Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: półka pod akwa  (Przeczytany 3818 razy)
BigPablo
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2009, 20:32:28 »

Witam.
Jestem nowy na forum  i szukałem przed rejestracją własnie na budowę podstawy pod akwarium były rónierz przeróbki biurek ale tu tkwi mój problem poniewarz ja mam trochę nietypowe biurko mugłby mi ktos poradzic jak wzmocnic to biurko aby na nim postawic akwa jakies 120 litrów zamierzam go dopiero kupic ale robie  remont w pokoju i odrazu bym się przygotował na kupno akwarium. Największym problemem jest chyba to ze nie jest ono wzmocnione z rzadnej strony mam jeszcze kilka płyt i desek więc moge dokręcic. Zgóry dzięki za pomysły.
http://zapodaj.net/c64fa7eb1a16.jpg.html

http://zapodaj.net/05f95df1263c.jpg.html
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2009, 20:52:14 »

Z takim biurkiem to nie łatwo. Najprościej było by wstawić przegrode od przez środek akwa i zrobić tam półki z dzrwiczkami.

250L słodkie
540L + 112L morskie
BigPablo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2009, 13:27:00 »

Mam juz inny plan biurka komputerowego nie da się za bardzo wzmocnik itak jest to płyta tylko 1,5 cm ja mam grubsze i chce zrobic sobie stolik tylko czy 70 cm to nie będzie za mało jakie wymiary ma akwa ok 100 l. Jesli macie jakies linki lub się znacie na tym to prosze o jakies podpowiedzi zeby był mocny i utrzymał jeszcze oczywiscie prucz akwa wszystkie pompy filtry itp. Acha i dobrze by było jakby nie był z profili do spawania bo spawarki nie posiadam chyba że da się to jakos poskrencac.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2009, 14:15:59 »

JA Ci proponuje najpierw kupić akwarium. Ja szafke skrecałem na śróbach i nie spawałem nic. Ciąłem zwykłe płyty na wymiar, wiertałem dzióry i grubymi, długimi śrubami skręcałem.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2009, 14:22:24 »

Zrób cokolwiek, byle pasowało Tobie i spełniało warunki:.
1) Blat musi być na całą długość i szerokość akwarium, akwarium nie może wystawać poza blat.
2) W środku musi być jedna ściana pionowa, więc odpadają szerokie szuflady czy jedna duża półka, a można zrobić 2 rzędy szuflad.
3) Dołóż z tyłu płytę, nie sklejkę.

W sprzedaży są takie szafki, jak na rysunki a) (najtańsza szafka, bezpieczna, ale wtedy nie masz szuflad)
a)
|                                        |
|--------------------------------|
|                                        |

b) lub takie
środek
|--------------|----------------|
|                 |                    |
|              ---|----              |

góra pod blatem i dół
|                 |                    |

I to w zasadzie wszystko. A jeśli chcesz jakieś plany, to popatrz na różne szafki pod akwarium i zobacz jak tam to jest zrobione.
didus141
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2009, 15:32:30 »

Witam. Ja mam 14 lat i samemu zrobiłem taka szafkę. Mam na niej akwarium 240L i nic nie nie ugina.

Akwarium 112L -- 4 Brzanki Różowe, 4 Mieczyki, 15 Gupików, 2 Zbrojniki Niebieskie, Molinezje.
Akwarium 40L -- Narybek (gupiki, molinezje, mieczyki) ok. 50.
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2010, 20:00:02 »

Czyli po prostu ci to wyszło. Nie każdemu się to udaje. Ja zgodzę się z kolegą powyżej najlepiej kupić takie typowe mebelko pod akwarium  Wink Wink

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2010, 20:02:28 »

Czyli po prostu ci to wyszło. Nie każdemu się to udaje. Ja zgodzę się z kolegą powyżej najlepiej kupić takie typowe mebelko pod akwarium  Wink Wink

Ale nie wszyscy mają pieniądze skoro wystarczy trochę chęci, dech i pomysłu. Ja też zrobiłem szafke pod akwarium z płyty 2,2 mm

250L słodkie
540L + 112L morskie
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2010, 00:18:53 »

Wystarczy z 18 mm tylko musi posiadac dużą ilośc desek pionowych na których to wszysko się opiera na tym to wszystko polega. Najlepiej wtedy tylko zabezpieczyc przed oklejeniem brzegów jakąś farbą olejną aby później nie dostawała się ewętualnie wilgoc.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: