatwiłam sobie aquarelle. Chmura, a flora-glo nie ma przypadkiem też coś koło 2700-3000K?

Pozdrawiam,
Emi

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2009, 21:25:18 »

Do 18l byle jaka zwykła żarówka 30-40W da Ci ok. 2W/litr. Jak dosadzisz taką moc, to co za różnica jaki kolor ma światło  Roll Eyes ? Wszystkie te niby specjalistyczne świetlówki akwarystyczne podwyższają efektywność światła o ok. 20%.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2009, 21:57:11 »

Do 18l byle jaka zwykła żarówka 30-40W da Ci ok. 2W/litr

Nie zgadzam się z tym . zwykła żarówka nie nadaje się do akwa , na pewno nie odda tego co świetlówki kompaktowe bądź liniowe

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 09, 2009, 22:20:20 »

Do 18l byle jaka zwykła żarówka 30-40W da Ci ok. 2W/litr

Nie zgadzam się z tym . zwykła żarówka nie nadaje się do akwa , na pewno nie odda tego co świetlówki kompaktowe bądź liniowe

Sorki, miałem na myśli 'zwykła świetlówka'. Chodziło mi o to, że przy dużej mocy/litr barwa światła nie ma większego znaczenia, bo jakakolwiek świetlówka emituje dużo światła czerwonego i niebieskiego, a to dla roślin najważniejsze.

Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2009, 07:35:45 »

Może i nie spełnia ale u mnie w pracy przez pewien cza ziele na tym 2700 rosło. Kolor światła niestety pozostawiał wiele do życzenia i jak tylko mogłam załatwiłam sobie aquarelle. Chmura, a flora-glo nie ma przypadkiem też coś koło 2700-3000K?
Bardziej wymagające świetlnie rośliny nie poradzą sobie dobrze na zwykłych żarówkach.

W kwestii flora-glo ponoć ma 2800K. Jest to światło żółte w kierunku czerwonego. Widmo czerwone ma słabą penetrację wody.
2000K ma światło świeczki, a 3000K ma zachód i wschód słońca.
2800K Jest to odpowiednik zwykłej żarówki. Ja zdaję sobie sprawę że dawniej kiedy akwarystyka nie znała świetlówek to używało się zwykłych żarówek. Ale ponieważ widywałem takie akwaria, to wiem że posadzisz tam jakieś kryptokoryny, anubiasy i mchy i to wszystko. Bo wszystko inne ma znacznie wyższe wymagania co do jakości światła.

Jest jeszcze jeden argument przeciw Flora-glo, mianowicie cena wszystkiego co ma w nazwie lub opisie że jest przeznaczone do akwarium. Dokładnie to samo bez takiego zapisu jest conajmniej 2 razy tańsze. Wszystko dla hobbystów jest 2 razy droższe ( tak samo w modelarstwie ).
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2009, 08:16:19 »

Bardziej wymagające świetlnie rośliny nie poradzą sobie dobrze na zwykłych żarówkach.

Sprawdziłeś?

Co do wszystkich glo to wiadomo, ze tego się nie kupuje bo współczynnik jakość/cena nie jest za wysoki. To był tylko przykład. Co do używania świetlówek o temp barwowej 2700 to u mnie na tym w pracy glossostigma rosła.

Pozdrawiam,
Emi

Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2009, 08:34:48 »

Co do używania świetlówek o temp barwowej 2700 to u mnie na tym w pracy glossostigma rosła.
Shocked Jednak prawdziwe jest stwierdzenie że  każde akwarium jest inne. Mi za cholere nie chciała się płożyć a i rosła w górę w niesamowicie wolnym tempie. Jeśli chciałbym aby mi rośliny wegetowały ( ani nie zdechły ani nie rosły ) to bym pozostał przy takim oświetleniu. Inna sprawa że wtedy miałem około 0,5 WPL, teraz mam zupełnie inne światło ( kompakty ) i 0,76 WPL. Teraz jest to zupełnie inne, nowe akwa.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2009, 10:10:10 »

To prawda, każde akwarium jest inne. Przy 20 cm akwa żarówka 2700 u mnie glosię uciągnęła (u mnie też 20 cm wysokości). U Ciebie pewnie akwa wyższe?

Pozdrawiam,
Emi

Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2009, 10:42:33 »

wyższe o 15 cm. To jak najbardziej ma znaczenie ze względu na penetrację w wodzie.
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2009, 07:26:11 »

Do chmura

Czy ja gdzieś napisałem, że chce wymagające rośliny?
Cabomba i mchy są wymagające?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 07:41:42 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2009, 08:15:37 »

Kabomba żeby była na prawdę ładna potrzebuje sporo dobrego światełka a chyba nie chcesz hodować samej łodygi z 3 listkami na górze? Poza tym cabomba chyba będzie za duża do akwarium o wysokości 20 cm, nie sądzisz. Mchy rzeczywiście nie są wymagające. Zamień kabombę na rogatka, mikrozorium, anubiasy czy przesiąkrę a nie będziemy się już czepiać  Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 08:17:37 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: