Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żwirek  (Przeczytany 4094 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 09, 2009, 21:21:52 »

Witam, mam do Was pytanie ile potrzeba żwirku do akwarium o wymiarach podłoża 74x40 (120L). Pod żwirek mam zamiar dać warstwę ziemi, tylko pytanie ile centymetrów tej ziemi nasypać?

No i na koniec proszę o ocenę tego żwirku, co o nim myślicie, jest moim zdaniem ciekawą alternatywą czarnego bazaltu, który jest dość popularny, a który mi mało się podoba, a chciałbym ciemne podłoże.

http://www.zooplus.pl/shop/rybki/dekoracja_akwarium/podloza_do_akwarium/151745

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2009, 21:55:12 »

mogę Ci polecić ten wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/
masz tu bardzo dużo info.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 22:00:06 »

Ja bym nie kupiła żwirku, jeśli nie ma nawet słowa o tym z jakiego jest minerału- to już podejrzane. Poza tym wystawia go ktoś kto niewiele ma wspólnego z akwarystyką, skoro radzi dać pod ten ciemny żwir jakiś jasny....a skoro się nie zna to na bank nie wie też, czy żwir nie jest tak naprawdę szkodliwy

Russian Federation :)
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2009, 00:18:42 »

Mam taki żwirek w moim akwarium na bazie gleby, jest ładniejszy od bazaltu i nie sprawia mi żadnych problemów. Normalnie tonie i nic nie wydziela do wody.Jeśli chodzi o ilość to syp tyle by nad glebą była warstwa minimum 7 cm jakiegoś substratu

Pozdrawiam

Pethro!
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2009, 16:07:07 »

Ten wątek, mimo swojej obszerności, przeczytałem w całości  Smiley Masz rację jest tam sporo przydatnych informacji, dzięki niemu kwestię ziemi mam już rozwiązaną, chodzi mi tylko o ten konkretny żwirek, którym chcę przykryć warstwę ziemi.

Planuję dać warstwę grubości od 5cm do max 10-15cm tam gdzie będą rośliny. No i nie wiem właśnie, z jakiego materiału jest ten żwirek, czy się nadaje, a jeżeli już to ile go kupić 15kg czy lepiej 30kg, bo tak jest pakowany.
Gdzieś trafiłem na informację, że jest on z czegoś przypominającego szkło, ale nie jestem pewien czy ta informacja dotyczyła tego konkretnego żwirku. A nie mogę skontaktować się z osobą, u której widziałem na zdjęciach ten żwirek.

Dlatego pytam może ktoś miał z nim doświadczenie. No a ile żwirku lepiej kupić 15 czy 30kg to wie chyba każdy, kto ma akwarium o podobnym litrażu i już żwirek kupował (niekoniecznie talki sam)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2009, 19:20:22 »

Miałam go kiedyś przez krótki okres czasu w akwarium. rzeczywiście wygląda jak skrzyżowanie szkła z plastikiem i dziwnie błyszczy. Nie zauważyłam, zeby jakoś wpływał na parametry wody, eleocharis w nim dobrze rósł. pod spodem miałam biogrunt bo on sam w sobie jest jałowy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2009, 19:27:13 »

jeśli dałbyś warstwę 5 cm żwirku to 15 kg wystarczy. P.S. Czytając post Emi jakoś mnie ten żwirek nie przypada do gustu.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2009, 19:48:32 »

Kwestia gustu, u mnie przy najbliższym restarcie wyleciał z akwarium (miałam go kiedyś w małym 30 l akwa)  bo wyglądał zbyt sztucznie.

Pozdrawiam,
Emi

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2009, 20:28:56 »

Dziękuję, właśnie tego się obawiałem, czy to nie jest jakieś tworzywo sztuczne, chyba jednak pozostaje bazalt...
Zdjęcia niektórych produktów słabo oddają jego wygląd w rzeczywistości, dlatego taka informacja jest dla mnie cenna, bo chcę stworzyć coś przyjemnego dla oka, a jakiś plastik na dnie nie będzie przyjemnym widokiem Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 20:39:39 wysłane przez skorpion83 » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2009, 21:23:34 »

Znalałam zdjęcie tego podłoża jak wyglądało u mnie. Nie widać a dobrze ale widać, ze jest mocno czarne i się błyszczy.

Kliknij w zdjęcie, powiększy się:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 21:25:33 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2009, 15:07:15 »

Dziękuję za zdjęcie. Może nie widać za dobrze, ale na zdjęciu to akwarium ładnie się prezentuje Smiley
Chyba się na nie zdecyduje, bo miałem właśnie takie obawy, że sztucznie wygląda...

Może macie jakieś namiary, na ładny i niedrogi żwirek?
Jak by, co to podajcie link do Waszych propozycji.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2009, 18:52:04 »

mi ten zwirek sie podoba i mam go w wszystkich akwariach, wcale nie wyglada tak sztucznie.. myślę że to rzecz gustu

mozesz zobaczyc go np tu http://www.bankfotek.pl/image/226795.jpeg
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2009, 19:05:28 »

Jak patrzyłem na wszystkie zdjęcia z tym żwirkiem to też mi się podoba, ale nie wiem jak to wygląda na żywo, bo ze zdjęć to trudno ocenić. A jak się on ma od strony praktycznej, jak się w nim rośliny ukorzeniają, w sumie chyba niepotrzebne pytanie, bo patrząc na te zdjęcie to chyba mówi samo za siebie, no ale to pewnie zasługa tego, co jest pod tym żwirkiem Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2009, 19:34:22 »

pod żwirkiem była gleba Wink a w samym zwirku miałem małego henia i glosię i wszystko ładnie rosło i sie dobrze ukorzeniało, o niebo lepszy od grysu bazaltowego.
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2009, 14:42:19 »

Ma ktoś z Was w swoim akwarium żwirek kwarcowy, bo chciałem zobaczyć jak on się prezentuje zalany wodą  Smiley Dostępne granulacje to:
5-10mm,
11-16
1-3,
3-4,
0,1-0,3
0,5-1
0,8-2
Która według was jest najbardziej optymalna, dla roślin, tak aby było wystarczająco "przewiewne" i żeby mogły się dobrze ukorzenić.

Przepraszam, że tak wałkuje ten temat, ale podłoże to chyba jeden z ważniejszych elementów akwarium i nie chciałbym wsypać czegokolwiek pochopnie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: