Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Kamyki do akwuarium i problem z trzciniakiem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kamyki do akwuarium i problem z trzciniakiem  (Przeczytany 2647 razy)
murzyn19
Nowy
*

« : Wrzesień 12, 2009, 00:13:02 »

mam takie pytanie, czy do akwarium mozna wrzucic kamienie z nad naszego morza? trzeba je przegotowac? co zrobic z tym?
mam taki tez problem z trzciniakiem, dostalem go od znajomego on chodowal go z 2 lata i teraz on u mnie nie chce jesc, czy to jest spowodowane zmiana zamieszkania? akwarium i caly sprzet ma ten sam bo dostalem razem z trzciniakiem, karmie go czerwonymi mrozonymi robakami, poszlem do zoologinczego i babka mi wcisnela jakis ipirulina granulat ale tego tez nie tyka, nie je juz 4 dni... co radzicie mi na te 2 problemy;) z gory dzieki za pomoc i informuje ze jestem poczatkujacy w tych sprawach
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2009, 07:58:24 »

Każde kamienie się nadają, ale niektórych nie warto wkładać, bo podwyższą pH. Polewasz kamień octem i patrzysz czy będzie się pienić, jeśli nie, to można dać po przegotowaniu.

Ryba jeśli jest dorosła i nie je 4 dni, to nic się nie stanie, byle to nie byly objawy jakieś choroby, może nie jeść i tydzień i dwa.  
Te czerwone robaki, to ochotka? Powinien jeść ochotkę.  Undecided Możesz spróbować dać mu np. serca wołowe, wątróbkę itp.
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2009, 08:26:09 »

Każde kamienie się nadają.
Niestety nie jest to prawdą. Różne kamulce mają różne domieszki mineralne. Są takie z dodatkami żelaza ( mam u siebie w akwa, to po jakimś czasie zrobiły się ładnie rdzawe ), są też z dodatkiem miedzi i tych z miedzią należy się wystrzegać jak ognia. Dla większości zwierząt wodnych miedź jest silnie trująca ( w szczególności dla skorupiaków i mięczaków ).
W kwestii innych domieszek, to przyznać muszę że nie sprawdzałem, więc nie wiem. Jakoś nie miałem ochoty ryzykować życiem moich pupili.
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2009, 09:28:55 »

moze to glupie ale na poczatku gdy go wpuscilem do akwarium unosily sie jeszcze male kawalki korzeni od roslin i on je probowal zjesc;p moze dlatego teraz nie je bo sie zrazil i teraz mysli ze ta ochotka to korzonki;p a ja i te serca wolowe i watrupke po prostu kupic w miesnym, pokroic na kwalki male i mu wrzucic? ile trzeba gotowac te kamienie? bo chce mu dorzucic taki drobny zwirek
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2009, 09:35:58 »

nie wiem jak z wątróbką, ale serce wołowe możesz kupić w zoologu w takich samych mrożonkach jak ochotkę czy szklarkę.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2009, 09:52:42 »

Każde kamienie się nadają.
Niestety nie jest to prawdą. Różne kamulce mają różne domieszki mineralne. Są takie z dodatkami żelaza ( mam u siebie w akwa, to po jakimś czasie zrobiły się ładnie rdzawe ), są też z dodatkiem miedzi i tych z miedzią należy się wystrzegać jak ognia. Dla większości zwierząt wodnych miedź jest silnie trująca ( w szczególności dla skorupiaków i mięczaków ).
Niestety masz rację i ja też mam rację :-)
Przy wysokich pH zwykłe pierwiastki stają się mocno szkodliwe, np. glin, którego jest pełno w minerałach.
Mięczak, nasz rodzimy zatoczek rogowy wykorzystuje związki miedzi do transportu tlenu, przez co ma kolor czerwony, ale z drugiej strony faktycznie związki miedzi są szkodliwe, wystarczy podłączyć kabel miedziany do baterii i od podłączyć do baterii, żeby zatruć ślimaki.
Nad naszym morzem i w dużej części kraju występują granity skandynawskie, piaskowce, w mniejszej ilości bazalty i to znajdziesz nad morzem, raczej rud miedzi nie będzie. A związki żelaza w kamieniu nie reagują zbyt mocno, prędzej żelazo będzie się uwalniać z piasku.. 

murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2009, 10:55:26 »

ok dzieki za odpowiedz, a ryba raczej nie jest chora bo swiruje cale ranki i wieczory no i w nocy tez nie odpoczywa za bardzo. a i jeszcze jedno pytanie, bo trzymam akwarium w miejscu do ktorego swiatlo slonecznie nie dochodzi czy to jest jakis problem?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2009, 11:16:54 wysłane przez murzyn19 » Zapisane
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2009, 12:08:35 »

Jeśli światło słoneczne nie dochodzi to bardzo dobrze. U mnie niestety przez jakieś 2 godziny dziennie jest oświetlony (  w godzinach od 16 do 18 ). Ale nie zauważyłem jakichś szczególnych problemów.
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2009, 16:31:44 »

a nie zaszkodzi brak swiatla roslina? bo one tak jak by na bokach brazowieja agdzie niegdzie pojawili sie czarne plamy;/ myslalem ze to przez brak promieni slonecznych;P
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2009, 21:30:16 »

problem z trzicniakiem rozwiazany, po zakupie bojownika ktory z checia je larwe ochotki trzicniak to zauwazyl i tez zabral sie do konsumci, teraz zaczyna jesc, malo ale chociaz tyle;)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: