Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Napowietrzanie wody a Dozowanie Co2
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzanie wody a Dozowanie Co2  (Przeczytany 1926 razy)
Lexsus
Nowy
*

« : Wrzesień 12, 2009, 11:27:42 »

Witam

Dzis zamierzam podłączyć bimbrownie do swojego akwarium ale nie wiem czy dozowanie co2 przyniesie jakiekolwiek skutki skoro mam też brzeczyk z kamieniem napowietrzającym.
Myśle ze cały dwutlenek jaki sie rozpusci w wodzie ulegnie wyparowaniu przez kamien napowietrzajacy?

Co mam w takim razie zrobic czy to zostawić ?

ps. czy geubosc podłoża ma jakies znaczenie dla parametrów wody miedzy innymi ph? bo mam zdeczka troche cienkie a ph spore 7,8?

Pozdrawiam prosze oodpowiedz

Akwa 110l Juwel Rekord 800 +osprzęt

początkujacy akwarzysta...
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2009, 11:55:07 »

w dzien dozuj tylko CO2 a w nocy niech chodzi tylko brzeczyk, ale jesli dostarczasz mało CO2 i nie masz przerybienia to dostarczaj CO2 przez całą dobę a pH ci troche spadnie Wink

nie grubosc a bardziej jakosc podłoza ma wpływ na pH
podłoza obnizajace pH to substraty z serii ADA np amazonia lub
aquasubstraty lub Shirakura Red Bee
Lexsus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2009, 12:17:02 »

problem w tym ze bimbrowni nie da sie zatrzymac i musi chodzic ciagle:)
przerybienia raczej nie mam, tlenu tez pewnei ma msporo bo tlyko jak to guraminy oddychaja nad tafla wody

a moze zrobic tak ze ustawie napowietrzanie na mniejsze niz dotychczas tylko lekko bedą bąbelki leciały a bimbrownie włacze na cały czas?

Akwa 110l Juwel Rekord 800 +osprzęt

początkujacy akwarzysta...
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2009, 16:51:50 »

wiec dlaczego uparłes sie na napowietrzacz?
ja CO2 z bimbrowni steruje tak że podłączyłem wylot z wezyka do małego filtra ktory chodzi tylko w dzien( właczany i wyłaczany jest przez programator czasowy)
ale skoro masz tylko gurami to mozesz dozowac cala dobę, pomocny moze byc test stały na CO2 by nie przedawkować
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: