Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zielona woda  (Przeczytany 1920 razy)
tetra
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2009, 17:43:04 »

Witam,mam akwarium od tygodnia,i mam problem z zielona woda,nie mam roslinek,a jak zalalam akwarium woda to na 2-gi dzien robi sie zielona i juz 2-wa razy tak probowalam,a dolalam tam tylko srodki na wyklarowanie wody i odchlorowanie jej,potrzebuje pomocy,bo nie wiem co sie dzieje.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2009, 17:47:08 »

To masz fajnie, o ile jest to tylko euglena zielona. Gorzej, gdy to są sinice. Ale raczej będzie to pierwsze.
O ile  nie są to glony, to spokojnie, pierwotniaki namnożą się bardzo i padną wszystkie z braku pokarmu.
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2009, 17:47:50 »

woda dojrzewa i nic sie nie dzieje to normalne, samo odchlorowanie to nie wszystko, z reszta to da ci pozostawienie wody na 1 dzien (tzw. odstanie).
- włącz filtr 24h/ dobe zrob 3/4 jego przeplywu i poczekaj 3-4 dni, potem zmniejsz sobie na 1/2 i sprawdz parametry testami.
- po tygodniu zrob podmiane z 20-25% wody na nowa odstana minimum 24h i czekaj kolejny tydzien
- zacznij czytac forum ,tutaj jest wszystko
tetra
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2009, 17:56:32 »

mam nadzieje,ze to sie ustabilizuje,filtr chodzi 24 h,ale jak radzisz dam go na 3/4 mocy,bo teraz jest na minimum dany,zobaczymy
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2009, 20:01:17 »

dopiero jak juz sie woda ustabilizuje to mozesz regulowac przeplyw filtru zaczynajac od najmniejszego i zwiekszajac, aby uzyskac odpowiedni.
tetra
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2009, 07:07:13 »

Witam,pragne podzielic sie moim spostrzezeniem,a moze komus sie przyda.Woda zielona znikla nam jak usunelismy z akwarium podloze do roslin,mamy teraz sam zwirek i woda jest klarowna,niewiem dlaczego,ale moze on zle odzialywal na wode,ze byla na drugi dzien zielona,to byl kupiony grunt do roslinek,takze mam teraz piekna czysta wode Good !
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2009, 07:15:40 »

Grunt czy podkład dla roślinek jest potrzebny, aby rośliny mały w czym się zakorzenić oraz zawiera on podstawowe związki chemiczne potrzebne roślinom do rozwoju.

Glony mogły wyrosnąć po im też zostały w ten sam sposób dostarczone substancje niezbędne do rozwoju, jednak przy większej liczbie roślin glonów powinno być niewiele i do krótkim czasie powinny znikać, jeśli woda się ustabilizuje. (Tak było u mnie).

Do tetra :
A jak Ci teraz rosną roślinki w akwa po usunięciu podkładu dla roślin?

Zmiana obsady
tetra
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2009, 07:03:40 »

odp dla gregory-moje roslinki rosna bez problemu,nawet bez podkladu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: